avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pausal, pausal da' sa stim si noi!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pausal, pausal da' sa stim si noi!

Buna ziua
O sa intru direct in subiect, incercand sa fiu cat mai succint si clar. Mai ales ca subiectul a mai fost dezbatut aici (citesc pe acest forum de vreo 2 ore)
Dintr-o mare neglijenta, nu am mai dus indexurile la apa calda si rece de vreo sase luni. Stiu, n-am procedat bine, nu ma trageti de urechi, ma caiesc destul si singur :)
Bineinteles a urmat trecerea metrilor cubi printr-un calcul numai de administrator stiut, asa ca acum sunt mandrul posesor a 6 de apa calda si 15 de apa rece.
Din cate am citit pe acest forum, calculul se justifica (oarecum) prin sistemul pausal. Insa nu am inteles foarte bine ce reprezinta acest sistem de calculare a platilor.
Este socotit ca si cum n-as fi avut contoare deloc? Caz in care se aplica Normativul cu 10m3/persoana/luna la rece si 7m3/persoana/luna la calda? Desi in acest caz, fiind 2 persoane, ar fi trebuit sa-mi treaca 20m3 rece si 14m3 calda...
Sau e hotarare in cadrul adunarii generale si acolo se stabileste cuantumul cu care sunt "pedepsiti" cei care nu aduc indexul?
Va rog, daca ati putea sa ma luminati, v-as ramane recunoscator.
Si inca o dilema. Am inteles (de pe forum) ca in plata pausal sunt incluse "pierderile" adica diferenta dintre contorul general si suma contoarelor individuale. Mai ales daca oi fi fost singurul care nu a dus indexul, m-a incarcat ca la balamuc. Ok, am inteles (sper) pana aici si imi accept soarta luna asta. INSA...
Ce rost mai are coloana intitulata "Cheltuieli consum apa - parti comune"?? Adica dupa ce ca ma umple de respect cu pierderile intregii scari, mai am si 12 lei parti comune?!
Intortocheate caile administratiei :)
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri si in caz ca n-am fost suficient de coerent, revin cu explicatii suplimentare.
1- Pai ar trebui convocata urgent AG sa se aleaga un alt Presedinte. Cu siguranta administratorul va poate spune mult mai corect si concret(decat noi care doar presupunem) cum a facut calculele. Nu trebuie sa purtati discutia neaparat pe picior de razboi! ;)
2- Asta tot la nivel de Asociatie/CE/AG se hotaraste. In mod teoretic si normal s-ar face media ultimelor 12 luni in care a avut citirile.
Nu e vorba de o "scutire" ci de o regularizare! E o diferenta intre aceste 2 notiuni! ;)
Presupunand ca indexul care figureaza in evidentele administratorului este de 100mc, iar indexul contorului dvs. este de 80mc, iar consumul dvs. mediu lunar este 5mc, inseamna ca 4 luni veti fi trecut cu 0lei. In momentul in care contorul dvs. ajunge la 105mc, in luna 5, veti incepe sa platiti din nou.
E destul de lamuritor? :)
Am sa va explic si eu:
- timp de 6 luni de zile vi s-a prevazut un consum estimativ. Nu are importanta cum a fost calculat, important este ca de la ultima Dv. declarare a indexului, de acum 6 luni, in fiecare luna, prin consumul estimat vi s-a mai adaugat la index, lunar, acea cantitate de apa.
- in acest moment ar trebui sa aveti in contul Dv indexul de acum 6 luni + consumul pe care l-ati platit pentru consum individual pe rubricile de apa, estimat, timp de 6 luni de zile.
- daca in ianuarie ati dus indexul citit si el este mai mic decat in evidenta administratorului, atunci el ar trebui fie sa va scada din plata pe ianuarie acel plus de apa, fie sa va tina pe consum 0 pana cand il veti depasi, cu conditia sa duceti citirile lunar, ca sa nu mai fie nevoit la o alta estimare si apoi la o alta regularizare etc.
Daca consumul Dv. real a fost mai mare decat ce v-a estimat administratorul, in cazul acesta veti plati pe luna ianuarie aceasta diferenta, astfel incat ajungeti la zi.

In privinta pierderilor de apa (apa la consum comun sau cum o fi denumita la blocul Dv.) aceasta ar trebui sa aiba o rubrica separata si care inseamna ca este o impartire pe criterii hotarate in asociatie a diferentei dintre cantitatea de apa facturata de furnizor si consumul declarat si estimat al locatarilor. Aceasta pierdere de apa o plateste toata lumea indiferent ca locuieste sau nu in luna respectiva in apartament si ea nici nu scade, nici nu creste indexul apometrelor Dv. Este un consum, cu totul separat, la comun, ca sa zic asa.
..............................
La pausal, este impartirea apei in sistemul necontorizat, asa ca in cazul Dv. nu e o plata la pausal, ci o plata pentru un consum estimat.

Asta e ce ar trebui sa fie, dar nu stim cum imparte si desparte administratorul Dv. consumul de apa din asociatie.
~ Conținut șters la cerere ~
Richiu a scris:


Bineinteles a urmat trecerea metrilor cubi printr-un calcul numai de administrator stiut, asa ca acum sunt mandrul posesor a 6 de apa calda si 15 de apa rece.

Sau e hotarare in cadrul adunarii generale si acolo se stabileste cuantumul cu care sunt "pedepsiti" cei care nu aduc indexul?

Am inteles (de pe forum) ca in plata pausal sunt incluse "pierderile" adica diferenta dintre contorul general si suma contoarelor individuale.

Ce rost mai are coloana intitulata "Cheltuieli consum apa - parti comune"??

Nu am inteles din ceea ce ati scris care este cantitatea de apa sau suma ce va fost trecuta pe lista de plata. Cat ati consumat in realitate si cat apare pe lista de plata?

Cei care nu aduc indexul nu sunt "pedepsiti". Dar acestia consuma apa si trebuie sa o plateasca . Fiecare asociatie are o metoda de a rezolva aceasta problema prin trecerea pe lista a unei cantitati de apa estimativ. Preluand indexul de la majoritatea proprietarilor se poate constata o diferenta pana la cantitatea facturata de furnizor de 40 m.c. de exemplu. Aceasta cantitate se trece celor care nu au adus indexul in anumite proportii in functie de numarul de persoane, de consumul lunilor anterioare, etc. Noi, de exemplu, am stabilit maxim 7 m.c. de persoana pe luna.
Aici pot sa intre si pierderile daca nu sunt prea mari. Daca sunt pierderi mari datorate unor avarii la coloanele comune acestea se repartizaeza separat.

Pentru rubrica "Cheltuieli consum apa - parti comune" poate exista un robinet prevazut cu apometru de unde se consuma apa pentru spalat spatiile comune (asa avem noi). Acesta se citeste lunar si se imparte consumul tuturor pe cota parte indiviza.

In cazul cand proprietarul aduce citirea apometrelor dupa mai multe luni se poate face regularizarea asa cum s-a explicat mai sus.


@BODEALEX
Ati postat regulamentul de impartire a pierderilor de apa, dand de inteles ca el se afla la art 40 din HG 1588/2007.

Acest regulament nu face parte din HG-ul respectiv, ci este propriu asociatiei lui @adriantot.
Am rugamintea sa va editati mesajul respectiv astfel incat sa rezulte clar aceasta delimitare. Sa nu cream confuzii inutile!!!

Alte discuții în legătură

Pausal explicatii Tonyde Tonyde Buna ziua, As dori cateva lamuriri in legatura cu ce inseamna pausal. Administratorul asociatiei are o fisa in care trece indicii apometrelor pentru ... (vezi toată discuția)
Consum pausal adela c adela c buna. problema mea este urmatoarea: In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)
Pausal robert_dtb robert_dtb stiu ca s-a mai discutat dar as avea nevoie de cateva lamuriri; pe scurt, am fost trecut la \"pausal\" deoarece nu am mai dat citirea la apometre (recunosc, ... (vezi toată discuția)