avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Câte zile MINIMUM îmi pot închiria apartamentul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Câte zile MINIMUM îmi pot închiria apartamentul fără acordul ...

Câte zile MINIMUM îmi pot închiria apartamentul fără acordul vecinilor sus/jos și asociatiei. Merci.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:09, 7 Iunie 2025
Daca doriti sa va judecati cu Vecinii/asociatia, cautati un avocat.
Incepeti prin a va da in judecata vecinii directi, pentru motive neintemeiate privind acel acord. Apoi luati la rind asociatia, AG nu are competenta legala de a hotari in astfel de cazuri, e vorba de o proprietate individuala, ori asociatia se ocupa de problemele partii comune, intretinere, reparatii, modernizare.
Legea 50/1991 nu se ocupa de schimbarea de destinatia unei proprietati.
Mingea e la dvs.
Mulțumesc mult de informațiile f utile. Între timp am mai gasit ceva info- "Pentru inchirierile de scurta durata, ca persoana fizica, legea da dreptul inchirierii unei persoane (sau unui grup) minim 1 zi si maxim 28 zile.

Deci peste 28 de zile nu e in regim hotelier și poate fi închiriat fără acorduri.
Se numește închiriere pe termen mediu ( midl term ) și se declara fiecare contract la Anaf în max 30 zile și se impozitează cu 8% din valoarea contractului. Plus CASS-UL dacă se depășește plafoanele de 6,12, 24 salarii medii/an.

Poate fi promovat si pe platforme precum Airbnb sau Booking.com cu ședere minima de 28 nopți." Pe platformele astea nu știu cum se platesc taxele. La sf anului?
Ultima modificare: Joi, 5 Iunie 2025
Divergent2, utilizator
Booking ia cam 15% la fiecare inchiriere. Am stat de vorba cu proprietari de pensiuni, care mi-au zis ca au acceptat, pentru faptul ca aveau volum de servicii.
Deci daca e promovat pe Airbnb/Booking EU nu mai trebuie sa fac nimic cu Anaf-ul? Airbnb/Booking trag taxele din plati?
Multumesc.
Doamna e mare mirare ca va mai baga in seama aia la asociatia de proprietari daca din "nu vreau sa inchiriez in regim hotelier " s-a transformat in" vreau sa inchirier in regim hotelier" ceea ce duce la raspunsul ca nu puteti fara acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari.

ORDIN nr. 985 din 29 martie 2024
[ link extern ]
Articolul 1
3 litera d) acordul asociației de locatari/proprietari și acordul proprietarilor cu care persoana fizică are pereți comuni, pe plan orizontal și vertical, din care să rezulte activitățile ce urmează a fi desfășurate în structura de primire turistică respectivă; în situația în care nu este constituită asociația de locatari/proprietari, proprietarul va da o declarație pe propria răspundere, cunoscând prevederile art. 326 din Codul penal privind falsul în declarații, din care să reiasă faptul că nu există asociație legal constituită, iar toți proprietarii care și-au exprimat acordul sunt cei cu care operatorul are pereți comuni;

Chiar daca va dau acordul va puteti trezi pe urma (pe buna dreptate) cu o taxa din partea asociatiei de proprietari de o sa plangeti pe aici iar fara folos ca nu o puteti elimina.

www.avocatnet.ro/forum/discu...

Nu plateste nimeni nimic pentru dumneavoastra. Aveti obligatia sa va platiti singura taxele.
Nu va luati dupa ghidul airbnb.
[ link extern ]

Au fost discutii doar de retinere impozit la ei si la unii aplica la altii nu .
www.avocatnet.ro/articol_619...

Inchiriati in regim normal ca nu e nimeni obligat sa suporte zeci de persoane care se perinda pe la dv prin apartaent.
Cand o sa vina americanii obinuiti sa inchirieze ca la hotel la ei unde nu au imita de persoane si o sa stea cate 10 in apartament o sa va lecuiti de inchiriat in regim hotelier.
O sa va puna la plata distrugerile facute de clientii dv si iar va piere cheful de airbnb.
Luati si cititi de la cei care au facut asta mult timp pana si-au dat seama ca nu e prea profitabil fata de baitaia de cap.
Ultima modificare: Vineri, 6 Iunie 2025
Nivea, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, apartamentul situat sub al meu, intr-un bloc de locuinte, ... NicoleC NicoleC Inchiriere apartament bloc in regim hotelier (in scop turistic) Buna ziua, apartamentul situat sub al meu, intr-un bloc de locuinte, a fost recent introdus in ... (vezi toată discuția)
regim hotelier buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are ... Adelinan19 Adelinan19 buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are nevoie de aprobarea vecinilor pentru acest lucru ? nimeni nu e de acord pentru ca vin tot felul de ... (vezi toată discuția)
Legea in cazul propietatilor inchiriate in regim hotelier (prin airbnb) MsSerol MsSerol As dori sa stiu daca este vreo reglementare in cazul inchirierii de apartamente in regim hotelier, prin airbnb. In afara de raspunderea fiscala pe care o are ... (vezi toată discuția)