avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Perete aliniat la limita de hotar ma poate obliga ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Perete aliniat la limita de hotar ma poate obliga instanța de judecată să permit ...

Bună ziua , ma poate obliga instanța de judecată să permit termoizolarea unui perete cu o lungime de 20m, perete aflat pe limita de hotar , chiar și cu 10cm de polistiren?. 20x0.1= 2mp
Cel mai recent răspuns: AntoanelaC , utilizator 13:10, 24 Aprilie 2025

Expertul ar trebui să spună ca se poate izola interior. Căci în acest fel nu ar afecta proprietatea vecinului. Instanța ar trebui să decidă altfel. Doar dacă este imposibil tehnic sau costul ar fi exagerat, instanța ar trebui să îl oblige pe proprietarul vecin să cedeze din terenul lui. Dacă adunăm costul terenului și lucrările de reparații, este clar ca este mai costisitor ce vrea vecinul decât izolarea interioară.

POPA GHEORGHE a scris:

Instanta nu poate impune sa se faca termoizolare interioara, nu exterioara asa cum doreste vecinul respectiv.

Mie deranjul mi se pare mult mai mare pt vecin sa izoleze pe interior, ii rămâne și camera mai mica, de aia vrea sa izoleze pe exterior.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Aici nu cred ca vorbim de deranj. Ci de dreptul de proprietate. Nu este ca și cum este vina vecinului ca a crescut prețul la gaze. Sau ca a făcut / cumpărat o casă neizolată conform. Una este să îi dai un drept de servitute ca nu are pe unde să treacă. Sau dacă, așa cum spuneam, nu se putea tehnic rezolva problema. Hai să luăm de la vecini ca este mai simplu. Nu cred ca este corect
gi-jane2 a scris:

Mie deranjul mi se pare mult mai mare pt vecin sa izoleze pe interior, ii rămâne și camera mai mica, de aia vrea sa izoleze pe exterior.

stimata @AntoanelaC daca nu stiti cum distruge peretele o izolatie interioara intrebati un expert tehnic. sau mai simplu, cautati pe internet studii despre Punctul de Roua, Ruperea Termica, etc. Cat despre instante si hotararile lor, scrie undeva ca intr-o lege fundamentala are trebui sa se recunoasca superioritatea legilor naturii asupra celor umane.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Aprilie 2025
adriandimitriu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@adriandimitriu Stiti ceva, dar nu suficient. Efectul termoizolatiei exterioare cu polistiren asupra peretelui este mai nociv decat daca se adopta o termoizolatie interioara din materiale care permit transferul umiditatii (vata minerala, bca, caramida). Da, daca se face pe exterior riscul puntilor termice este mai mic.

Nu inteleg de ce vecinii trebuie sa sufere un disconfort pentru confortul altuia. Te intinzi cat iti este plapuma. Ai pana acolo terenul, acolo te opresti. De ce 10 cm si nu 20cm, ca sa stim o chestie?! Nu exista nicio lege care sa permita asa ceva, doar refacerea peretilor (asa cum au fost). De ce consolidarile, care sunt obligatorii pentru pastrarea constructiei si nu un moft pentru confort, se fac pe interior?

Normal ca vrea pe exterior, sa nu piarda din suprafata utila a incaperilor. Ca vecin bun, daca nu va stanjeneste cu ceva, ar trebui sa permiteti. Daca aveti spatiu suficient in curte. Dar daca prin placarea cu 10 cm (in realitate sunt vreo 12cm, ca mai sunt si alte straturi) va face dificila circulatia unui autoturism printr-un gang, asa cum se intampla de obicei prin orase?

De asemenea trebuie sa nu uitati ca termoizolarea exterioara se face pe baza de proiect de constructie autorizat de Primarie. Probabil prin certificatul de urbanism i s-a solicitat acordul vecinilor si cum nu l-a obtinut v-a dat in judecata pentru suplinirea lui.
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2025
DinuX, utilizator

Alte discuții în legătură

Lucrare particularã în bloc kicsim21 kicsim21 Bună ziua. Asociaţia noastră de locatari a început izolarea termică a blocului din interior (casa scărilor - cu polistiren de exterior, imaginaţi-vă ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica exterior THEODORA30 THEODORA30 Buna ziua vreau sa stiu de ce am nevoie de autorizatie pt a mi izola exterior o garsoniera care este situata pe colt si de ce nu mi se da autorizatie ... (vezi toată discuția)
Vecinul meu vrea sa tencuiasca o latura a casei lui care este ... DanArad DanArad Vecinul meu vrea sa tencuiasca o latura a casei lui care este cu etaj si pentru ca nu are nici un centimetru intre casa lui si casa mea vrea sa imi descopere ... (vezi toată discuția)