avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua ma aflu intr-o situatie extrem de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua ma aflu intr-o situatie extrem de delicata.Am o relatie ...

Buna ziua ma aflu intr-o situatie extrem de delicata.Am o relatie cu cineva care este casatorita inca nu a inaintat cerere de divort,urmeaza sa o faca sa vedem pe ce cale primarie,notar sau tribunal.Persoana cu care ma aflu in relatie este separata de peste 6 ani de sotul ei,nemailocuind cu el.
In acest moment ea este insarcinata din relatia cu mine urmand sa nasca peste 5 luni aproximativ.
-Cum procedez ca pe certificatul de nastere sa figurez eu tatal biologic si nu sotul ei.
-Intrebare secundara daca divorteaza la primarie sau notar si divortul se pronunta in 2 luni sa spunem(daca e de acord si sotul evident),dupa care ne casatorim si ulterior se naste copilul este cea mai buna varianta?
-Alta intrebare secundara cum poate s afaca mama ca in situatia in care la data nasterii copilului nu o sa aiba o decizie,hotarare etc de divort definitiva sa nu fie trecut de exemplu nimeni in dreptul tatalui-iau si acesta varianta in considerare decat sa fie sotul ei trecut-daca este posibila evident
-Care este cutuma legala in UE(in cateva tari Germania,Franta,Italia,Spania etc,adica daca se trece in certificatulacestor tari tatal biologic) din acest punct de vedere,presupunand ca ar naste in strainatate si ulterior am transcrie certificatul de nastere in Romania
-Ultima intrebare ce portite legislative am sa recunosc copilul sa imi poarte numele etc de la nastere,incepand de acum cand mai este ceva timp pana se va naste si putand sa mai fac ceva ca sa nu ajung in situatia unui proces deschis dupa nastere,pot face de acum ceva?
-Mentionez ca femeia cu care traiesc are si un copil minor care locuieste cu bunicii de ani de zile(si sotul si femeia au fost de acord cu acest aranjament) si copilul mai are doua luni pana face 18 ani.in situatia in care ar depinde acum cerere de divort copilul ar mai fi audiat de instanta?
Va multumesc si sper sa primesc raspunsuri care sa ma ajute urmand a veni cu alte intrebari pe parcursul discutiei
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2025
dannychris, utilizator
Doar că, ce să vedeți, prezumția de parternitate a soțului mamei există în toată Europa pe care o invocați. Iată la o căutare rapidă exemplul din Irlanda: [ link extern ] /

E adevărat, unele legislații pot prevedea limite de timp. În exemplul citat, legea irlandeză prevede că dacă între soți a existat o separație în fapt de 10 luni, prezumția de paternitate nu se mai aplică.

Pe de altă parte, legea română a acordat constant în ultimii 35 de ani foarte ușor divorțul. Iar procedura s-a simplificat și mai mult prin Codul civil din 2009, intrat în vigoare în 2011. Așadar rămâna greu explicabil de ce după 6 ani de separare de soț concubina dumneavoastră continuă să fie măritată cu el.

dannychris a scris:

Eu va multumesc pentru raspunsuri,insa toata lumea practic incerca sa ma convinga ca nu sunt eu tatal care ar trebui sa fie trecut pe certificatul nastere ci un alt om,desi traiesc in aceeasi casa,de foarte multi ani,in alt oras decat sotul femeii,ea nici nemaivazand-l pe sot in toti acesti ani,avand o relatie bazata pe toate lucrurile bune stii data conceptiei cu mare exactitate,control din primele doua saptamani de sarcina,faptul ca nu se afla decat acasa femeia in aceea perioada deci imposibil sa existe si un minim risc ca ar putea fi altcineva tatal,ce sa mai vb de sot,etc,pentru ca legea romaneasca este este foarte buna.M-am documentat si eu,Da a fost abrogat codul familiei si marea majoritate a articolelor au fost mutate la fel si cum e posibil ca in toata Europa sa existe normalitatea ca oamenii liberi sa aiba habar de propria viata cand declara un astfel de lucru si stiu cum au trait si legea sa le permita acest lucru si la noi nu si sa spunem ca la noi e mai buna si indiscutabila.Parca exista si spiritul legii sau nu...Interesul copilului este sa ii fie trecut un alt tata asa ca nu s-au finalizat niste proceduri banale care ar trebui sa nu direze ani si ani doar cu scuza ca e aglomerat,cu termene interminabile.Ala e interesul copilului?!Sa ii bagam un strain ca si tata doar ca nu existe inca o hartie de divort.Nu pot fi niciodata cu un asemenea lucru intr-o lume democratica si libera cum banuiesc ca o vrei si dumneavoastra si sa consider o astfel de lege,sau ma rog un astfel de articol democratic.Nu este normal,este profund aberant.Am primit si raspunsuri aici,ca de legea e buna,cu multa prejudecata si etichetare, ca de daca femeia a fost "curva" cam asa merita.Imi pare rau de gandirea sa spunem nu foarte larga.Sfaturile au fost utile in vederea a ceea ce trbuie facut din punct de vedere al legii,insa sa ma poata convinge cineva ca e o lege buna,democratica,normala,in interesul familiei sau a copilului nu este posibil,mai ales ca in atatea multe locuri normale de pe lumea asta si mai ales din Europa nu i se baga pe gat copilului un nou parinte doar ca spune legea,Multumesc

Stimate @dannychris , notiunile de “ bine “ si “ rau “ sunt adevarate doar prin prisma celui care priveste situatia . Ce dvs. vi se pare nedrept , altuia poate sa-i apara cat se poate de drept si justificat . Paternitatea unui copil NU se stabileste democratic , ca nu se voteaza . Aceasta se dovedeste stiintific , analizand ale cui gene le poarta . Pentru copiii proveniti dintr-o casatorie ( cum este si copilul dvs. ) legea prezuma , desigur , ca tatal este sotul mamei , asa cum se intampla firesc . Nu-i nici o problema daca , intr-o situatie ca a dvs. , adevarul e altul , legea prevede solutii . Si asta , fara a cataloga mama asa cum dvs. ati facut-o . Doar ca nu e vorba ca dvs. sa recunoasteti copilul , ci sa DOVEDITI ca sunteti tata biologic . Mai ganditi-va , nu e in regula ca legea va cere o astfel de dovada ? ca nu e de ajuns cuvantul dvs. sau al mamei ? Teoretic , vreo 5 miliarde de barbati ( cati sunt pe Terra ) ar putea sa spuna acelasi lucru , ca acel copil e al lui . Dar - de dovedit - poate dovedi doar cel care e , cu adevarat , tata . Pe de alta parte , indiferent cat de proasta va pare legea , aceasta trebuie aplicata . Poate , daca partenera dvs. il anunta pe sot ca-l va face tata , cerand si pensie alimentara pentru copil , il sensibilizeaza si accepta un divort la notar . Dureaza 30 zile , nu mai mult . Daca ( asa cum v-a spus d-na avocat Romascanu ) apucati sa va casatoriti , situatia e rezolvata . Daca nu - aveti solutie , calea instantei . Oricum , copilul nu pierde nici un drept , nici de alocatie , nici mama indemnizatia , sunt destui copii nascuti care au liniuta la tata pe certificatul de nastere .
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2025
CHKa, utilizator
Eu am inteles din prima sugestia pe care mi-o faceti si exemplul nu este cel mai uzual.Ideea era ca intr-o societate de oameni normali,de ce cineva care stie sigur ca nu exista dubiu sa nu fie tatal copilului si mai ales cu siguranta ca nu sotul este acel tata,traind cu aceea persoana de ani de zile,in aceeasi casa,de ce cineva,adica eu in speta,desi imi asum un copil,il recunosc,printr-o declaratie legalizata si imi asum toate responsabilitatile si obligatiile care decurg din acest fapt,sa nu pot fi trecut asa cum este normal trecut in certificatul de nastere si sa trebuiasca sa fie un strain de copilul meu trecut care sa poata coform legii pana la solutionare sa isi exercite posibil si autoritate parinteasca,asa ceva nicaieri nu este normal.cat priveste suspiciunea dumneavostra vis a vis de divort,nerealizare lui in decurs de 6 ani,observand ca sunteti avocat banuiesc ca este primul caz pe care il intalniti in societate de separare fara divort,din varii motive lipsa financiara,agresiune,amenintari,motive legate de copilul minor etc.?eu va multumesc pentru raspuns dar nu ma poate convinge nimeni ca asta e o situatie normala,pentru ca la fel de simplu,reversul,oricine fara obligatii face un copil cu o persoana casatorita si foarte usor se spala pe maini sa il cresca si sa fie trecut sotul daca tot prevede legea mai ales ca in urma cu o vreme nu toate categoriile de acum puteau depune actiune de tagada paternitatii in loc sa lasi oamenii liberi de la inceput sa isi asume o responsabilitate.
Eu nu am respins sfatul si solutia d-nei Romascanu,tot ceea ce incerc sa spun este asta,daca eu imi asum responsabilitatea si obligatiilee legal printr-o declaratie legalizata sau in orice fel ar prevede legea ca sunt tatal cunoscand tot contextul,mama la fel,de ce este trecut un strain in certificatul de nastere pentru inca un an cat ar putea dura un proces de tagada a paternitatii si asta ar trebui sa se numesca dreptate?legea credeam ca e facuta sa fie dreapta si pentru cetatean nu stramba si impotriva lui.nu sunt deacord ca legea indiferent cum e ea trebuie aplicata,pentru ca desi situatia mea nu este ca atare,au fost legi profund eronate si nedrepte si nu numai la noi care au omorat oameni diferenta fiind ca alte societati au inteles de mult asta si au incercat sa schimbe ce e prost sau stricat din acest punct de vedere.exemplul cu 5 miliarde de barbati este fortat pentru ca eu imi asum toata rasăpunderea pentru copil iar legea pana la finalizarea unei separari legale ii ofera sotului chiar si exercitarea autoritatii parintesti.Cum adica paternitatea nu se asuma democratic?ce e asta daca ar fi ceva care sa functtioneze rapid,nu in ani,nicaieri nu exista termene ca in Romania pentru nici o speta,nicaieri unde lumea e civilizata evident,nu as avea o problema,fac testul pe cheltuiala mea il predau si se trece corect pe certificat tatal nu un strain.eu nu am spus ca nu trebuie demonstrat dar un an sau mai mult si dupa iar proces de schimbare a numelui copilul pe cale admininstrativa din certificat este absurd.
Explicati-mi cum se poate ca copilul pentru ca e preferabil in acesta situatie cel putin pe moment pana la rezolvare macar sa aiba liniuta nici pe mine dar nici pe altcineva,nu mi-a explicat nimeni o asemenea varinata. si daca o cunoasteti as vrea sa o aud.Va multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate ca va pare nedreapta aceasta lege , dar , daca ea trebuie aplicata sau nu , NU vi se cere acordul . E LEGE si punct . Inca de la romani a ramas expresia “ Dura lex , sed lex “ , adica legea poate fi aspra , dar e obligatoriu de aplicat , nu doar cand ne place . Ia , ganditi-va , cum ar fi ca sotul concubinei dvs. sa spuna ca acel copil este al lui . De ce sa va creada evidenta populatiei pe dvs. si nu pe el ? doar este sotul ei … Lucrurile nefacute la timp ( din diferite motive , obiective sau subiective ) au consecinte . In situatia data , nu merge cu declaratii ( legalizate sau nelegalizate ) , sau cu asumari de raspundere , ci cu biologie , cu stiinta . Nici democratic , ca democratie inseamna suprematia majoritatii , ori , in cazul dat , nu se voteaza . Ascendenta unei persoane ( din cine se trage ) nu-i un lucru de gluma , e de esenta . Iar legea a prevazut rezolvare si pentru situatiile ca a dvs. Va dura un timp , dar … de ce sunteti asa frustrat ? nu va puteti iubi copilul , indiferent ce nume are in certificat ? nu-l puteti ingriji , creste ? Cu certitudine , un proces se va termina inainte ca cel mic sa stie . Poate intr-un termen sau doua , pe urma il declarati la starea civila si i se schimba certificatul de nastere . Si gata . De altfel , si partenera dvs. are numele sotului , nu ? Va faceti sange rau degeaba , situatia e asa cum e , si alta rezolvare tot nu aveti …PS . Liniuta in certificatul de nastere au doar copiii nascuti de mame necasatorite si pe care tatal nu ii recunoaste .
Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2025
CHKa, utilizator

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil in afara casatoriei nebv nebv Buna ziua, doresc sa va pun o intrebare pentru un prieten. Prietena lui (romanca ca si el) cu care locuieste de 2 ani (in Germania), a fost casatorita ... (vezi toată discuția)
Se poate divorta la notar in cazul cind sotia e insarcinata? nadya-nadya nadya-nadya Buna ziua . sunt insarcinata in 7 luni as putea divorta cu sotul la Notar, si nu in insanta. (copilul neapartinindu-i sotului) :( (vezi toată discuția)
Copil nascut in timpul divortului casanova30bc casanova30bc Buna seara ,as avea si eu o intrebare,impreuna cu fosta sotie avem un baiat de 7 ani a carui custodie am castigato eu,in timpul divortului fosta sotie a mai ... (vezi toată discuția)