avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... A fost retinut certificat de inmatriculare (parbriz ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

A fost retinut certificat de inmatriculare (parbriz fisurat, ...

A fost retinut certificat de inmatriculare (parbriz fisurat, anvelope noi 185 65 R 14 in loc de 175/ 65 R 14, lumina far ceata stanga). Pe dovada de circulatie eliberata este mentionat gresit, scris de mana, numarul de inmatriculare al auto. CJ 10 in loc de CJ 90. Intrebarea care se pune este daca aceste acte pot fi anulate si care ar fi procedura. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 08:56, 17 Martie 2025
~ Conținut șters la cerere ~
Unde ai pe faruri lumini de ceata ?!? E lumina de pozitie, faza scurta si faza lunga. Nu m-am referit la anvelope. Iar parbriz fisurat e o deficienta grava doar daca e afectata vizibilitatea.

nicunicolae10 a scris:

ori in cazul de fata este vorba taman de farul din stanga care nu functiona.Si oricum ramanea fara talon pentru parbriz si/sau anvelope

~ Conținut șters la cerere ~
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intai, alin despre care vorbiti este din Regulament, nu este din lege. Legea interzice si sanctioneaza deplasarea pe drumurile publice fara luminile asa cum trebuie. Inclusiv luminile de ceata. Denumirea exacta a acestora din urma, ca o fi lampi, lumini sau proiectoare si faruri, e irelevanta.
Discutam inutil, eu va spun ce zice legea, eu nu stiu situatia domnului ca sa apreciez.

Observ insa o fuga de raspundere a tuturor si o necunoastere a legii din partea celor care sunt prinsi. Sa crezi ca poti sa mergi noptea cu un far stanga si un stop stanga... ca poti circula asa si e ok... haideti sa discernem putin si sa intelegem ca nu este ok sa mergem cu masini fara minimul de norme de siguranta si sa fim constienti ca nu ne urcam in autovechicule care nu respecta normele tehnice.
Dar nu mergeam decat pana acolo, dar n-am stiut ca s-a ars becul sunt la ordinea zilei. E datoria ta sa stii, ca sofer. Nu te poti ingriji de partea tehnica a masinii, nu condu! Ii pui pe altii in pericol.

Dpdv al interactiunii cu agentii constatatori, fuga de raspundere determina adesea pedepse mai aspre. Si pe sosele, si in instante. Vrei sa mai scapi de cate o amenda? Nu fugi de raspundere, recunoaste, remediaza.
M-am saturat sa discut in contradictoriu reguli elementare de circulatie, prioritati in giratoriu, prioritati de dreapta, prioritati la urcare in rampa... mai nou unii au inventat si discuta despre alte prioritati care n-au existat niciodata in lume.
Inteleg ca avem educatie proasta si in scolile de soferi si in scolile romanesti, dar haideti sa incercam putin sa gasim o gandire critica pe undeva si sa ne asumam cand gresim.
Un stat de drept se bazeaza pe responsabilitatea fiecarui cetaatean. Un stat de drept in care statul sa respecte toate regulile si cetateanul sa fuga de reguli nu functioneaza.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
D-na, asa e codul rutier in sine, OUG 195/2002 este completat de regulamentul de aplicare, asta e legea..
Va dau un exemplu simplu, interdictia de a depasi limita de viteza pe un sector de drum nu exista in OUG 195/2002, ci in regulament. Nu ma intrebati pe mine de ce e asa, dar nu e singurul exemplu, cititi regulamentul, veti gasi o gramada. de interdictii explicitate in regulament .

Prin urmare, daca in regulament scrie ca poti circula chiar si noaptea, daca ai un minim de semnalizare luminoasa, adica asa cum e descris la art. 114 alin 4, inseamna ca se admite ca becurile se mai ard nu e o chestiune tehnica atit de grava In OUG 195/2002 spune sa nu mergi fara faruri, sau lumini pe spate. Atunci e grav., pentru asta se retine permisul. De exemplu, la una dintre masinile personale se ardeau des becurile pe faza scurta (niciodata simultan pe ambele faruri) si becul de la al treilea stop, cel de sus spate, pe frina. La faruri imi dadeam seama noaptea. Iar la stopul pe frina depistau la ITP si-mi schimbau becul de fiecare data. Ca si orice alt bec. Am rezolvat cumva instalind pe faruri becuri de faza scurta garantate 4 ani si bec mai scump pe stop de frina.

Prin urmare, va rog sa va referiti strict la ce scrie in codul rutier, nu la ce credeti despre educatia rutiera.

Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2025
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna seara! fratelui meu i s.a reținut certificatul de înmatriculare ... Ilona402 Ilona402 Buna seara! Fratelui meu i s.a reținut certificatul de înmatriculare după imaginile unor camere de luat vederi din comuna, pentru motivul: defecțiuni ... (vezi toată discuția)
Ce înseamnă "deficienţe majore la sistenul de iluminare" Bastiahos Bastiahos Din 25.05.2018, art. 101, alin. 1 pct. 11 spune că se sancționează, cu clasa a treia de sancțiuni, deficiențele majore ale sistemului de iluminare. Nu am ... (vezi toată discuția)
Este ilegal sa ai un far de ceata defect? mai bine zis, e penalizabil? ... Kryghn Kryghn Este ilegal sa ai un far de ceata defect? Mai bine zis, e penalizabil? Am fost oprit pentru lipsa unui far de ceață (față) si apoi cautat pentru toate ... (vezi toată discuția)