Este legal că pe timpul unui proces în instanță cu Distrigaz, acesta să sisteze furnizarea gazului indiferent cât durează procesul?
Facturile sunt plătite la zi.
Mulțumesc.
CHKa
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu e furt de gaze , doar se poate presupune ca ar fi . Doar ca acel contor , montat pe domeniul public - pe strada - este la indemana oricui sa-i rupa sigiliul . Eu nu stiu cum ar putea dovedi furnizorul ( sau distribuitorul ) de gaze , ca acel proprietar se face vinovat de furt . Cred ca nu merge in justitie pe o banuiala . Contoarele ( contorii ??? ) sunt proprietatea distribuitorului , e liber sa-si puna paza la ele . Eu as merge in instanta si as merge pe o ordonanta presedentiala de sistare a … sistarii furnizarii pana la solutionare . Nu stiu daca merge asta , eu nu sunt jurist . Doar un avocat , in cazul unei consultatii , ar putea da un sfat pertinent .
acesta e textul care permite oprirea alimentarii cu gaze:
"...in cazul refuzului clientului final de a constitui o garanție financiara in situația constatarii, conform prevederilor legale în vigoare, a unor acțiuni menite sa denatureze în orice fel indicatiile echipamentelor de măsurare sau sa sustraga gaze naturale prin ocolirea echipamentelor de măsurare"
cum ziceam, cei 20.000 lei sunt o garantie. dar se poate merge in instanta, fireste
CHKa
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
O prevedere cu totul si cu totul ciudata … De ce sa constitui eu o garantie ( extrem de mare ) , pentru ca tu , proprietar al aparatului de masurare , nu ai fost in stare sa ai contoare sigure ? sunt proprietatea ta , ai ales sa le pui pe domeniul public , cum as putea eu sa le pazesc sa nu umble nimeni la ele ??? Sunt prezumat infractor , fara sa am posibilitatea si mijloacele sa feresc contorul de vandalisme … Daca s-a putut la contorul de apa , daca s-a putut la cel de energie electrica , nu se poate sa nu existe posibilitatea unor contoare inteligente , eventual ( ca cele de electricitate ) , cu citire la distanta . Introduse inapoi in proprietstea privata , si asa poti angaja raspunderea proprietarului . Altminteri , este abuziv . Legal , dar abuziv .
personal, nu mi se pare un abuz, ci o responsabilizare a clientului, care a devenit din ce in ce mai rasfatat, dar asta e doar o opinie.
din pacate, si la energie electrica gresiti: "să solicite clientului constituirea de garanții financiare pentru o perioadă de consum echivalent de maximum un an în cazul constatării, conform prevederilor legale în vigoare, a unor acțiuni menite să denatureze în orice fel indicațiile echipamentelor de măsurare sau să sustragă energia electrică prin ocolirea echipamentelor de măsurare; valoarea garanției financiare constituite de către client se calculează la prețul energiei electrice furnizate la momentul constituirii garanției;"
REGULAMENT din 3 februarie 2023 de furnizare a energiei electrice la clienții finali
EMITENT
AUTORITATEA NAȚIONALĂ DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 100 din 6 februarie 2023
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Eu nu am vorbit de garantie in legatura cu energia electrica , ci de acele contoare inteligente care pot fi citite de la distanta , ca exista de o buna bucata de vreme la distribuitorii de energie . Dar contoarele sunt instalate pe proprietatea privata ( chiar daca , in blocuri , e pe casa scarilor , ca tot proprietate privata este ) . Dar … pe strada ??? unde oricine poate trece , si face orice ? Cum as putea fi eu facut responsabil de ce se intampla in strada ? Am eu vreun control acolo ? Imaginati-va un grup de adolescenti , trecand pe acolo pe intuneric , cred ca oricine a vazut asa ceva . Toti sunt pusi pe glume , sa se grozaveasca unii in fata celorlalti , toti fac ceea ce considera ca-s mici prostioare , de exemplu - sa tragi frumos de un sigiliu , de ce nu ? Si , ca urmare , eu , clientul lor , sunt pedepsit sa-mi blochez o suma foarte mare de bani sub forma de garantie , suma pe care poate nici nu o am … Ceea ce nu va asigura in nici un fel un alt sigiliu pe contorul care tot in strada ramane , asupra caruia eu tot nu am nici un fel de control , ca nu-l pot pazi 24 din 24 . Din pacate , distribuitorii de utilitati , spre deosebire de furnizori , au monopol pe regiuni , nu poti sa te muti la altul , si atunci pot institui ce masuri abuzive le trec prin cap . Iar autoritatile de reglementare le canta in struna … PS . Nu trebuie sa ai decat un vecin “ de bine “ , si care te poate “ rezolva “ intr- o noapte , in cateva minute …