Bună ziua. Am și eu o întrebare: de unde e această găselniță cu ”8 ore” de muncă, dar pauza pusă suplimentar, neinclusă în cei 8 ore de muncă? Specialiștii spun clar: 8 ore de muncă, 8 ore cu familia/relaxare, 8 ore de somn. Adică asta ar trebui pentru o viață sănătoasă. De unde rupem orele pe care le petrecem la job, undeva spre 11-12 ore? Din orele petrecute în familie? De la somn?
Stiu, se spune de contractul colectiv de muncă, doar că el e cam pervers, adică o ”negociere” între sindicate/ramură și companie. Și cum sindicatele ....
Nu ar fi normal ca legea muncii să stipuleze clar: 8 ore de muncă, cu tot cu pauză? Nu așa ar fi etic? Sănătos pentru societate?
Mulțumesc!
CHKa
Utilizator 2din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Stimate @alexstaneci , considerati ca a fi “ liber-profesionist “ e substantial mai avantajos decat sa fi angajat ? cel putin 90% dintre cei care lucreaza pe cont propriu nu se limiteaza la 8 ore de munca , desi au - desigur - libertatea sa o faca ... Dar ... cat muncesti , atat castigi . De pilda , daca dl. avocat refuza procese pentru ca prefera sa stea cu familia mai mult , sau cu amicii , sau sa faca excursii ... e dreptul domniei-sale , dar asta se va reflecta neandoielnic in veniturile incasate . E dreptul oricui ( inclusiv al dvs. ) sa renuntati la calitatea de angajat , pentru ca nimeni nu poate fi silit sa munceasa la un anume angajator . Ce vi se pare ne-etic sau imoral in prevederea din Codul Muncii care spune ca pauza de masa nu se include in timpul de munca ? pai nu este o perioada in care munciti , in acea 1/2 ora ( sau cat e pauza de masa ) NU produceti nimic . Ia ganditi-va la un contract de munca in acord , unde plata e pe - sa zicem - bucata de produs . S-ar mai pune probema pauzei platite ? Relatia dintre o firma si angajatul ei are la baza castigul reciproc : angajatul - salariul pentru munca depusa , angajatorul - profitul obtinut pentru marfa vanduta . Nu-i debalansat daca platesti salariu pentru un timp in care nu obtii marfa pe care sa o vinzi ? Aici nu e vorba de interpretare mai favorabila angajatului , pentru ca art . 134 nu vad sa dea loc la interpretari , e cat se poate de clar . Obligativitatea introducerii pauzei de masa in programul de munca s-ar putea face doar prin modificarea Codului Muncii , adica in Parlament . Prin urmare , asta ar fi calea , cerut sprijinul parlamentarului dvs. , initiativa legislativa cetateneasca ( 100.000 semnaturi ale cetatenilor cu drept de vot ) , petitie publica ... Altminteri , daca un angajator alege sa considere timp productiv ( cu toate ca nu e ) pauza de masa , e libertatea lui sa o faca , nu incalca legea , nici nu diminueaza timpul de lucru , ci acorda un bonus angajatilor sai . Dar nu e obligat sa o faca ... PS. Spre deosebire de dvs. , eu consider ca o lege e proasta tocmai atunci cand da posibilitatea interpretarilor , pentru ca persoane cu situatii absolut identice nu au garantia unui tratament egal , depinzand de viziunea celui care interpreteaza ... Altfel , despre o lege putem spune ca ar fi nedreapta , imorala , s.a.m.d. , dar ... daca-i lege , nu-i tocmeala ...
Nu credeti ca este timpul sa nu mai postati mesaje care nu au o legatura cu ce s-a in mesajul initial??? Asta in situatia in care nu o sa ne pierdem timpul sa le stergem...
alexstaneci
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Corect , eu nu am incercat sa atac pe nimeni , liber profesionist am pus doar ca sa arat ca nu simte nedreptatea pe pielea lui , se pare insa ca CHKA stie mai bine ce mucesc eu , cat de productiv si mai ales daca merit banii platiti de angajator .... Fix de asta ducem lipsa in Romania , de oameni care le stiu pe toate . Mesajele ar fi trebuit sa fie in linie cu tema, adica sa i se raspunda omului ca recomandarea de 8 ore munca, 8 somn 8 familie , nu poate fi folosita pentru atacarea legii, si ca pentru viitor numai prin presarea celor care fac legi vom putea obtine un rezultat mai bun