Bună ziua. Am și eu o întrebare: de unde e această găselniță cu ”8 ore” de muncă, dar pauza pusă suplimentar, neinclusă în cei 8 ore de muncă? Specialiștii spun clar: 8 ore de muncă, 8 ore cu familia/relaxare, 8 ore de somn. Adică asta ar trebui pentru o viață sănătoasă. De unde rupem orele pe care le petrecem la job, undeva spre 11-12 ore? Din orele petrecute în familie? De la somn?
Stiu, se spune de contractul colectiv de muncă, doar că el e cam pervers, adică o ”negociere” între sindicate/ramură și companie. Și cum sindicatele ....
Nu ar fi normal ca legea muncii să stipuleze clar: 8 ore de muncă, cu tot cu pauză? Nu așa ar fi etic? Sănătos pentru societate?
Mulțumesc!
pia_ionita
Utilizator 3din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Eu personal va dau dreptate. Sunt angajatori care nu platesc pauza dar sunt si altii care considera ca e normal ca angajatul sa manance tocmai ca sa dea randament si sa fie productiv. Ce ma mira este ca aici comentariile sunt in favoarea angajatorului, fara sa mai conteze sanatatea fizica si mintala a angajatului, ci sa primeze banul. Iar noi sa muncim si sa platim taxe si contributii. Nici macar pauza de masa sa nu fie un drept elementar? Este cineva platit cand angajatii sunt deranjati de patroni in concedii sau in afara timpului de munca?
Pauzele incluse de care ziceți sunt de 15 minute maxim. Ceea ce nu e senzațional, oricum nimeni nu poate lucra în continuu 8 ore (poate doar dacă face o muncă fizică repetitivă) și chiar și la privat mai există pauze informale de 10-15 minute. Dacă respectivul funcționar va dori să-și ia pauză de masă o oră, va sta o oră în plus la locul de muncă (de exemplu, dacă programul normal e de la 8 la 16, acesta va sta până la ora 17 sau va veni la muncă a doua zi de la 7). La stat se recuperează inclusiv punțile dintre week-enduri și sărbătorile legale libere.
Domnul Ciornei vorbește de practica companiilor de a include din oficiu o oră pauză de masă la cele 8 ore de muncă, oră care de multe ori, din cauza volumului de muncă, devine de fapt o a 9-a oră de muncă.. Știu din experiența proprie despre ce e vorba: cu o mână pe senviș și cu cealaltă pe tastatură în timp ce ochii sunt pironiți în monitor.
Iar această situație ar putea să aibă o soluție simplă în legislație: să nu mai fie permisă includerea obligatorie a pauzei de masă în programul de lucru (gen, cum au multe companii, program de la 9 la 18, cu pauză de masă de la 12 la 13 sau de la 13 la 14; de altfel, genul ăsta de program îți cam omoară ziua și îți creează dificultăți dacă mai trebuie să ajungi la o bancă sau la un ghișeu care și acela se închide pe la ora 18; și nu-mi spuneți că ai putea folosi ora de pauză pentru că, în fapt, în multe cazuri pauza e doar pe hârtie). Această pauză de masă de o oră ar trebui să fie opțională, pentru angajatul care și-o dorește. Alți angajați poate că pot rezista 8 ore fără să mănânce sau cu gustări frugale, care pot fi luate în timp ce muncesc.
alexstaneci
Utilizator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Putem sa despicam un pic logica dumneavoastra? Deci un angajator care are program de lucru de 8 ore cu pauza inclusa , inseamna ca de fapt el are un angajat part time de 7.5 ore . Trecem peste faptul ca l-a platit conform contractului , fiindca asa s-au inteles ( el si angajatul) . Ce facem insa cu plata orelor suplimentare , care transforma salariul lunar in salariu orar ca sa poata plati corespunzator. A impartit cineva salariul lunar la 7.5 ore ori zilelel lucratoare ? Fiindca altfel ar fi ilegal , dumneavoastra ati spus-o mai sus. Domnul Iulian a pus o problema foarte clar, de ce legea trebuie lasata sa fie interpretata ? Pentru infractori intotdeauna se interpreteaza in favoarea lui , pentru cetateanul cinstit , in favoarea angajatorului . Sau trebuie sa avem doar Justitie nu si moralitate ca e perimata .... si nu aduce profit in buzunarele intreprinzatorilor din Justitie , parlament si altii ....
Domnule Stăneci, cele 8 ore de muncă înseamnă 8 ore în care angajatul e la dispoziția angajatorului. Absolut nicio muncă nu înseamnă însă că acel angajat muncește fără oprire din prima în ultima secundă a celor 8 ore. Decât dacă e paznic și atunci munca lui constă în a sta într-un anumit loc timp de 8 ore, având doar ocazional ceva de făcut efectiv. În rest, toate celelalte munci, în funcție de natura lor, presupun pauze. Mai lungi sau mai scurte. Și chiar nu e ca la fotbal, nu există un cronometru care se oprește când începe pauza și reîncepe când se reia munca, la secundă.
alexstaneci
Utilizator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Domnule liber profesionist, incercati sa vedeti cum e ca angajat ? Ce credeti ca alege angajatorul intre 9 ore program , cu o ora pauza de masa sau 8 ore cu pauza inclusa ( amble legale , fiindca trebuie ca oamenii de profesia dumneavoastra trebuie sa aiba de lucru cu legile proaste ) ? Chestia cu negocierea pica dramatic , fiindca programul de lucru il face angajatorul! Mai mult legea e atat de tampita incat nu permite interpretarea mai favorabila pentru angajat , adica 8 ore ... doar pentru infractori se impune aplicarea legii mai favorabile ... Incercati va rog sa vedeti etica si moralitatea acestor inscrisuri , redarea lor cu acuratete nu ne ajuta. Iulian incerca sa vada cum poate fi atacat/interpretata favorabil angajatului aceasta lege tampa , pornind de la recomandarea celor 3 perioade ale zilei , munca , odihna , familie , care ar trebui sa fie egale . Din pacate "educatii" din domeniu redau intocmai indoctrinarea .