avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1350 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Dauna totala masina si viata pusa in pericol. ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Dauna totala masina si viata pusa in pericol. Asiguratorul si vinovatul nu platesc!

În timp ce mă deplasam cu mașina pe drum public, în direcția spre domiciliu, o basculantă aflată în proces de descărcare (basculare) s-a defectat — sistemul de basculare s-a rupt — iar partea din spate a acesteia a căzut peste autoturismul meu aflat în mers. Incidentul a provocat daune totale mașinii și mi-a pus viața în pericol.

Vehiculul implicat în accident aparține unei firme care deține o poliță de asigurare RCA emisă de compania Allianz Țiriac. Deși am așteptat să fiu despăgubit conform prevederilor legale, am fost informat printr-un e-mail că asiguratorul refuză acordarea despăgubirii.

Citez:
Bun găsit,
Vă informăm că cererea de despăgubire pentru daunele materiale provocate în urma
evenimentului despre care ne-aţi informat, nu poate fi soluţionată prin plată. Motivul pentru care nu putem răspunde pozitiv cererii de despăgubire este acela că, în dosarul rubricat sunt incidente prevederile art. 12 lit.k) şi lit.l) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea
obligatorie de răspundere civila auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

Informații suplimentare
Dauna avizată nu poate face obiectul despăgubirii, motivat de faptul că, în dosarul rubricat, sunt incidente
prevederile art. 12 lit.k) și lit.l) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, potrivit cu care: ”Art. 12. - Neacordarea despăgubirii
Asigurătorul RCA nu acordă despăgubiri pentru:
k) prejudiciile produse de dispozitivele sau de instalaţiile montate pe vehicule, atunci când acestea
sunt utilizate ca utilaje ori instalaţii de lucru, acestea constituind riscuri ale activităţii profesionale;
l) prejudiciile produse prin accidente survenite în timpul operaţiunilor de încărcare şi de descărcare,
cestea constituind riscuri ale activităţii profesionale;”

Am contactat firma, si le-am cerut sa plateasca masina + daune morale (total 15k de euro). Au refuzat, si nu coopereaza deloc. Au zis ca pot sa-i dau in judecata. As dori ajutor in acest sens. Ce ar trebui sa fac si cum ar trebui sa procedez? Mentionez ca am dovezi pentru tot.
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 10:27, 24 Septembrie 2025
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Unde văd eu veriga slabă, unde să fiți pregătit cu explicații: "În timp ce mă deplasam cu mașina pe drum public, în direcția spre domiciliu, o basculantă aflată în proces de descărcare (basculare) s-a defectat — sistemul de basculare s-a rupt — iar partea din spate a acesteia a căzut peste autoturismul meu aflat în mers."
Să puteți demonstra că nu ați intrat sub o mașină oprită, fiind în proces de descărcare. Basculanta efectua descărcarea din mers (se mai practică, dacă materialul trebuie întins), ori era pe banda cealaltă și exact când ați trecut pe lângă s-a produs evenimentul etc.
Ultima modificare: Luni, 22 Septembrie 2025
mattilat, utilizator

mattilat a scris:

Unde văd eu veriga slabă, unde să fiți pregătit cu explicații: "În timp ce mă deplasam cu mașina pe drum public, în direcția spre domiciliu, o basculantă aflată în proces de descărcare (basculare) s-a defectat — sistemul de basculare s-a rupt — iar partea din spate a acesteia a căzut peste autoturismul meu aflat în mers."
Să puteți demonstra că nu ați intrat sub o mașină oprită, fiind în proces de descărcare. Basculanta efectua descărcarea din mers (se mai practică, dacă materialul trebuie întins), ori era pe banda cealaltă și exact când ați trecut pe lângă s-a produs evenimentul etc.

Basculanta era oprita, iar eu mergeam pe banda, corespunzător. Bascula a picat în drum, pe mașina mea aflată în mers, regulamentar. Am și schemă desenată de la poliție și fișa de la poliție cu accidentul rutier. Nu mă pricep la termeni legali, vă rog să-mi scuzați limbajul comun.

polita RCA acoperadaunele rezultate in urma coliziunii aoto asigurat cu terte obiecte. in cazul de fata nu e cazul unei coliziuni cu auto asigurat ci cu o componenta a acestuia. deci, dupa parerea mea, pe RCA nu o sa aveti castig de cauza. nu sunt jurist, dar va sfatuiesc sa incercati pe raspundere civila !!!
Voi da in judecata Firma care detine respectiva masina. Firma trebuia sa aiba o polita civila, dar nu a avut. Din ce am inteles ei trebuie sa sufere costurile aferente.

maresalu_67 a scris:

polita RCA acoperadaunele rezultate in urma coliziunii aoto asigurat cu terte obiecte. in cazul de fata nu e cazul unei coliziuni cu auto asigurat ci cu o componenta a acestuia. deci, dupa parerea mea, pe RCA nu o sa aveti castig de cauza. nu sunt jurist, dar va sfatuiesc sa incercati pe raspundere civila !!!

Varianta dumnv se potrivește de minune pentru auto aduse din Germania ( fiare vechi cu vopsea metalizată) foarte atrăgătoare, si extrem de periculoase.
În ultimul timp toți românașii merg cu buletinul ( este la modă) si cumpara jafuri de rupt gardurile.
Până și în comună la părinți, nu mai ai loc pe stradă să ajungi la locuința părinților sa i întrebi de sănătate.
Băiețași nu au bani de benzină, dar blochează drumul si ulița ( doar să se laude că omul că are mașină).

Varianta casco pe care eu am precizat o se referă la un autoturism cumparat de nou de la reprezentantă.
Dacă ai avut bani să cumperi un autoturism ești obligat sa i asiguri o poliță CASCO.

În privința asigurării de sănătate, nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă dacă în urma unui incident rutier( sau orice situație posibilă) ajungi la camera de gardă, și nu se uită nimeni la tine ( rămâi pe targă )
Asigurare de sănătate se merită din toate punctele de vedere.

ibn a scris:

Nu e riscant de loc. Riscuri sunt la tot pasul, chiar fereasca Dumnezeu un stop cardiac. Nu inseamna ca de frica lupilor sa nu mai crestem oi. O polita casco costa de stinge, iar asigurarea de sanatate la fel. Probabilitatea ca sa se intample un eveniment precum cel enuntat este foarte redusa. Decat sa dai bani care sunt dusi pe asigurari pentru astfel de evenimente mai bine dedici o suma corespunzatoare de bani in depozit cu dobanda pentru evenimente rutiere. Si bineinteles pentru reducerea sansei de accident circulatia IN LIMITELE LEGII. Eu asa procedez si nu am mai avut eveniment rutier de peste 10 ani. E doar o parere.

Ultima modificare: Luni, 22 Septembrie 2025
SunnyXxxX, utilizator

Alte discuții în legătură

In urma unui accident sunt nevoit sa platesc si bunurile din masina? popclaudia19 popclaudia19 tatal meu a facut un accident . sia dat asigurarea celuilalt sasi repare masina ,acesta avea pasageri luati de la ocazie.unul din ei a avut un laptop si sa ... (vezi toată discuția)
Asigurare masini introduse in tara inaninte de aderarea la u.e. visirin visirin Am o intrebare legata de actele ce se solicitau la intriducerea in tara a masinilor din strainatate , inainte de aderarea la U.E . Era obligatorie polita de ... (vezi toată discuția)