avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Beneficii si sporuri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Beneficii si sporuri

Lucrez in schimburi . La tura de noapte incep la 23:15 si termin dimineata la 6:15.
Daca in ziua de 14 august, sa zicem, intru seara normal in tura, dupa ora 24:00 pana la 6:15, orle prinse pe 15 august, nu se considera zile lucrate in zi de sarbatoare si trebuiesc platite cu sporul din CIM?
Pana acum s-a intamplat de 3 ori sa prind astfel de ore, am intrebat la HR si o tot dau la intors. Evita sa imi dea un raspuns scris, si mai nou nu am nici un email de la nimeni din conducere.
A doua speta ar fi beneficiile din regulamentul intern. Se specifica "transport de la si catre locul de munca", fara alte specificatii, dar mie nu mi se deconteaza carburant si nici nu vor sa pelungeasca ruta microbuzului care transporta restul colegilor. Din vreo 100 de angajati, suntem 3 care trebuie sa ne asiguram singuri transportul cam 50km zilnic, ceea ce ne aduc cheltuieli cam 20% din salariul net.
Se pot rezolva aceste probleme cu sesizare la ITM sau in instanta, sau ei au dreptate?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 11:58, 29 August 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nemultumirea mea este ca au constatat doar ca lucrez acolo via revisal, dar nici macar nu au contactat firma sa le ceara vreo explicatie legata de sesizare. Ca sunt angajat acolo stiu si eu si inca vreo 200 de persoane, dar pe mine ma intereseaza sporurile neplatite.
Ce incredere sa mai am in institutiile statului, daca asta este toata implicarea lor?
Sa merg in instanta, trebuie sa merg la 30km distanta, dar se poate sa pierd si bani, si timp, si poate locul de munca, la cum se implica autoritatile.
acest răspuns util
1. Este optiunea dvs despre incredere ..legislatia este adoptata in asa masura incat anumite situatii nu pot fi solutionate decat in instanta.

Art. 260 C.mun.
(1) Următoarele fapte constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii, infracţiuni:
.....
s) încălcarea de către angajator a obligaţiei prevăzute la art. 166 alin. (1) cu mai mult de o lună, de la data de plată a salariului, stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern, după caz, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepţia situaţiei în care angajatorul se află sub incidenţa Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare;
......

2. Neplata drepturilor salariale poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).

- unei proceduri de conciliere, cu ajutorul unui consultant extern specializat în legislația muncii, în condiții de neutralitate, imparțialitate, confidențialitate și având liberul consimțământ al părților.
Consultantul extern specializat în legislația muncii poate fi un avocat, un expert în legislația muncii sau, după caz, un mediator specializat în legislația muncii, care, prin rolul său activ, va stărui ca părțile să acționeze responsabil pentru stingerea conflictului, cu respectarea drepturilor salariaților recunoscute de lege sau stabilite prin contractele de muncă. Onorariul consultantului extern va fi suportat de către părți conform înțelegerii acestora.

Părțile au dreptul să își aleagă în mod liber consultantul extern.

Oricare dintre părți se poate adresa consultantului extern în vederea deschiderii procedurii de conciliere a conflictului individual de muncă. Acesta va transmite celeilalte părți invitația scrisă, prin mijloacele de comunicare prevăzute în contractul individual de muncă.
Momentan caut de munca "la negru", ca nu mai vreau sa platesc taxe degeaba unui stat incompetent.
Ca asistat social am mai multe drepturi si beneficii decat un angajat, asa ca nu vad de ce nu as trece de cealalta parte.
acest răspuns util
Intre timp am facut o petitie catre ministerul muncii sa verifice activitatea ITM, iar ieri am fost chemat la departamentul HR si au spus ca imi vor plati sporul pentru 12 din cele 19 ore lucrate de sarbatoare.
Problema este ca sunt in aceeasi situatie cu mine, inca vreo 140 de angajati, dar ei nu au fost chemati sa li se comunice ca ar primi ceva.
De aici rezulta ca ITM s-a razbunat pe mine si a spus clar cine a facut sesizarea.
Seful de tura deja si-a schimbat atitudinea si cred ca urmeaza vanatoarea sa ma concedieze.
Cu asa autoritati, nu mai am nevoie de dujmani.
Doar dvs ati facut sesizarea?

Alte discuții în legătură

Sarbatorile legale si weekend-urile neplatite plus program de ... FCatalliin FCatalliin Sarbatorile legale si weekend-urile neplatite plus program de lucru schimbat fara act aditional la CIM. Buna ziua ,as avea cateva intrebari va rog despre ... (vezi toată discuția)
Neplata sporuri Pagubit2010 Pagubit2010 Buna ziua, Supun atentiei dvs. urmatorul caz: In luna aprilie, am lucrat 11 ture consecutive (12-22 aprilie) in schimbul doi si o tura in schimbul trei ... (vezi toată discuția)
Buna seara! am lucrat la o companie de curierat dar in urma unor ... fardaionut fardaionut Buna seara! Am lucrat la o companie de curierat dar in urma unor probleme am renuntat la locul de munca. Acum angajatorul refuza sa imi plateasca banii pe ... (vezi toată discuția)