avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Pe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Pe scara blocului ...

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie.
Pe scara blocului unde locuiesc sunt apartamente care au caldura de la Termoenergetica si apartamente care au centrala.
Caldura pe care cei cu centrala trebuie sa o plateasca pt partile comune am inteles ca se calculeaza dupa cota parte indiviza.
Intrebarea mea este: apartamentele care au aceeasi cota parte indiviza platesc sau nu aceeasi suma la caldura? Sau suma difera si in functie de etaj?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 20:12, 24 Aprilie 2024
Da, e o speculatie asumata, dar asta din motivul ca pare a exista o cantitate mare de energie termica ce trebuie repartizata pe partile comuna (adica pe cota parte indiviza dpdv a cheltuielii). Asta m-a facut sa cred ca nu exista contori de energie termica individuali in apartamentele care sunt inca pe sistem centralizat. In cel mai probabil caz ar fi vorba de repartitoare, care nu masoara, ci fac o estimare.

Cind e o suma mare de repartizat exista si tentatia de a o face ilegal, la sume mici nu comenteaza nimeni.
intrebarea a fost pusa tocmai pt ca diferentele nu sunt deloc mici. Unul plateste 200 lei caldura, altul 150 lei si altul 50 lei toate cele 3 apartamente avand aceeasi cota indiviza, dar aflanduse la etaje diferite (1,3 si 2)

tomasso a scris:

Din postarea Andreeaenei nu reiese ca in condominiu ar fi instalate repartitoare de caldura la caloriferele apartamentelor celor bransati la sistemul centralizat !
Andreeaenei a scris : "Pe scara blocului unde locuiesc sunt apartamente care au caldura de la Termoenergetica si apartamente care au centrala"

Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2024
latka, utilizator
Eu tind sa cred ca apartamentele care nu au centrala au repartitoare.
Cand am cumparat ap. existau repartitoare

tomasso a scris:

Din postarea Andreeaenei nu reiese ca in condominiu ar fi instalate repartitoare de caldura la caloriferele apartamentelor celor bransati la sistemul centralizat !
Andreeaenei a scris : "Pe scara blocului unde locuiesc sunt apartamente care au caldura de la Termoenergetica si apartamente care au centrala"

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ordinul 343/2010 este valabil si se aplica domnule Latka.
In el scrie ca este obligatoriu ca acest calcul sa fie facut doar de prestator =firma autorizata Anrsc atunci si ANRE acum.

Din 1 August 2024 va intra Ordinul ANRE nr. 7 din 20 martie 2024, poate fi consultat și/sau descarcat de pe site-ul

[ link extern ]

Ordinul ANRE nr. 7 din 20 martie 2024
(4) Până la emiterea de noi reglementări cu privire la
repartizarea consumurilor de energie termică și a costurilor
aferente între consumatorii din imobilele de tip condominiu în
care sunt montate contoare individuale destinate măsurării
directe a consumului de energie termică, la nivelul fiecărui
apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuință,
iar distribuția energiei termice se realizează orizontal, sunt
aplicabile prevederile de la capitolul II secțiunea a 2-a și
secțiunea a 4-a din Norma tehnică privind repartizarea
consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele
de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a
costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum, aprobată prin
Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare
pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice nr. 343/2010

Ultima modificare: Vineri, 19 Aprilie 2024
w_v_w_v, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Păi sezonul încălzirii a cam trecut, de fapt ANRE spune cu alte cuvinte ca , gata cu ordinul ANRSC. :)

Doar nu erau prosti să recunoască faptul că nu au dat la timp acest regulament.
E un fel de a pune batista pe țambal, pentru sezonul rece care a trecut. Când a existat un vid legislativ.

Adică îmi da dreptate postării pe care am facut-o anterior. La momentul respectiv ANRE tăcea mâlc.

ANRE trebuia sa facă acest regulament în decembrie 2022, termen maxim. :)
Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2024
latka, utilizator
domnul Latka poate vreti sa aflati mai multe si sa va dati cu parerea.
LINK SEMINAR Noul regulament privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum 24 aprilie 2024

Va asteptam.
Mai jos aveti link-ul.

MIHAI MEREUȚĂ is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: Noul regulament privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu
Time: Apr 24, 2024 10:00 Bucharest

Join Zoom Meeting
[ link extern ]

Meeting ID: 837 5057 1428

Cu deosebit respect,
Mihai Mereuta