avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile și obligațiile părinților separați în ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile și obligațiile părinților separați în fapt

Buna seara, suntem casatoriti din 2023 cununia civila,avem o fetita. Problema este ca in prezent nu ne mai intelegem deloc, locuim separat si certurile nu mai inceteaza intre noi, din contra. Vreau sa intreb, este posibil ca sotia sa inscrie fetita noastra la o cresa privata fara ca eu sa stiu treaba asta ? Adica acum ma pune cu fapta pe masa si are pretentia ca eu sa ofer jumatate din cheltuiala. E posibil sa-mi faca asta ? Ma refer la inscris si platit prima luna. E bataie de joc, nici nu vorbim asa ceva, cica suntem "sot si sotie" vii si-mi ceri bani pentru ceva cu care nu numai ca nu sunt de acord, dar nu am bani. Multumesc !
6 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cresa privată nu trebuie sa fie prima soluție.. Pe lângă faptul că sunt mult mai scumpe, nu tot timpul au și calitate superioara fata de creșele de stat.. Dar poate doamna nu a mai prins locuri la stat. Și atunci asta a fost singura soluție.. Daca trebuie sa se întoarcă la munca și nu are cu cine sa lase copilul a recurs la această variantă. Daca Dvs aveți altă soluție, acceptabilă de Doamna, să propuneți.. Daca nu exista alte soluții va trebui sa acceptați cele invocate de Doamna. E și copilul Dvs.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
vrea un sfat nu morala
Nu e sanatos sa locuiti impreuna in astfel de relatie, platiti lunar, chiar daca nu aveti o dispozitie a instantei 1/4 din venituri (dar nu mai putin de 1/4 din venitul minim pe economie) doar prin virament , daca nu va da un cont mergeti la un executor judecatoresc si depuneti banii si va fi notificata sa ii ridice sau ii trimiteti prin mandat postal. Vedeti-va de viata , sunt mii de astfel de cazuri, aveti grija de copil din pdv financiar deocamdata si mai tarziu luati decizii in functie de situatie.
Ultima modificare: Joi, 31 Iulie 2025
lilivasiliu, utilizator
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Obligația părintelui de a-și întreține copilul minor este reglementată de Codul Civil și presupune asigurarea tuturor celor necesare traiului, educației, învățăturii și pregătirii profesionale. Această obligație este solidară, ceea ce înseamnă că ambii părinți sunt responsabili de întreținerea. acestuia.Deci inclusiv dv. .La pronunțarea unei sentințe de divorț judecătorul va stabili (o spune legea) 1/4 din cuantumul salariului dv. PLUS 50% din cheltuielile extraordinare. Îmi rezulta o abordare superficiala a problemei poate ar trebui sa mergeți la un consilier matrimonial sa vedeți unde sunt cauzele neînțelegerilor dintre dv. In rest legea va poate obliga la întreținerea copilului dv nu si să-l iubiți. Aveți mijloacele necesare sa faceți cerere de scoatere a copilului de la acea grădiniță, eventual sa stați cu copilul când soția lucrează, într-un cuvânt sa fiți tata.
Niciodata ambii parinti nu contribuie in mod egal, sunt persoane care achita o suma f mare cu titlu de pensie intretinere minor ( ex.3800-4200 lei lunar ), iar celalalt parinte nu a lucrat nici o zi si nu lucreaza nici acum si banii ii foloseste pentru ce doreste, nu in interesul suprem al copilului si nu are nici o responsabilitate in acest sens.
Ultima modificare: Joi, 31 Iulie 2025
lilivasiliu, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum îmi pot obliga soțul să-și asume responsabilitățile de părinte? Icaica Icaica Cum oblig tatal dar fara divort la asumarea financiara in cresterea si educarea copiilor minori. Nu participa nici la cresa respectiv gradinita si nici la alte ... (vezi toată discuția)
In cazul unui divorț la notar, poate soțul sa refuze că pe ... suciu_diana suciu_diana In cazul unui divorț la notar, poate soțul sa refuze că pe lângă pensie să plătească cotă-parte la creșă privata, unde deja e înscris copilul? (vezi toată discuția)
Ce as putea face?? ingerasu_nimanui ingerasu_nimanui buna ziua...as avea si eu o mare rugamine daca imi ma puteti ajuta cu vre-un sfat sau ceva sa stiu ce as putea face...sunt casatorita de 3 ani jumate si avem ... (vezi toată discuția)