avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Convetia privind minorii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Convetia privind minorii

Bună ziua! Am o întrebare către avocați. De ce nu avem niște broșuri de informare cu privire la drepturile minorului și drepturile și obligațiile părinților. Exemplu, la notarul să fie obligatoriu, sa ti se înmâneze aceasta brosura (atunci când soliciți divorțul și sunt implicați minorii). Broșura cu legile clare si cu specificația că ai dreptul sa vi cu convenția asistata de un avocat ? Este o întrebare legitimă, ce ar evita multe neînțelegeri și ar fii rezolvarea din start a multor efecte negative asupra copilului. Notarii din păcate, pur și simplu împiedică exercitarea drepturilor într-o convenție. In cazul meu, m-a dezinformat atunci când i-am solicitat informații despre drepturile legale le minorului și a părintelui. Eu consider că este un act eronat, cu vicii de procedură prin informare/lipsa de informare echitabilă. Acest act are titlu executoriu. Că atare, când îl semnezi ar trebui să cunoști toate drepturile ce ți se cuvin, atât pentru minori cât și pentru părinte. Dacă am privi, din alt punct de vedere, tehnic este un act viciat pentru că notarii nu trec și nu aduc la cunoștință toate consecințele și efectele acestui act. Oare în țările europene convențiile privind minorii se fac la fel că la noi?
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bun, așa cum am bănuit nu era notarul ăla nebun, ci ceea ce dumneavoastră și mama fetiței cereați era pe lângă lege. Că nu există în această materie chiar o libertate a părinților să stabilească orice fel de năzbâtii, în considerarea egoistă doar a intereselor lor, fără preocupare pentru interesul copilului care, ce să vedem, e superior. Evident că trebuie stabilită o locuință a copilului, iar obligația de întreținere a părintelui nerezident nu poate fi redusă la trei firfirei. Ea poate fi prestată în natură sau în bani, măcar la nivelul a 1/4 din salariul minim pe economie... Aici discutăm de norme legale imperative. Inclusiv ideea cu totul genială de a face ping pong cu copilul la fiecare 2 zile... cumva încercați să scăpați de fetiță prin deteriorarea sănătății acesteia?!? În rest, ce dispute aveți cu fosta soție rezolvați-le în instanță cu avocat; inclusiv tăgada paternității celui de-al doilea copil al doamnei.
Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2025
Alexandru Surcel, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce v-a spus notarul că nu se poate chiar nu se poate. Sigur că există soluții legale mai apropiate de ce v-ați dorit, însă acestea nu se prea găsesc la notar.
Notarul vă poate da informații despre ceea ce privește partea sa de activitate, despre formalitățile unui act ca el să fie valabil, despre condiții de formă și fond, însă dacă nu a fost anterior avocat sau judecător, nu are cunoștințe despre funcționarea practică a programelor de relații dintre părinți și copii.
Într-un stat, avocatul este singurul profesionist care apără interesele unei părți. Nu ați consultat atunci unul, consultați acum, însă dacă situația de fapt s-a schimbat, nu lăsați să treacă prea mult timp.
Sunt șanse infime să puteți dovedi într-o instanță că ați crezut cu bună-credință că semnați ceva și că efectele vopr fi altele. Verificați alte variante.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Broșura" aia se cheamă Codul civil. Sunteți liber sa-l citiți. Mai detaliat ca acolo, nu există.
Și nu, nu se putea ce doriți dvs:
1. Obligația de a contribui la cheltuielile de creștere, educare și pregătire profesionala a copilului este o obligație legală a părinților. Și nu îmi spuneți ca acum auziți prima dată.
Este dreptul minorului și sunt banii copilului. Dvs si mama nu puteți prin convenție sa ingraditi dreptul legal al unui minor.
2. Minorul trebuie sa aibă un domiciliu declarat și stabil la unul dintre părinți. Celalalt părinte, separat de copil are dreptul de a păstra legăturile personale cu minorul. Iar modul de păstrare a acestor legături îl stabiliți dvs. Dar oficial, minorul trebuie sa aibă un domiciliu, la care sa fie adus de celălalt părinte.
3. Nu cred ca aveați nevoie de vreo informare, ca să realizați ca un copil nu se creste cu 100 de lei.
4. Notarii nu autentifica niște convenții la mișto (cu pensie alimentara de 100 lei) si niște fabulații, doar ca să fie scris.
Un copil nu e un pachețel pe care sa îl plimbați și niciun notar sau judecator sănătos la cap nu aproba "îl duce mama la școală la 8, după care la 2 îl ia tata. Merge cu tata o ora la înghețată, dar numai luni și joi. Marți și vineri, merge cu mama la înot. După care, îl ia mama de la înghețată și îl duce la meditații. De la meditații îl ia tata, unde rămâne peste noapte 3 zile pe săptămână, iar dimineața îl duce tot mama."
Cum? Asa? Sunt n situații care pot interveni: copilului face pojar și nu poate ieși din casă, mama are o gripa și nu poate sa îl ia când e rândul ei, tata își rupe piciorul și nu poate ajunge sa îl ducă la fotbal, copilul s-a certat cu mama ca i-a luat telefonul și nu vrea sa mai meargă la ea, joia în intervalul orar când trebuia sa vina tata sa îl ia, copilul are serbare etc etc.
Notarul și instanta stabilesc în linii mari niște lucruri: copilul va domicilia cu părintele X, la adresa.. , părintele Y are dreptul la vizită, 2 weekend-uri pe lună (de vineri ora 12 pana duminica ora 20), și va petrece 2 ore cu minorul o zi lucrătoare în fiecare săptămână.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În cazul acordurilor între părinți, notarul nu stabilește, părinții stabilesc, notarul consemnează ce au stabilit ei și îi indrumă să se mențină în limitele legii. În practică există o mulțime de programe de vizită foarte elaborate și foarte flexibile care prevăd inclusiv ce se întâmplă când programul are abateri de la cele scrise în acord. Se poate.
De regulă este bine ca programul să prevadă dreptul copilului la relații cu părintele la care nu locuiește, nu dreptul părintelui. Se antagonizează mai puțin.
Există acorduri legal încheiate fără plata unei pensii în bani, ele prevăd plata pensiei în natură, ceea ce s-a și întâmplat în cazul userului.
Cele mai bune programe de vizită sunt cele în care flexibilitatea este mare pentru părinți, dar nu și pentru copii. Copiii plimbați câte 2 zile, câte 7 sau 14 nu au rezistat foarte mult. Totuși, poate exista o relație constantă a copilului cu ambii părinți și în alte moduri, mai avantajoase pentru copil.
Există foarte multe variante, trebuie adaptat în funcție de nevoile copilului, de programul părinților, de joburi etc.
Ce ușor este să priviți de afara. Dar de faptul că mama minorei, in 5 ani cât are fetița sa ai 4 relații extraconjugale și acelea terminate cu înșelarea de acei parteneri, credeți că a stat pe acasă? Mai ai timp și pentru copil? Bașca că îmi mai lua și fetița și mă trezeam că mințea și rămânea pe la câte unul. Faptul că mai mă trezeam cu cate unul pe la bloc și tat el mă lua pe mine la rost. Faptul că mai are un minor între timp, in timpul în care era cu un partener eu crezând că el este tatăl biologic și să aflu că de fapt îl înșelase și pe acel culcanduse cu un altul de 20 de ani. Credeți ca cei 800 de lei erau banii copilului? , erau în portofelul lui maică-sa că să aibă de cheltuială. În condițiile în care eu mă ocupam de tot necesarul fetiței. Știți că ea nu știe unde este piața. Da, un cinema, un spectacol pentru copii, teatru, circ, muzee, biblioteca, excursii, mare, munte, concursuri de dans, de muzica, plimbări urbane, sport, apropo (are doi ani de înot), și aproape toate evenimentele importante locale, aviație, militare, inclusiv stadion. Știți cât costă o ieșire în oraș cu un copil , la un eveniment și nu numai. Sau atelier de creație. Dacă vrei să te ocupi într-adevăr de un copil, trebuie sa ai timp și să faci rost și de resurse. Nu sa te uiți daca ți-au intrat cei 800 de lei pe cont. Când tu ești preocupată de noua și noua ta relație. M-a întrebat fetița că "tati, tu de ce nu ai iubită" . Da, nu am iubită. Sunt două zile la serviciu și două zile mă ocup de fetiță, și tocmai ce am spus că fac. Fetița mea știe că iubirea este cel mai puternic lucru de pe pământ, că Dumnezeul ne-a dăruit iubirea care este veșnică, chiar daca noi nu mai existam, iubire rămâne " . Oare cine a invatat-o ? Apropo de domiciliul, mama minorei in doi ani de când a plecat de acasă însărcinată, a schimbat 3 domicilii. Fetița când ajunge la tatăl, spune că a ajuns acasă. Oare de ce ?

raluk0207 a scris:

"Broșura" aia se cheamă Codul civil. Sunteți liber sa-l citiți. Mai detaliat ca acolo, nu există.
Și nu, nu se putea ce doriți dvs:
1. Obligația de a contribui la cheltuielile de creștere, educare și pregătire profesionala a copilului este o obligație legală a părinților. Și nu îmi spuneți ca acum auziți prima dată.
Este dreptul minorului și sunt banii copilului. Dvs si mama nu puteți prin convenție sa ingraditi dreptul legal al unui minor.
2. Minorul trebuie sa aibă un domiciliu declarat și stabil la unul dintre părinți. Celalalt părinte, separat de copil are dreptul de a păstra legăturile personale cu minorul. Iar modul de păstrare a acestor legături îl stabiliți dvs. Dar oficial, minorul trebuie sa aibă un domiciliu, la care sa fie adus de celălalt părinte.
3. Nu cred ca aveați nevoie de vreo informare, ca să realizați ca un copil nu se creste cu 100 de lei.
4. Notarii nu autentifica niște convenții la mișto (cu pensie alimentara de 100 lei) si niște fabulații, doar ca să fie scris.
Un copil nu e un pachețel pe care sa îl plimbați și niciun notar sau judecator sănătos la cap nu aproba "îl duce mama la școală la 8, după care la 2 îl ia tata. Merge cu tata o ora la înghețată, dar numai luni și joi. Marți și vineri, merge cu mama la înot. După care, îl ia mama de la înghețată și îl duce la meditații. De la meditații îl ia tata, unde rămâne peste noapte 3 zile pe săptămână, iar dimineața îl duce tot mama."
Cum? Asa? Sunt n situații care pot interveni: copilului face pojar și nu poate ieși din casă, mama are o gripa și nu poate sa îl ia când e rândul ei, tata își rupe piciorul și nu poate ajunge sa îl ducă la fotbal, copilul s-a certat cu mama ca i-a luat telefonul și nu vrea sa mai meargă la ea, joia în intervalul orar când trebuia sa vina tata sa îl ia, copilul are serbare etc etc.
Notarul și instanta stabilesc în linii mari niște lucruri: copilul va domicilia cu părintele X, la adresa.. , părintele Y are dreptul la vizită, 2 weekend-uri pe lună (de vineri ora 12 pana duminica ora 20), și va petrece 2 ore cu minorul o zi lucrătoare în fiecare săptămână.

Alte discuții în legătură

Buna ziua ! am următoarea situație: am divorțat la notar în ... Oprea Mihai Oprea Mihai Buna ziua ! Am următoarea situație: Am divorțat la notar în urmă cu un an de zile. S-au perfectat atele privind custodia comună a minorului, s-a ... (vezi toată discuția)
Incredintarea copilului minor tradat tradat Concret: relatie de 7 ani neoficializata, un ingeras de fetita de 4 ani, o perioada mai grea in relatie in ultimul 1 si jumatate, in ianuarie ea se incurca cu ... (vezi toată discuția)
Schimbare grădiniță minor fără acordul tatălui CostinIancu CostinIancu Buna ziua, In cazul de autoritate parinteasca comuna cu domiciliul minorei (5 ani) la mama, aceasta din urma poate schimba gradinita copilului fara acordul ... (vezi toată discuția)