Vreau să împărtășesc o experiență dureroasă, care mă macină și nu îmi dă pace. Dacă aveți opinii sau sfaturi, le aștept cu deschidere.
Am rămas fără loc de muncă în urma unei fuziuni, în care rolul meu din departamentul HR a fost considerat redundant, deoarece se suprapunea cu rolurile deja existente în compania cu care am fuzionat. În această perioadă, responsabilitățile mele de specialist salarizare au fost preluate, în mod sistematic și abuziv, de către colegi din alte puncte de lucru.
A fost o fuziune dureroasă, care nu doar că m-a lăsat fără job, dar mi-a anulat și beneficiile contractuale. Am lucrat peste program, fără compensații, și am fost constant umilită și denigrată de către managerul de proiect. Am sperat că justiția îmi va face dreptate, dar adevărul este că dreptatea ține de cele mai multe ori cu cei care au bani și influență. Am pierdut procesul și, pe deasupra, trebuie să plătesc și cheltuieli de judecată.
Firma cu care am fuzionat avea o echipa de avocati, eu unul singur.Firma cu oameni puternici si bogati.
Cu toate acestea, am ales să merg mai departe și am fost angajată rapid într-o altă companie. Din păcate, experiența a luat o întorsătură urâtă. După doar două zile de muncă, mi-au reinterpretat oferta semnată, beneficiile negociate au fost modificate, și am fost chemată la o discuție cu patronatul. Mi s-a imputat, fără temei, că am refuzat un card salarial CEC și că am un salariu similar cu al unui angajat existent, deși exact asta fusese oferta primită.
În a treia zi de muncă, mi s-a pus în față o clauză de confidențialitate de 500.000 euro, pe termen nelimitat. Am rămas fără cuvinte. Știu că acea clauză nu este impusă și colegilor mei cu funcții similare. Mă simt intimidată și lipsită de orice protecție legală, deși cunosc legislația muncii. Dar în fața unui angajator puternic cu oameni foarte bogati, cu avocați și resurse, simți că nu ai nicio șansă.
Am 56 de ani. Nu mai este ușor să îți găsești de lucru. Pentru acest job am refuzat o ofertă sigură și două interviuri. Mă simt trădată, nedreptățită și epuizată.
Cum ma ajuta legislatia muncii in acest caz?
Stimate/a @mvrm2222 , ce am spus eu , si ce ati inteles dvs. !!! Eu NU am considerat absolut de loc ca d-na Stoian ar fi vinovata de ceva ( cu atat mai putin sa insinuez ca asa ar fi ) , dupa cum e posibil ca nici angajatorul sa nu fi gresit cu nimic . Chiar Codul Muncii , pe care-l invocati , da posibilitatea , atat angajatului , cat si angajatorului , sa inchida un CIM in mod absolut legal , si perfect normal . Si stipuleaza si conditiile pe care e obligat fiecare sa le respecte , precum si situatiile care pot conduce la acest lucru . Pentru un angajator , daca-si reduce din posturi , e normal sa concedieze oameni . Ori - in situatia data - e posibil ( spuneam ) ca firma care a absorbit-o prin fuziune pe cea in care a lucrat , sa aiba suficienti oameni pe salarizare ( ca d-na spunea ca e specialist pe salarizare ) , chiar si in noile conditii . Ce era sa faca angajatorul ? sa-i tina pe toti , chiar daca nu avea nevoie de ei ? Asta inseamna sa ai cheltuieli cu personalul mai mari decat ar trebui , prin urmare - sa-ti diminuezi profitul . Ca a preferat sa-i pastreze pe cei din vechea firma … eu nu ma mir , pe ei ii cunostea si - foarte probabil - era multumit de ei . Dar , sa modifici organigrama cand e cazul , sa optimizezi cheltuielile , asta e cat se poate de normal si legal , si o veti intalni oriunde in mediul privat . Asta inseamna sa gandesti in spirit de business , asa incearca insusi Trump sa-si conduca chiar tara , sa o faca eficienta . Pentru ca , acolo unde Statul conduce o afacere , aproape cu certitudine se duce de rapa , ca acolo nu eficacitatea e pe primul plan ( nici pe al doilea , nici pe al treilea ) , altele sunt obiectivele reale , chiar daca nu pe fata … Dar la firmele private , activitatea poate sa nu fie statica , sa aiba suisuri si coborasuri , sa aiba nevoie de mai mult personal si , in alta perioada mai putin , prin urmare ajustezi numarul angajatilor - in sus sau in jos - dupa necesitatile firmei . Nu inseamna ca angajatii gresesc , nu inseamna ca angajatorul e nedrept , e o situatie fireasca de adaptare la piata . Daca demonstrezi in instanta ca ai modificat organigrama , desfiintand posturile de care nu ai nevoie , daca ai dat preavizul legal angajatului , deci - ai respectat prevederile Codului Muncii , nu ai cum sa pierzi un proces cu fostul tau angajat . Si nimeni nu ar trebui , intr-un asemenea caz , sa se considere nedreptatit , hartuit , cu demnitatea calcata in picioare , sau mai stiu eu cum … E o situatie fireasca , se poate intampla oricui in viata … Important este sa vezi cu obiectivitate asta si sa mergi mai departe , cautand alta cale … Sper ca d-na Stoian sa fi inteles corect ceea ce i-am spus …
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului nu se poate face asa... ca si cum ai scapa de o masea stricata sau de o unealta de care nu mai ai nevoie, ca sa-ti optimizezi costurile. Cand concediezi pentru astfel de motive trebuie sa vii cu compensatii sau cu propunerea unor alte posturi disponibile, conform pregatirii celui pe care vrei sa-l concediezi. Lipsesc destul de multe date din istorisirea doamnei, ca sa ne putem da seama daca angajatorul a respectat legea sau nu. Se pare ca nu a fost vorba nici de modificare de organigrama, nici de desfiintare de post. Sunt foarte liberale considerentele dvs si exclud in totalitate protectia pe care statul s-a gandit, totusi, sa o ofere salariatilor in astfel de cazuri, drept pentru care, Slava Domnului, nu sunt aplicabile, iar daca sunt aplicate (si sunt, e o practica - hartuirea la locul de munca pana te fac sa pleci singur, evitarea concedierii colective pentru a nu plati compensatii, prin intimidarea salariatului, subevaluarea lui, fortarea acestuia sa-si dea demisia, etc) atunci salariatul isi poate gasi dreptate in justitie. Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului, fara incercari de reincadrare in organigrama, fara compensatii, ESTE un abuz, o incalcare a legii, o nedreptate.
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Se pare ca eu am mari lacune in cunoasterea Codului Muncii . Raspunsul meu s-a bazat pe prevederile acestui Cod , art 65 alin (1) si (2) , art 66 si art 67 , cele care vorbesc despre concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului . Cum sunt oricand dispusa sa invat , ajutati-ma , va rog , sa-mi completez cunostintele , aratandu-mi care articol din Codul Muncii prevede ca NU poti desfiinta vreun post cand nu mai ai nevoie de el , cand esti OBLIGAT sa oferi salariatului alt post - desigur , daca ai posturi libere - ( in afara de cazurile cand CIM pe perioada determinata a incetat de drept , sau , prin expertiza medicala , se constata ca acesta nu mai corespunde functiei , sau daca salariatul nu corespunde din punct de vedere profesional ) . De asemenea , unde exista prevederea ca angajatorul TREBUIE sa ofere compensatii ( de orice fel ) , daca acestea nu sunt prevazute de CCM ( daca exista ) , in CIM sau in regulamentul intern . Din cate stiu ( dar pare ca eu nu am informatiile pe care dvs. le aveti ) , salariatul concediat are dreptul la masuri active de combatere a somajului , de exemplu are dreptul la ajutor de somaj ( daca indeplineste conditiile de acordare a acestuia ) , de ajutorul AJOFM in cautarea unor oferte de munca , de cursuri de recalificare , etc. Eu nu stiu de alta protectie a Statului in a-ti securiza locul de munca , dar astept sa ma luminati dvs. Nu stiu de ce spuneti ca nu s-a modificat organigrama si nu s-a desfiintat locul de munca al d-nei - poate si alte posturi - , fireste ca s-a modificat , la vechea organigrama s-au adaugat cele nou-venite prin fuziune , chiar daca nu toate . Intr-adevar , nu avem informatii daca angajatorul a respectat legea , dar , pentru ca d-na Stoian a pierdut procesul cu acesta , inclin sa cred ca nu a incalcat prevederile legale . Ca ar fi un abuz , o nedreptate … acestea sunt doar pareri subiective , tin de felul cum vede problema fiecare . Despre hartuire , intimidarea salariatului , fortarea demisiei , subevaluarea lui , etc. NU vorbesc , acestea sunt clar ilegale si apelul la justitie - recomandat si necesar . Nici in cazul concedierilor colective salariatii nu au dreptul la compensatii , decat in conditiile de care am pomenit .