avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Daca intr-o hotarare judecatoreasca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Daca intr-o hotarare judecatoreasca definitiva scrie ...

Buna ziua!Daca intr-o hotarare judecatoreasca definitiva scrie ceva care in contradictoriu cu ce scrie in cartea funciara a respectivului imobil,care act se aplica cel al hotararii sau ce este inscris in cartea funciara?
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 20:39, 11 Noiembrie 2023
Pe numele cui trebuie sa facem acte la casa daca bunicii sunt decedati?Mai pot mortii sa fie improprietariti?

Madalina Mihaela I. Moceanu a scris:

Bună ziua!
Trebuie să mergeți la un avocat pentru că hotărârea judecătorească, care a arătat că bunicii nu aveau acte de proprietate pe casa, este cea corecta. Se practică că, in baza impozitelor plătite, fiscul să dea o hârtie pentru intabularea casei la oficiul de cadastru, dar asta nu înseamnă ca-pe baza înregistrărilor din cadastru- casa are act de proprietate! De aceea instanță nu v-a putut partaja și casa bunicilor, aceasta neavând act de proprietate. Așadar, întâi trebuie obținut act de proprietate pe casa și de-abia apoi puteți partaja și casa bunicilor!

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul civil 1864
Art. 644
Proprietatea bunurilor se dobândeşte şi se transmite prin succesiune, prin legate, prin convenţie şi prin tradiţiune (C. civ., 651 şi urm., 800 şi urm., 942 şi urm.).
Art. 645
Proprietatea se mai dobândeşte prin accesiune sau incorporaţiune, prin prescripţie, prin lege şi prin ocupaţiune (C. civ., 482 şi urm., 1837 şi urm.).
Puteati sa solicitati instantei sa constate ca bunicii sunt proprietari prin accesiune, avand in vedere ca sunt proprietari pe teren:
Art. 492
Orice construcţie, plantaţie sau lucru făcut în pământ sau asupra pământului, sunt prezumate a fi făcute de către proprietarul acelui pământ cu cheltuiala sa şi că sunt ale lui, până ce se dovedeşte din contra (C. civ., 463, 489, 493, 1202).

Cei de la cadastru au facut conform legii:
Legea 7/1996
Art. 24
(3)Dreptul de proprietate şi celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor înscrie în cartea funciară pe baza înscrisului autentic notarial sau a certificatului de moştenitor, încheiate de un notar public în funcţie în România, a hotărârii judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă sau pe baza unui act emis de autorităţile administrative, în cazurile în care legea prevede aceasta, prin care s-au constituit ori transmis în mod valabil.
Art. 37
(1)Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare eliberat de autoritatea locală emitentă a autorizaţiei de construire, care să confirme că edificarea construcţiilor s-a efectuat conform autorizaţiei de construire şi că există proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, precum şi a celorlalte dispoziţii legale în materie şi a unei documentaţii cadastrale.
*) Lipsa autorizaţiei de construire sau nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi lipsa procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor constituie impedimente pentru recunoaşterea pe cale judiciară, în cadrul acţiunii în constatare, a dreptului de proprietate asupra unei construcţii realizate de către proprietarul terenului, cu materiale proprii.
(2)Dreptul de proprietate asupra construcţiilor realizate înainte de 1 august 2001, care este data intrării în vigoare a Legii nr. 453/2001 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor, se intabulează în baza certificatului de atestare fiscală, care cuprinde suprafaţa reală a construcţiei şi a terenului aferent, emis de autoritatea administraţiei publice locale în a cărei rază se află situată construcţia, precum şi a documentaţiei cadastrale întocmite în acest scop.

Deci, inca o data, nu inteleg care este problema instantei...

Ultima modificare: Vineri, 27 Octombrie 2023
DinuX, utilizator
Buns seara!Problema instantei,e ca nu a recunoscut certificatul fiscal si atestatul de edificare al constructiei ca acte de proprietate si nu a trecut casa in masa succesorala.Nu stiu ce sa fac,cei de la cadastru cic ca au dreptate,instanta are dreptate si eu am ramas cu paguba.Se pare ca justitia nu recunoaste legile cadastrului,in ce tara traim,nu stie stanga ce face dreapta.O sa fac o cerere de rectificare a cartii funciare la cadastru si o cerere de lamurire la instanta.Cat despre accensiune imobilara, la asta ma gandeam si eu,dar aici e o problema instanta zice ca trebuiau bunicii sa obtina acte de proprietate la casa,ori acum ei sunt decedati,cum sa mai poata cere cerva,Terenul i-a fost incredintat tatalui meu,poate el sa faca pe numele lui aceasta cerere in instanta de accensiune imobiliara artificiala,nu stiu,ce parere aveti?
Bună seara!
Actualmente nu se mai pot obține hotărâri că drept de proprietate prin accesiune pe casa, in lipsa autorizației de construcție. Este o decizie a instanței supreme in acest sens!
Dar se plătesc taxe și impozite pe aceasta casă?

Alte discuții în legătură

Act de proprietate Bora Irina Bora Irina cum pot obtine act de proprietate pentru o casa pe care am construit-o pe un teren pe care l-am cumparat? (vezi toată discuția)
Bună ziua, dacă sunt propietarul terenului intravilan dintr-o ... STR78 STR78 Bună ziua, dacă sunt propietarul terenului intravilan dintr-o curte asta în urma moșteniri după titlul de proprietate încheiat prin act de vanzare ... (vezi toată discuția)
Intabulare constructie ladaru ladaru cum se poate intabula o constructie construita acum vreo 40 de ani fara autorizatie de construire, exista ceva lege care sa specifice ca o constructie care are ... (vezi toată discuția)