avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... A fost retinut certificat de inmatriculare (parbriz ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

A fost retinut certificat de inmatriculare (parbriz fisurat, ...

A fost retinut certificat de inmatriculare (parbriz fisurat, anvelope noi 185 65 R 14 in loc de 175/ 65 R 14, lumina far ceata stanga). Pe dovada de circulatie eliberata este mentionat gresit, scris de mana, numarul de inmatriculare al auto. CJ 10 in loc de CJ 90. Intrebarea care se pune este daca aceste acte pot fi anulate si care ar fi procedura. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 08:56, 17 Martie 2025
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sigur ca interdictia de a depasi limita se afla in OUG 195, altfel n-am avea amenzi de viteza! Art. 108.

Regulamentul este act normativ de rang inferior, el nu poate adauga la lege (OUG e aprobata cu modificari prin lege), el poate doar clarifica. Asa incat orice exonerare sau, dimpotriva, sanctiune introdusa prin Regulament nu poate produce efecte daca nu este in lege. Este o chestiune de interpretarea legii civile, la interpretarea cf. rangului actului se mai adauga si interpretarea teleologica ce reiese din OUG.

Modul de raportare agresiv la norme tehnice si ultratehnice determina un anumit raspuns al autoritatilor, iar interactiunea cu agentii constatatori si instantele de judecata este important a fi una echilibrata. Modul adolescentin de fuga de raspundere nu arata maturitate: poate aveam 120 la ora, dar omologare aveai? sau nu mi se pare asa de periculos, nu e temeinic! sau Nu semnez ca-s Gica Contra. Astea nu ajuta pe nimeni.

Este ok sa avem opinii diferite, nu-i o problema. Incercati sa nu ma luati la cearta, nu este nimic personal. Toate cele de mai sus scrise de mine au impact direct asupra modului in care sunt aplicate sanctiunile in Romania. Cultura, agresivitatea, lipsa de cunostinte a soferilor si fuga de raspundere impacteaza in mod direct sanctiunile contraventionale si penale.
Multumesc, eu cred ca am clarificat amandoi, fiecare discerne pentru el ce varianta considera ca se potriveste mai mult situatiei sau valorilor sale.
Nu e sigur la art. 108 din OUG 195/2002, chiar va rog sa-mi aratati un PV de contraventie in care fapta respectiva de a nu respecta obligatia de a nu depasi limita de viteza pe un sector de drum, consemnata la rubrica "Fapta săvărșită este prevăzută de: art. ... din ... " mentioneaza altceva decit art. 121 alin. 1 din regulamentul de aplicare a OUG195/2002.

Articolul 121
(1) Conducătorii de vehicule sunt obligați să respecte viteza maxima admisă pe sectorul de drum pe care circulă și pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum și cea impusă prin mijloacele de semnalizare.
[ link extern ]

Articolul de sanctionare poate fi din OUG 195 (eventual de la art.108), asa ca v-ati inselat.

Prin urmare RA OUG195/2002 face parte din lege. Aratati-mi o speta cistigata de dvs., pe cod rutier, prin anularea PV de contraventie pe baza faptului ca articolul incalcat e din regulament si trecut gresit in PV, caci trebuia sa fie din OUG 195/2002.

Daca nu stiati si interdictiile de oprire si stationare sunt mentionate tot in regulament.

Nici eu nu am absolut nimic personal cu dvs., doar cu afirmatiile gresite. E o discutie argumentata, fie si in contradictoriu.
Multumesc de intelegere !

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Sigur ca interdictia de a depasi limita se afla in OUG 195, altfel n-am avea amenzi de viteza! Art. 108.
............................................................
Este ok sa avem opinii diferite, nu-i o problema. Incercati sa nu ma luati la cearta, nu este nimic personal.
Multumesc, eu cred ca am clarificat amandoi, fiecare discerne pentru el ce varianta considera ca se potriveste mai mult situatiei sau valorilor sale.

Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2025
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa e, mi-a fost la indemna art. de sanctionare a vitezei, limitele ei sunt reglementate la art. 48 si urm din OUG.
Repet, in PV se trece temeiul din lege. Un articol din Regulament poate sa stea in picioare in fata unei instante daca si numai daca are la baza un temei din lege.
Regulamentul nu face parte din ordonante, el face parte dintr-o hotarare de guvern (in cazul asta)...

Daca as scrie acum „Prin urmare, va rog sa va referiti strict la x, nu la y.” ati considera ca sunt obiectiva si ca nu este nimic personal? Ca nu pare...
Repet: puteti crede ca oamenii sunt sanctionati in baza Regulamentului. Dar luatul asta la rost cu „aratati-mi o speta castigata de dv.” sau „Daca nu stiati” nu arata deloc argumentare obiectiva. Va dati seama ca nu sta nimeni sa caute in arhiva si sa anonimizeze PVuri pentru ca te ia cineva la rost pe un forum... :D
Vi se pare ca va iau la rost, doream doar sa-mi argumentați, contrar, ce se întâmplă dacă articolul încălcat există doar în regulament.

Nu cred ca oamenii sunt sancționați după regulament, v-am explicat anterior, sancțiunile sunt scrise în Oug 195. Doream doar sa dați un exemplu de speță în care instanța a anulat PV, pentru că articolul încălcat e din regulament, cum e 121, ca exemplu.
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2025
latka, utilizator
Am scris deja... un regulament, oricare, sta in picioare daca are temei in lege. Ce sa mai spun, nu stiu cum sa mai clarific.
Pot sa dau exemplu, legea poate spune: contractul cadru sau regulamentul se va stabili prin hotarare de guvern etc. Sau zice legea: conditiile de acordare a ... se vor stabili prin regulament ori hotarare locala. Sau actele necesare ... bla bla.
In aceste cazuri, regulamentul, contractul cadru ori hotararea locala pot stabili, in mod legal, chestiunile aratate in lege. Ele insa nu pot statua pe langa aceasta conditii, reguli ori restrictii suplimentare care nu se incadreaza in libertatea acordata de lege deja. Daca o face, acele dispozitii sunt ilegale.

De exemplu, daca in Regulamentul rutier zice ca oamenii trebuie sa respecte viteza legala dar aceasta regula nu isi are izvorul in Codul rutier, atunci nu se poate impune respectarea acestei reguli in mod legal. Daca Regulamentul insa doar reia o regula deja mentionata in Codul rutier (cum e cea cu viteza mentionata), atunci ea isi produce efectele, insa nu pentru ca exista in Regulament, acolo e zero ca exista, ci pentru ca exista in Cod.

Acestea insa sunt franturi de interpretare juridica.

Alte discuții în legătură

Buna seara! fratelui meu i s.a reținut certificatul de înmatriculare ... Ilona402 Ilona402 Buna seara! Fratelui meu i s.a reținut certificatul de înmatriculare după imaginile unor camere de luat vederi din comuna, pentru motivul: defecțiuni ... (vezi toată discuția)
Ce înseamnă "deficienţe majore la sistenul de iluminare" Bastiahos Bastiahos Din 25.05.2018, art. 101, alin. 1 pct. 11 spune că se sancționează, cu clasa a treia de sancțiuni, deficiențele majore ale sistemului de iluminare. Nu am ... (vezi toată discuția)
Este ilegal sa ai un far de ceata defect? mai bine zis, e penalizabil? ... Kryghn Kryghn Este ilegal sa ai un far de ceata defect? Mai bine zis, e penalizabil? Am fost oprit pentru lipsa unui far de ceață (față) si apoi cautat pentru toate ... (vezi toată discuția)