avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Atunci când ești alergic, când ai colegi care ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Atunci când ești alergic, când ai colegi care intenționat ...

Atunci când ești alergic, când ai colegi care intenționat te șicanează cu parfumul agresiv, ce îți pune viața în pericol, ptr că nu este doar o simplă alergie,sunt și alte boli asociate, cum ne apărăm? Colegii știu prb de sănătate, au fost rugați să nu mai folosească acel parfum. Nu vor să renunțe, din contra, râd sfidător. A fost anunțată și conducerea locală a unității unde lucrez, care a dat din umeri , mai mult ..au râs.. Au spus că nu au ce face in cazul asta, deși este vorba de viața unui om, nu de un moft. Mulțumesc.
Ultima modificare: Vineri, 3 Martie 2023
Elenaa22, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:10, 21 Martie 2023
Mulțumesc de răspuns și sugestii, dar pașii ăștia sunt deja parcurși. Ce mă amuză : să apeleze Societatea la AJOFM să ceară CE, un post ptr mine, ptr că ei nu pot renunța la un parfum care agresează nu doar colegii ci și clienții! :))) Nu respecta ei avizele MM , ptr un operat pe cord deschis, dar ptr bolile mele! Cum sa solicite AJOFM, când ei fac angajări pe bandă rulantă și sunt obligați să angajeze și oameni cu dizabilități? :))
Șefi, tot Colegi sunt!!! Eu sunt un om incomod ptr ei. Este simplu, folosesc orice mijloc ptr a scăpa de mine,așa cum au făcut și cu alții. Nu pot renunța la ani de muncă din n motive.
Nu cred că rezolvarea constă în a demisiona, Dureros este că sunt încurajați angajații să plece , nu sa li se dea bază legală.
Îmi voi căuta drepturile singura momentan , in legi , chiar daca aici se pare că primesc Nimic Clar, Concret, doar supoziții.
Am ajuns țara nimănui, fără legi și fără drepturi ?
Mulțumesc
Ultima modificare: Vineri, 3 Martie 2023
Elenaa22, utilizator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util


Elenaa22 a scris:

prefer sa știu Legi , drepturi ..


Din pacate pentru dvs.,nu exista legi care sa interzica angajatilor folosirea parfumurilor.
Eu am un coleg care are aceeasi problema ca dvs.Patronul fiind un om intelegator,i-a pus la dispozitie un mic birou in care sa lucreze singur.Interactioneaza doar cu cei care nu folosesc parfumuri.Cei care folosesc dau actele colegului prin persoanele care nu se parfumeaza.Si totul merge bine.
Poate reusiti si dvs. sa obtineti acelasi lucru.
8 din 11 utilizatori consideră
acest răspuns util
ma indoiesc ca toti folosesc acelasi parfum, dar nu conteaza.
Conteaza da cati oameni sunt ca ar fi un miros mai pronuntat, dar nici asta nu conteaza, ca si unul daca e, se poate sa fie prea puternic pt dvs.
Astia s-au angajat proaspat sau de curand au inceput sa se parfumeze sau de curand faceti dvs alergie?
si nu, nu exista lege in acest sens.
eu faceam o dermatita de contact si medicul a recomandat schimbarea locului de munca, daca nu se gaseste un alt loc in aceesi unitate, va trebui sa plecati.

ca idee, daca aveti acelasi ton si la locul de munca, e oarecum de inteles si atutudinea celorlalti, tonul face muzica.
Da, știu! Pare ireal, dar asta este . Conteaza câți? Am scris pe această pagină, sperând să găsesc baze legale , legi concrete .
Lucrurile sunt simple de rezolvat, iar abuzul este clar. Ca să nu mai pomenesc că acei colegi, sunt ,,șefi,, , șefi ce nu au minim de educație, respect și nu au habar de etică, morală . Nu respecta nici avizele de MM, dar să respecte un dialog. Asta s-a întâmplat cu multi colegi. Au făcut presiuni acolo unde aveau prb , până au cedat și au demisionat!

Nu am muncit ani de zile , sacrificat sănătate, familie , am dobândit boli profesionale , ca să plec să renunț la tot , ptr că cineva , nu are minim de educație și bun simț !
Nu sunt aici ptr bârfa, am scris strict crezând că se găsesc oameni profesioniști, care pe bază legală să dea un răspuns sau sfat?
Orice sfat este binevenit, însă prefer sa știu Legi , drepturi .. Nu rezolvări in favoarea angajatorului.

Ultima modificare: Vineri, 3 Martie 2023
gi-jane2, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va amuza - va amuza , dar , daca angajatorul incearca ( sau macar lasa impresia j ca a incercat sa va rezove probema , va poate desface CIM cu art 61 art 3 lit c . Conform art 64 art 1 , angajatorul are obligatia sa va ofere ( daca are ) alt loc de munca , potrivit cu pregatirea dvs. si care nu va pune sanatatea in primejdie . Daca nu are locuri vacante , asta e... Dvs. aveti 3 zile lucratoare sa acceptati - sau nu - acel post nou ( art 64/3 ) . Daca nu acceptati , angajatorul va poate concedia , dupa ce notifica AJOFM ( art 64/4 ) . E doar o ... zicere “ cere sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca “ , de fapt , e doar o adresa prin care anunta AJOFM , nimic altceva . Ceea ce eu v-am aratat ( cu articole din Codul Muncii ) este ca angajatorul chiar poate sa va lase fara job , daca asta doreste , trebuie doar sa dovedeasca faptul ca a respectat niste pasi . Legea va apara intr-o masura , dar nu atat cat doriti dvs. Daca persoana/persoanele nu vrea/vor sa renunte la acel parfum , nimic din legislatie nu o/le va sili , oricat v-ati dori . Dvs. actionati , desigur , cum considerati ...
@Alexandrarares
Mulțumesc de răspuns, drăguț patronul . Eu sunt alergica doar la un anumit parfum. Lucrurile sunt simple de rezolvat! Atunci când ai in jur oameni cu bun simț, educați și cu respect față de cei din jur.
Atunci când lucrezi într-un colectiv , trebuie sa ai o anumită conduită. La mine nu este vorbă, doar de un parfum . Ci de șicanări și hărțuire, presiuni psihice. Iar ptr asta am dovezi clare, că nu întâmplător folosesc același parfum .
Alegica am devenit de câteva luni, după Covid. Mi-a fost afectat auzul și mirosul.
Ps. Acum sunt cuminți, dar nu știu până când. Să nu fie ca in bancul ăla cu soacra și cocul in frunte. :)))
Ultima modificare: Vineri, 10 Martie 2023
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

,,de ce ai ramâne pe un post care te face nefericit?'' Tanna1 Tanna1 Buna ziua, simt nevoia sa raspund si sa pun intrebari la randul meu, acestui articol. :) De exemplu, eu am ramas intr-un loc de munca care momentan ma ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii mikamarg mikamarg Buna seara, sunt medic de medicina muncii si sunt intr-un impas: am o angajata in supravaghere cu alergie la praf...bani, hartii, mucegai... si lucreaza ... (vezi toată discuția)
Animale la locul de munca Katalina_iv Katalina_iv Buna ziua.Lucrez intr-o institutie publica.Colegul de munca locuieste in aceeasi cladire si isi aduce animalul de companie in biroul sau. Eu trebuie sa merg ... (vezi toată discuția)