@Bianca101
Spuneți dvs :
De asemenea, este posibil ca " tot ce este la plata" sa nu fie chiar in regula. Daca pe proprietar nu il intereseaza,
Asociația de Proprietari pune la plata ce doreste. Ma refer aici la ascensor, afland acum, cu ajutorul domnului
Latka, ca nu ar trebui sa platim aceasta taxa, fiind spatiu comercial la parter.
Nici mie nu mi se pare etic să pretinzi proprietarului unui spațiu comercial de la parter care are intrare separată, deci practic nici nu vede ușa liftului, să plătească cotă parte din cheltuielile de mentenanță, reparații sau modernizare a ascensorului, însă nu este bine să iei de bun „tot ce se vorbește prin târg”, așa că haideți să vedem care este opinia Tribunalului București într-o astfel de pricină,
pentru că un eventual conflict juridic între asociație și proprietarul spațiului se va soluționa în instanță:
„Ȋn motivare, pârâta a arătat că este proprietara unui spațiu comercial cu destinație de comerț situat in București, _____________________, parter, sector 2, in suprafața de 221,24 mp, proprietatea fiind dobândita de subscrisa prin contractul de vanzare-cumparare cu plata in rate autentificat sub nr. 396 din 19.05.2000 de BNP S______ A____. Spațiul comercial se afla la parterul unui bloc situat in _____________________, insa nu are acces in niciuna din scările blocului ori in alte spatii comune ale blocului, avand acces separat din ________________________________________________ nicio usa de acces din spațiul comercial in vreuna din scările blocului.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
F___ de aceste împrejurări, s-a susținut că pârâta nu poate fi obligata la plata cheltuielilor de reparative a ascensorului aflat in scara B a blocului Al din ____________________, raportat la art. 654 alin. 2 C.civ. ”.
Analizând motivul de apel, prin prisma probelor administrate și a temeiurilor de drept incidente, Tribunalul constată următoarele:
..........................................................................................................................................................
„De altfel, legiuitorul a prevăzut în mod expres unica situație de excepție în care proprietarul dintr-un condominiu poate fi exonerat de plata cheltuielilor privind utilizarea ascensorului și anume doar în privința celor vizând consumul de energie electrică, opțiunea acestuia fiind logică și având legătură chiar cu situația de fapt relevată de apelantă, și anume lipsa folosirii efective a acestei părți comune. În rest, această obligație subzistă și se circumscrie oricărei situații privind necesitatea recondiționării periodice a spațiilor comune, nu numai în cazul ascensorului. Astfel, este evident că se impune ca toți proprietarii de spații dintr-un condominiu să contribuie la întreținerea spațiilor comune, precum fațadele, structura de rezistență, ascensorul, etc., fiind indiferent că se folosesc în mod efectiv de acestea sau nu, cu scopul vădit de a conserva chiar substanța dreptului existent în patrimoniul fiecăruia dintre aceștia. Este de neconceput a permite deteriorarea excesivă a structurii de rezistență a unei clădiri, spre exemplu, ca spațiu comun, motivat de neînscrierea unei cote-părți indivize din aceasta în titlul proprietarului, consecința acestei atitudini fiind afectarea chiar a dreptului de proprietate asupra spațiului individual.
Pentru toate aceste argumente, apreciind ca fiind temeinică și legală hotărârea primei instanțe, Tribunalul va respinge apelul ca nefondat. ”.
[ link extern ]