avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua, Într-un bloc cu 20 de apartamente, 19 ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua, Într-un bloc cu 20 de apartamente, 19 dintre noi ...

Bună ziua,
Într-un bloc cu 20 de apartamente, 19 dintre noi suntem coproprietari ai coloanei comune de gaz, cu acte semnate la notar. Al 20-lea apartament nu a participat la acest demers, însă a fost între timp vândut. Noul proprietar dorește să se racordeze la coloana de gaz și susține că nu mai este nevoie de semnătură la notar, ci doar de un tabel cu semnăturile coproprietarilor prin care i se acordă dreptul de utilizare a coloanei.

Vă rugăm să ne lămuriți următoarele aspecte:

1. Este legală această procedură cu tabel de semnături fără autentificare notarială?

2. Ce consecințe legale pot exista pentru noi, coproprietarii, în cazul în care acest nou proprietar nu face reviziile tehnice la centrală sau apar probleme tehnice/accidente?

3. Dacă se întâmplă un incident (ex: explozie, incendiu etc.), pot fi trași la răspundere ceilalți coproprietari?

4. Este legal ca el să promită o despăgubire verbală sau în bani, fără ca aceasta să fie consemnată într-un act scris și fără prezența unui notar sau a unui contract formal?

Mulțumim anticipat pentru clarificări.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:05, 10 Iulie 2025
Dacă vine la tine o persoană pe care nu o cunoști, care tocmai și-a cumpărat recent un apartament, și, din neglijența lui că nu s-a interesat înainte de achiziție, îți bagă sub nas o declarație pe propria răspundere, cerându-ți s-o semnezi în grabă — el fiind singurul care nu este coproprietar pe conducta de gaz — fără să-ți explice nimic clar, doar cu promisiuni că "ne va despăgubi", că "e corect" și că "ne va da banii", iar noi ar trebui să semnăm imediat… ei bine, e firesc să ne punem întrebări.

Toți ceilalți suntem deja proprietari, și evident că ne-am întrebat: „Ce e cu această declarație?” El ne spune doar că „a vorbit cu X, cu Y”, dar fără să ne arate un email, un document oficial, un răspuns clar. În acest context, normal că m-am pus și am scris aici.

Dacă dumneata alegi să semnezi o declarație pe propria răspundere ca un berbec, fără să te informezi înainte… bravo ție!

Carma L. a scris:

Doamna, intrebarea de fond este: câta nefericire duceti cu dvs. incat sa va preocupe al 20-lea vecin ? Ce nemultumiri vă apasă de nu puteti sa va vedeti de treaba personala si dacă ceilati 18 sunt de acord cu bransarea noului vecin,dvs căutați nod in papura sa il incurcati. Si in final ce urmariti concret? V-ati simti mai bine daca ar fi singurul care ramane bransat la incalzirea orasului? Ca altfel, sincer nimeni nu intelege rostul insistentei dvs.

Și totuși, ce va opreste sa-i calculați partea de contribuție, a 20-a parte din investiție, la prețuri actualizate si sa-i explicați ca atunci când achita i se va înmâna acel tabel semnat?! Nu sunteți in nici o situație defavorabila, nu vi se întâmpla nimic dpdv legal. Nu este necesara partea cu notarul, n-a fost nici anterior.
Vom organiza o ședință cât mai curând posibil, având în vedere că au trecut aproximativ 15 ani de la investiție și nimeni nu își mai amintește exact sumele implicate. Am rămas cu toții de acord să căutăm documentele, chitanțele etc., pentru a putea clarifica lucrurile. Noi am semnat acordul fără probleme, însă inițial nu am fost informați în mod clar de către el și nu am primit niciun răspuns concret.

Ne-am trezit, după atâția ani, că ni se spune că nu mai este nevoie de un act notarial. Era firesc să ne punem întrebări, și am zis să cer o părere pe avocat.net, crezând că este un site unde pot primi un răspuns educat și argumentat. Din păcate, am fost surprinsă să primesc un răspuns lipsit de respect, ceea ce nu mă așteptam din partea unei astfel de platforme.

latka a scris:

Și totuși, ce va opreste sa-i calculați partea de contribuție, a 20-a parte din investiție, la prețuri actualizate si sa-i explicați ca atunci când achita i se va înmâna acel tabel semnat?! Nu sunteți in nici o situație defavorabila, nu vi se întâmpla nimic dpdv legal. Nu este necesara partea cu notarul, n-a fost nici anterior.

Este cel puțin interesant că acest profil a fost creat chiar astăzi și că singurul mesaj trimis până în acest moment îmi este adresat mie. Coincidență? Personal, nu cred în coincidențe.

Mai mult, tonul agresiv și insistența de a mă pune la zid pentru o opinie exprimată legal și legitim ridică semne de întrebare asupra intențiilor reale din spatele acestui mesaj. Răutatea, din păcate, se plătește..... mai devreme sau mai târziu fie prin pierderea credibilității, fie prin lipsa de susținere din partea celor din jur.

Pentru corecta informare: mai sunt câteva persoane care trebuie să își exprime acordul, să semneze declarația pe propria răspundere. Nu eu sunt singura voce din acest demers.

Vă invit, pe viitor, să vă exprimați punctul de vedere într-un mod civilizat și transparent, asumându-vă identitatea și fără să lansați atacuri personale.

Carma L. a scris:

Doamna, intrebarea de fond este: câta nefericire duceti cu dvs. incat sa va preocupe al 20-lea vecin ? Ce nemultumiri vă apasă de nu puteti sa va vedeti de treaba personala si dacă ceilati 18 sunt de acord cu bransarea noului vecin,dvs căutați nod in papura sa il incurcati. Si in final ce urmariti concret? V-ati simti mai bine daca ar fi singurul care ramane bransat la incalzirea orasului? Ca altfel, sincer nimeni nu intelege rostul insistentei dvs.

Este cel puțin interesant că acest profil a fost creat chiar astăzi și că singurul mesaj trimis până în acest moment îmi este adresat mie. Coincidență? Personal, nu cred în coincidențe.

Mai mult, tonul agresiv și insistența de a mă pune la zid pentru o opinie exprimată legal și legitim ridică semne de întrebare asupra intențiilor reale din spatele acestui mesaj. Răutatea, din păcate, se plătește..... mai devreme sau mai târziu fie prin pierderea credibilității, fie prin lipsa de susținere din partea celor din jur.

Pentru corecta informare: mai sunt câteva persoane care trebuie să își exprime acordul, să semneze declarația pe propria răspundere. Nu eu sunt singura voce din acest demers.

Vă invit, pe viitor, să vă exprimați punctul de vedere într-un mod civilizat și transparent, asumându-vă identitatea și fără să lansați atacuri personale.

Carma L. a scris:

Alte discuții în legătură

Bransare fara acord alex_element alex_element Salutare. Locuiesc intr-un bloc racordar la reteaua de distributie de energie termica a orasului. Pe o perioada de cativa ani, impreuna cu 2 vecini am ... (vezi toată discuția)
Vecinul de la et. 4, singurul racordat la gaze, nu îmi dă voie să mă racordez la țeava trasă de el. care este calea legală de rezolvare? DanielaTunaru DanielaTunaru Buna seara. Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje. Um vecim de la et 4 este singurul care este racordat la gaze , eu vreau sa ma racordez la teava trasa de el dar ... (vezi toată discuția)
Bransare la gaz ContSters320341 ContSters320341 Buna ziua ... Am si eu o intrebare sau o nelamurire si rog pe cineva care poate sa imi raspunda. Stau de 20 ani intr-un bloc racordat la gaz metan. Acum 10 ani ... (vezi toată discuția)