avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua ma aflu intr-o situatie extrem de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua ma aflu intr-o situatie extrem de delicata.Am o relatie ...

Buna ziua ma aflu intr-o situatie extrem de delicata.Am o relatie cu cineva care este casatorita inca nu a inaintat cerere de divort,urmeaza sa o faca sa vedem pe ce cale primarie,notar sau tribunal.Persoana cu care ma aflu in relatie este separata de peste 6 ani de sotul ei,nemailocuind cu el.
In acest moment ea este insarcinata din relatia cu mine urmand sa nasca peste 5 luni aproximativ.
-Cum procedez ca pe certificatul de nastere sa figurez eu tatal biologic si nu sotul ei.
-Intrebare secundara daca divorteaza la primarie sau notar si divortul se pronunta in 2 luni sa spunem(daca e de acord si sotul evident),dupa care ne casatorim si ulterior se naste copilul este cea mai buna varianta?
-Alta intrebare secundara cum poate s afaca mama ca in situatia in care la data nasterii copilului nu o sa aiba o decizie,hotarare etc de divort definitiva sa nu fie trecut de exemplu nimeni in dreptul tatalui-iau si acesta varianta in considerare decat sa fie sotul ei trecut-daca este posibila evident
-Care este cutuma legala in UE(in cateva tari Germania,Franta,Italia,Spania etc,adica daca se trece in certificatulacestor tari tatal biologic) din acest punct de vedere,presupunand ca ar naste in strainatate si ulterior am transcrie certificatul de nastere in Romania
-Ultima intrebare ce portite legislative am sa recunosc copilul sa imi poarte numele etc de la nastere,incepand de acum cand mai este ceva timp pana se va naste si putand sa mai fac ceva ca sa nu ajung in situatia unui proces deschis dupa nastere,pot face de acum ceva?
-Mentionez ca femeia cu care traiesc are si un copil minor care locuieste cu bunicii de ani de zile(si sotul si femeia au fost de acord cu acest aranjament) si copilul mai are doua luni pana face 18 ani.in situatia in care ar depinde acum cerere de divort copilul ar mai fi audiat de instanta?
Va multumesc si sper sa primesc raspunsuri care sa ma ajute urmand a veni cu alte intrebari pe parcursul discutiei
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2025
dannychris, utilizator
multumesc mult pentru raspums dar credeam ca societataea ar fi trebuie sa fie mai destupata la minte in sec 21 si sa cosidere ca violenta conjugala,santajul emotional financiar etc care nu dau voie unor femei sa incerce sa scape de o relatie care ar putea sa le curme viata,instantele sa actiomeze cu celeritate in caziri de divort fara copii minori fara pretentii dupa separari care dureaza ani,sa nu se stea in tribunal cu anii ca sa scape se un sot ca nu e respectivul deacord,aducandu-se evident probe clare.legea e de vina pentru ca ar trebui sa vina in sprijinul cetatenilor nu impotriva lor.sau cel putin acesta lege din 1953

romascanu a scris:

Soluția care evită un proces:
pas 1 - femeia divorțează rapid la notar
pas 2 - vă căsătoriți cu ea, fie și cu o zi înainte de nașterea copilului.

Art. 414. Cod civil
Copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei.

Dacă (apucați să) vă căsătoriți cu mama copilului, atunci copilul va apărea ca fiind conceput în timpul unei căsătorii și născut într-alta.
Dar, acest conflict de paternitate se va rezolva în favoarea dvs. - a soțului mamei de la momentul nașterii copilului.

Și, nu, nu e cazul să dați vina pe lege. Legea nu stă să numere amanții doamnei X. Ea vede doar fixul - căsătoria.
Și cum, deocamdată, copilul apare ca fiind conceput în timpul unei căsătorii, legea PRESUPUNE că acel copil este al soțului mamei de la vremea concepției.
Mai departe, e treaba celor (ne)implicați în ...exercițiile preliminare facerii copilului (mama, soțul, amantul ...) să facă DOVADA contrară prezumției legale, în cadrul unei acțiuni având ca obiect tagada de paternitate.
Dacă apucați să vă căsătoriți cu mama copilului, nu mai e nevoie de vreun proces.

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu o mai dați atâta cu "această lege din 1953", deoarece Codul familiei este abrogat din 2011, iar aplicabil e noul Cod civil, intrat în vigoare în 2011.

Și ca să vă răspund la a doua parte a întrebării, legată de primul copil al doamnei, dacă acesta împlinește 18 ani peste o lună nu se mai pune problema audierii lui în vederea stabilirii locuinței la unul din părinți. Până va avea doamna primul termen de înfățișare într-un eventual proces de divorț, respectivul copil va fi major.

În fine, e cam enervantă retorica dumneavoastră împotriva legii când ar trebui să vă certați partenera că a rămas doar separată în fapt timp de 6 ani, timp berechet să-și fi actualizat statutul marital.
Mergeti pe mana expertilor.....tagada paternitatii este cea mai sfanta, lasati legile, asa bune-rele cum sunt, cumva va apropriati de adevar, chiar daca este mai multa bataie de cap....iar sfatul lor vine prin prisma spetelor si situatiilor cu care s-au confruntat in practica (printre altele presupune proba ADN), nu de alta, dar pana la proba contrarie, sa nu va treziti cu alte surprize neasteptate....respectiv ca nu este nici copilul dvs......parca am mai citit o speta de genul asta, care parea stiintifico-fantastica......nu poti sa intuiesti ce este in mintea oamenilor, cum gandesc, cum actioneaza la momentul respectiv, mai ales daca au o anumita instabilitate emotionala sau sufera de anumite deviatii de comportament (vorbesc la modul general, ca sa nu intelegeti gresit).
Ultima modificare: Miercuri, 14 Mai 2025
mrays99, utilizator
Cand e vorba despre un copil la mijloc, legea romana este intai despre copil, iar interesele mamei sau ale tatalui sunt secundare. Sigur, mama si tatal au oricand varianta de a regla situatia legala ca sa scape de stres, ca sunt adulti. Copilul e insa vulnerabil si atunci legea prezuma cat de mult poate inca un parinte ca, poate-poate, cineva se gandeste si la el.

Legea din secolul 21 are in vedere si violenta domestica desi, daca ma intrebati, speram sa fie suficient de diminuata in secolul asta ca sa nu se puna problema de asta.
Oricum ar fi, legea romana este una dintre cele mai protective pentru victimele abuzurilor domestice si protejeaza victima cu ordin de protectie ce poate fi obtinut intre o ora si 2-3 zile. Dupa care victima poate divorta linistita.

Despre solutie, eu ma tem ca nu sunt de acord cu faptul că acel copil ar trebui sa aiba, legal, ca tata, pe sotul de-al doilea al mamei DACA timpul legal al conceptiei copilului si incheierea casatoriei nu se suprapun. In cazul dv., nu par a se suprapune. Astfel, ramane la latitudinea ofiterului de stare civila ce trece la tata, legea neclarificand situatia casatoriilor succesive.

Ultima modificare: Joi, 15 Mai 2025
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Eu va multumesc pentru raspunsuri,insa toata lumea practic incerca sa ma convinga ca nu sunt eu tatal care ar trebui sa fie trecut pe certificatul nastere ci un alt om,desi traiesc in aceeasi casa,de foarte multi ani,in alt oras decat sotul femeii,ea nici nemaivazand-l pe sot in toti acesti ani,avand o relatie bazata pe toate lucrurile bune stii data conceptiei cu mare exactitate,control din primele doua saptamani de sarcina,faptul ca nu se afla decat acasa femeia in aceea perioada deci imposibil sa existe si un minim risc ca ar putea fi altcineva tatal,ce sa mai vb de sot,etc,pentru ca legea romaneasca este este foarte buna.M-am documentat si eu,Da a fost abrogat codul familiei si marea majoritate a articolelor au fost mutate la fel si cum e posibil ca in toata Europa sa existe normalitatea ca oamenii liberi sa aiba habar de propria viata cand declara un astfel de lucru si stiu cum au trait si legea sa le permita acest lucru si la noi nu si sa spunem ca la noi e mai buna si indiscutabila.Parca exista si spiritul legii sau nu...Interesul copilului este sa ii fie trecut un alt tata asa ca nu s-au finalizat niste proceduri banale care ar trebui sa nu direze ani si ani doar cu scuza ca e aglomerat,cu termene interminabile.Ala e interesul copilului?!Sa ii bagam un strain ca si tata doar ca nu existe inca o hartie de divort.Nu pot fi niciodata cu un asemenea lucru intr-o lume democratica si libera cum banuiesc ca o vrei si dumneavoastra si sa consider o astfel de lege,sau ma rog un astfel de articol democratic.Nu este normal,este profund aberant.Am primit si raspunsuri aici,ca de legea e buna,cu multa prejudecata si etichetare, ca de daca femeia a fost "curva" cam asa merita.Imi pare rau de gandirea sa spunem nu foarte larga.Sfaturile au fost utile in vederea a ceea ce trbuie facut din punct de vedere al legii,insa sa ma poata convinge cineva ca e o lege buna,democratica,normala,in interesul familiei sau a copilului nu este posibil,mai ales ca in atatea multe locuri normale de pe lumea asta si mai ales din Europa nu i se baga pe gat copilului un nou parinte doar ca spune legea,Multumesc

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil in afara casatoriei nebv nebv Buna ziua, doresc sa va pun o intrebare pentru un prieten. Prietena lui (romanca ca si el) cu care locuieste de 2 ani (in Germania), a fost casatorita ... (vezi toată discuția)
Se poate divorta la notar in cazul cind sotia e insarcinata? nadya-nadya nadya-nadya Buna ziua . sunt insarcinata in 7 luni as putea divorta cu sotul la Notar, si nu in insanta. (copilul neapartinindu-i sotului) :( (vezi toată discuția)
Copil nascut in timpul divortului casanova30bc casanova30bc Buna seara ,as avea si eu o intrebare,impreuna cu fosta sotie avem un baiat de 7 ani a carui custodie am castigato eu,in timpul divortului fosta sotie a mai ... (vezi toată discuția)