avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Câte zile MINIMUM îmi pot închiria apartamentul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Câte zile MINIMUM îmi pot închiria apartamentul fără acordul ...

Câte zile MINIMUM îmi pot închiria apartamentul fără acordul vecinilor sus/jos și asociatiei. Merci.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:09, 7 Iunie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista in Codul Civil, legat de contractul de locatiune, o limitare in jos, a perioadei minime de inchiriere. Dar, inteleg de la dvs. ca doriti o inchiriere in regim hotelier, mascata de o inchiriere clasica, cu contract declarat la ANAF.
Tot aveti obligatii fata de asociatie si va vor reclama imediat, daca inchiriati pe perioade foarte scurte, asta inseamna in regim hotelier.
[ link extern ]
Secţiunea a 2-a Obligațiile proprietarilor din condominii
Articolul 30
(1) Proprietarii din condominii au obligația să notifice președintelui orice schimbare intervenită în structura și numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau nașteri, persoanele luate în spațiu, precum și locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinței.
(2) Notificarea prevăzută la alin. (1) se face în scris în termen de 10 zile de la schimbarea intervenită, de la luarea în spațiu, respectiv de la semnarea contractului de închiriere/comodat.
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2025
latka, utilizator
Mulțumesc mult de raspuns. As vrea in regim hotelier. Altfel sa inregistrez la Anaf in fiecare luna e cam complicat. Dar nu vor să imi dea acordul.

Am scris o scrisoare lunga si detaliata presedintelui asociatiei ca sa imi prezint cazul cu argumente. O atasez mai jos....
El a scris la toți vecinii DOAR O FRAZA (o vecina vrea sa dea în regim hotelier) fara sa imi prezinte cazul detaliat. Ei ai raspuns scurt cu un cuvant- NU.

Eu nu înțeleg cum e permis asa ceva. Nu vreau sa generalized dar e o cultura cu temeri de orice diferit si negativa, chiar si invidie. Prin urmare un NU nu are sens rational. Ar trebui să existe reguli stricte ca in orice lume civilizată si dacă se încărca să se apeleze la lege. Nu doar sa spui NU pe o presupunere ca cel ce inchiriaza e de rea credinta. Si sa fi la mana lor. E ridicol.

Acum care e următorul pas. Ii dau în judecata? Oare rezolv cu asta?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2025
Divergent2, utilizator
....Înțeleg preocuparea legată de potențialul disconfort sau riscul presupus de prezența unor persoane necunoscute în imobil. Argumentul invocat, potrivit căruia pot apărea "persoane de proastă calitate” în bloc, în opinia mea este unul prea general și incert pentru a justifica o măsură atât de restrictivă.
Aș dori să aduc următoarele puncte în atenția dumneavoastră:
1. In opinia mea, calitatea chiriașilor nu este legată de durata șederii.
Nu există nicio garanție că un chiriaș pe termen lung nu poate crea probleme. Dimpotrivă, în cazul închirierilor de scurtă durată, proprietarii sunt în general mult mai implicați și atenți la cine le trece pragul, pentru a-și proteja reputația pe platformele respective.
2. Platformele de închiriere impun filtre și recenzii stricte. Desigur ca nu as permite oameni de proasta calitate ca si chiriasi, plus ca voi avea si un manager de proprietate.
Oaspeții Airbnb, spre exemplu, au profiluri verificate, recenzii publice de la alți gazde și un sistem de evaluare riguros. Acestea contribuie la selectarea responsabilă a oaspeților. De asemenea, un incident negativ afectează reputația proprietarului, ceea ce îl motivează să mențină un standard ridicat. Am experienta pe aceste platforme ca oaspete si ca gazda si nu am avut nici o problema cu nimeni. Profilul meu poate confirma acest lucru dacă e nevoie.
3. Din punctul meu de vedere, măsuri de prevenție pot fi stabilite la nivelul Asociației.
În locul unei interdicții generale, consider că este mai constructivă elaborarea unui set de reguli clare– de exemplu, respectarea orelor de liniște, sau limitarea numărului de oaspeți per apartament.
4. Restricția generală poate afecta dreptul de folosință al proprietarilor.
O interdicție completă afectează dreptul de a dispune liber de bunul propriu și poate reduce semnificativ valoarea de piață a apartamentelor.
5. În cazul meu, această flexibilitate ar avea un impact direct pozitiv
În prezent nu locuiesc permanent în apartament, însă revin frecvent în oraș pentru perioade scurte. Dacă regimul de închiriere de scurtă durată ar fi permis, aș putea beneficia de flexibilitatea de a-mi folosi propria locuință când mă aflu în oras, în loc să fiu nevoita să închiriez alte locatii. Această soluție ar fi atât mai practică, cât și mai economică.
În al doilea rand închirierea e o necesitate pentru mine pentru a-mi acoperi din datoria ce o am pentru cumpărarea apartamentului la prețul ridicat practicat în anul cumpararii...
Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2025
Divergent2, utilizator
Raspunsul presedintelui inainte de supunerea la vot.



Decizia de a restrictiona inchirierea in regim hotelier/ pe termen scurt a avut la baza doua considerente:

1. Vointa majoritatii covarsitoare a asociatiei de proprietari, 27 de proprietari din 29.
2. Legislatia din romania , legea nr.50/1991, care reglementeaza schimbarea destinatiei unui imobil din spatiu locativ ( apartament intr-un bloc de apartamente) in spatiun de cazare ( inchirere in regim hotelier).

Ca urmare a solicitarii dvs. nu pot decat sa supun din nou atentiei membrilor asociatie de proprietari ( in prima faza pe grupul de whatsapp al asociatiei si ulterior daca exista interes pentru schimbarea acestei decizii in viitoarea adunare generala).

Revin cu un raspuns dupa aceasta consultare.

Ultima modificare: Miercuri, 4 Iunie 2025
Divergent2, utilizator
Si finalul.

După cum cred că ați observat deja pe grupul de Whatsapp al asociației, in continuare majoritate covârșitoare a proprietarilor din asociația noastră nu sunt de acord cu închirierea apartamentelor din imobil in regim hotelier/ pe termen scurt.

Acesta decizie nu va îngrădește in niciun fel dreptul la proprietate sau la utilizarea proprietății ca și spațiu locativ.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, apartamentul situat sub al meu, intr-un bloc de locuinte, ... NicoleC NicoleC Inchiriere apartament bloc in regim hotelier (in scop turistic) Buna ziua, apartamentul situat sub al meu, intr-un bloc de locuinte, a fost recent introdus in ... (vezi toată discuția)
regim hotelier buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are ... Adelinan19 Adelinan19 buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are nevoie de aprobarea vecinilor pentru acest lucru ? nimeni nu e de acord pentru ca vin tot felul de ... (vezi toată discuția)
Legea in cazul propietatilor inchiriate in regim hotelier (prin airbnb) MsSerol MsSerol As dori sa stiu daca este vreo reglementare in cazul inchirierii de apartamente in regim hotelier, prin airbnb. In afara de raspunderea fiscala pe care o are ... (vezi toată discuția)