Buna seara, suntem casatoriti din 2023 cununia civila,avem o fetita. Problema este ca in prezent nu ne mai intelegem deloc, locuim separat si certurile nu mai inceteaza intre noi, din contra. Vreau sa intreb, este posibil ca sotia sa inscrie fetita noastra la o cresa privata fara ca eu sa stiu treaba asta ? Adica acum ma pune cu fapta pe masa si are pretentia ca eu sa ofer jumatate din cheltuiala. E posibil sa-mi faca asta ? Ma refer la inscris si platit prima luna. E bataie de joc, nici nu vorbim asa ceva, cica suntem "sot si sotie" vii si-mi ceri bani pentru ceva cu care nu numai ca nu sunt de acord, dar nu am bani. Multumesc !
Dapix
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
@eclair - dați sfaturi greșite și eronate. În afară de 25% din venitul lunar net, nu există alte obligații bănești pentru părintele nerezident.
Legal, și repet, legal nu există obligație pentru ca nerezidentul să plătească forțat și, vă citez: "PLUS 50% din cheltuielile extraordinare". - Nu există așa ceva.
@lilivasiliu , acel parinte poate cere in instanta sa plateasca pensia in natura , nu in bani . Poate - partial ( cea mai mare parte ) in natura si partial in bani , chiar aratand ca banii nu merg in totalitate in acoperirea necesitatilor copilului , cata vreme parintele rezident nu are venituri . Eu nu sunt jurist , dar stiu ca legea prevede plata pensiei de intretinere in natura , si , in mod exceptional , in bani . Cred ca ar putea obtine asta , dar bine ar fi sa consulte un avocat . Probabil suma totala nu va fi mai mica , dar va putea cumpara - de exemplu - haine si incaltaminte mai de calitate , rechizite , plata unui after-school , a unui sport , etc.
@ibn, "căsnicie" nu provine de la "caznă", ci de la "casă", ca și "căsătorie".
Revenind la subiect, înțeleg că singurul disconfort privind creșa e cel financiar. Puteți să retrageți copilul de la creșă, dar dacă veniți cu o propunere viabilă dacă mama a optat pentru această soluție pentru a putea munci. Altfel, lipsa motivelor legitime pentru retragerea copilului de la creșă și acțiunile ce dăunează interesului superior al acestuia poate determina în viitor un judecător să stabilească custodia exclusivă a mamei asupra copilului (ceea ce nu v-ar scuti de obligația de întreținere, ci doar v-ar lipsi de dreptul de a mai participa la deciziile privind creșterea și educația acestuia).
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Am dat pe google o cautare “ crese private in …. “ si , la prima pozitie , am gasit tarifele de la una : 700 lei taxa de inscriere ( nerambursabila ) , 1970 lei pe luna , in plus 33,60 lei pe zi pentru hrana . Deci , pentru o luna , se cheltuiesc cam 2700 lei ( fara taxa de inscriere ) . Marea majoritate a salariatilor ( cei cu salariul minim ) castiga mai putin decat atat . Ca sa iasa 25% din salariu 1350 lei ( jumatate din costul cresei ) , ar trebui un net de 5400 lei , adica un brut de 9230 lei . Vor fi fiind multi cu un asemenea job ?
Se pare că suficienți, altfel că grădinițele și creșele private ar fi nesustenabile și s-ar închide. Când căutam grădiniță pentru copilul meu si eu am sesizat că costurile grădinițelor private depășesc taxele din învățământul superior, ceea ce mi s-a părut absurd. Așa că am căutat și am găsit o grădiniță de stat.
Dar nu văd relevanța acestui subiect. Aici discutăm de creșă, care e o soluție pentru părinții care nu pot sta ei cu copiii și nici nu au bunici la care să apeleze sau și mai mulți bani, ca să angajeze bonă.