avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Pe scara blocului ...

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie.
Pe scara blocului unde locuiesc sunt apartamente care au caldura de la Termoenergetica si apartamente care au centrala.
Caldura pe care cei cu centrala trebuie sa o plateasca pt partile comune am inteles ca se calculeaza dupa cota parte indiviza.
Intrebarea mea este: apartamentele care au aceeasi cota parte indiviza platesc sau nu aceeasi suma la caldura? Sau suma difera si in functie de etaj?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 20:12, 24 Aprilie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ordinul 343/2010 il gasiti pe net.

se tine cont de suprafata si set (marime tevi calorifere) si chiar orientarea catre punctele cardinale.
Nu se tine cont din pacate de echilibrarea hidraulica.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema este de asemenea ca asociatia de proprietari nu este interesata ca repartizarea costurilor cu incalzirea sa se faca in mod echitabil si de aceea nu apeleaza la o firma specializata pentru efectuarea unei inventarieri a suprafetei totale a instalatiei de incalzire si separarea suprafetelor de incalzire aferente caloriferelor si suprafetelor tevilor cum a explicat dl.Grecu. In aceasta situatie cum trebuie procedat carei autoritati sa te adresezi?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Treaba e putin mai complicata, asa cum sunt toate cele ce se intimpla in minunata noastra tara :

1. Ordinul 342/2010 e caduc, ANRSC nu mai e autoritate in domeniu, ANRE se ocupa acum de tot ce inseamna energie, bineinteles, si de energie termica.

2. ANRE trebuia, conform modificarilor la legea eficientei energetice, 121/2014 cu actualizarile din 2022, sa emita propriile norme tehnice, dar nu a emis asa ceva:
Articolul 10
(9) În cazul în care imobilele de tip condominiu sau clădirile mixte sunt alimentate de la rețele de termoficare sau de răcire centralizată sau în cazul în care prevalează sistemele comune proprii de încălzire sau de răcire pentru astfel de clădiri, ANRE, în conformitate cu prevederile art. 83 alin. (2) din Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, cu modificările ulterioare, adoptă norme și reglementări transparente, disponibile publicului, privind repartizarea costurilor pentru consumul de încălzire, de răcire și de apă caldă menajeră în aceste clădiri, pentru a asigura transparența și acuratețea contabilizării consumului individual. După caz, astfel de norme includ orientări privind modalitatea de repartizare a costurilor pentru energie utilizată după cum urmează:
a) apă caldă menajeră;
b) încălzirea spațiilor comune;
c) în scopul încălzirii sau răcirii apartamentelor.
Notă
Conform alineatului (3) al articolului II din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 130 din 29 septembrie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 957 din 30 septembrie 2022, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei elaborează și aprobă prin ordin al președintelui reglementările prevăzute la art. 10 alin. (9) din Legea nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare.
(10) În sensul dispozițiilor alin. (4)-(9), contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate sunt dispozitive care pot fi citite de la distanță. Condițiile de fezabilitate tehnică și de rentabilitate prevăzute la alin. (5) se aplică în continuare.
Notă
Conform alineatului (5) al articolului II din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 130 din 29 septembrie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 957 din 30 septembrie 2022, în aplicarea dispozițiilor art. 10 alin. (10) din Legea nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanță, dar care au fost deja instalate, se modernizează astfel încât să poată fi citite de la distanță sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care asociațiile de proprietari demonstrează că acest lucru nu este rentabil în condițiile stabilite prin art. 10 alin. (6) din aceeași lege.
(la 30-09-2022, Articolul 10 din Capitolul V a fost modificat de Punctul 13, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 130 din 29 septembrie 2022, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 957 din 30 septembrie 2022 )
[ link extern ]

3. Totusi, daca ne luam dupa vechiul ordin ANRSC, 343/2010 (in lipsa de altceva), energia termica pe spatiile comune se repartizeaza dupa cota indiviza a tuturor spatiilor din condominiu, daca se poate determina energia termica consumata pe partea comuna, ca diferenta intre ce indica contorul de energie termica de bransament si suma contorilor individuali de energie termica de pe acele spatii :
Articolul 12
Repartizarea energiei termice aferente părţilor comune se efectuează proporţional cu cota indiviză conform art. 23 alin. (1).
[ link extern ]
Asta ar insemna ca spatiile cu aceeasi suprafata utila sa plateasca la fel, partea ce le revine din energia termica pe suprafata comuna, indiferent de sistemul de energie termica la care sunt bransati. Nu scrie nicaieri ca e un calcul specializat, si trebuie facut de niste extraterestri. E aritmetica de scoala primara.

Problema ce cred eu ca se intimpla in condominiul dvs. e ca energia termica de la bransament e masurata cu un contor precis de energie termica, iar cea consumata de cei bransati la sistemul centralizat e doar estimata de acele minunate repartitoare. Si iese o energie termica pe spatiile comune prea mare.

andreeaene a scris:

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie.
Pe scara blocului unde locuiesc sunt apartamente care au caldura de la Termoenergetica si apartamente care au centrala.
Caldura pe care cei cu centrala trebuie sa o plateasca pt partile comune am inteles ca se calculeaza dupa cota parte indiviza.
Intrebarea mea este: apartamentele care au aceeasi cota parte indiviza platesc sau nu aceeasi suma la caldura? Sau suma difera si in functie de etaj?

Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2024
latka, utilizator
Din postarea Andreeaenei nu reiese ca in condominiu ar fi instalate repartitoare de caldura la caloriferele apartamentelor celor bransati la sistemul centralizat !
Andreeaenei a scris : "Pe scara blocului unde locuiesc sunt apartamente care au caldura de la Termoenergetica si apartamente care au centrala"
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@andreeaene,,
Asa cum am mai zis:
.... Este bine sa solicitati raspunsuri, acolo la asociatie ...