Nu inteleg ce legatura este intre extrasul de carte funciara si transmiterea dreptului de proprietate printr-un act juridic consensual, dovedit prin inscris sub semnatura privata... Oare imi scapa mie ceva... ?
Intabularea unui drept asupra unui imobil se realizeaza in baza titlului valabil. Atata timp in conformitate cu prevederile dreptului material dreptul de proprietate se transmite prin acte juridice consensuale, nu exista niciun motiv pentru care biroul de carte funciara sa refuze inscrierea in baza unui inscris sub semnatura privata incheiat in fata unui avocat.
Deci, pana la modificarea legii cadastrului nu puteai sa intabulezi un contract de vanzare-cumparare a unei constructii daca nu era incheiat in forma autentica.
ART. 22
Dreptul de proprietate şi celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor înscrie în cartea funciară pe baza actului prin care s-au constituit ori s-au transmis, numai dacă acel act s-a încheiat în formă autentică.
Eu m-am referit strict la constructii.
Puteai sa inchei un contract de vanzare-cumparare nerespectand forma autentica dar nu-l puteai intabula.
Pentru teren este alta poveste. Nici nu m-am referit la terenuri.
Deci, pana la modificarea legii cadastrului nu puteai sa intabulezi un contract de vanzare-cumparare a unei constructii daca nu era incheiat in forma autentica.
ART. 22
Dreptul de proprietate şi celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor înscrie în cartea funciară pe baza actului prin care s-au constituit ori s-au transmis, numai dacă acel act s-a încheiat în formă autentică.
Eu m-am referit strict la constructii.
Puteai sa inchei un contract de vanzare-cumparare nerespectand forma autentica dar nu-l puteai intabula.
Pentru teren este alta poveste. Nici nu m-am referit la terenuri.
Daca vrei putem continua pe mp discutia si ne lamurim (aici intra o iconitza zambitoare dar nu stiu de ce, eu nu pot sa le pun).
Continuam pe PM... dar vreau sa fac o ultima precizare pt. a nu lasa totul in coada de peste.
In primul rand, prevederea de care vorbesti a avut o viata tare scurta. Asta era si motivul pt. care nici macar nu auzisem de ea... Partea finala a articolului 22, care cerea forma autentica a actului pentru intabulare, a fost introdusa prin OUG 41 / 2004 si scoasa prin L. 247 / 2005.
Cu alte cuvinte, chichita respectiva s-a nascut la 27 mai 2004 si a murit la 19 iulie 2005. Dumnezeu s-o odihneasca in pace... Totusi nu cred ca o va plange cineva pt. ca era ABSURDA.
SI TOTUSI, cu toata imposibilitatea intabularii dreptului, el exista si esenta lui nu este afectata nici de existenta, nici de pieirea vremelnica a acelei nefericite formulari.
In cazul in care s-a atribuit in proprietate cota din teren aferenta apartamentului pe care doriti sa-l cumparati, nu aveti nici o sansa sa-l intabulati daca ati incheiat contractul de vanzare - cumparare la un avocat. Singura posibilitate de a economisi ceva este sa va luati avocatul si sa mergeti impreuna la notar. Notarul poate sa va faca o reducere de 15-30 %, daca vrea.... Trebuie numai sa mentioneze in act ca acesta a fost redactat de avocat.
De asemenea daca faceti un imprumut ipotecar, notarul va poate face o reducere de 30 %, dar numai daca vrea si daca actul este redactat de banca.
ACESTE REDUCERI SE APLICA NUMAI LA ONORARIUL NOTARULUI.