costinico a scris:
Dar chiar asa plebe cum suntem, contribuim la asigurarile de sanatate. De ce nu beneficiem de ele la privat, de ce aceasta diferentiere intre stat si privat?
Pentru ca la privat beneficiati de niste servicii si un confort peste ce se ofera la stat.
Va dau un exemplu, pentru ca, pe fondul unor probleme renale, am fost internat si la spitalul de stat, si la privat, anul acesta:
- la stat am avut un pat in salon cu 4 alti bolnavi. Patul avea reglaj (puteai ridica spatele) manual (o manivela de care trebuia sa invarti). Salteaua era subtire / uzata, dupa 3 zile spatele meu incepuse sa se modeleze dupa fiarele patului.
- la privat am stat in salon de 2 paturi, singur. Patul avea reglaje multiple, controlate electric. Salteaua era confortabila. Am avut televizor si catv.
- la stat infirmierele veneau dimineata, si la anumite ore in timpul zilei. Daca aveai sonda, si trebuia sa golesti punga, te duceai la baie.
- la privat infirmiera m-a surprins ca vreau sa merg la baie, sa golesc sonda, si mi-a atras atentia sa le chem pe ele - ca aia e treaba lor.
etc, etc, etc.
Toate aceste diferente de comfort se reflecta intr-un cost suplimentar, pe care trebuie sa il acoperiti, peste ceea ce deconteaza CAS. Ma indoiesc ca un demers in instanta, ca sa obligati CAS sa acopere aceste costuri suplimentare, va fi incununant de succes.
Sanador nu va initia transferul pacientului la spitalul de stat, mai ales in contextul actual, in care furnizorii privati de servicii medicale au fost acuzati recent ca incearca sa paseze cazurile cu complicatii catre spitalele de stat. Trebuie sa va interesati cum se poate face asta - banuiesc ca trebuie sa o externati pe mama dumneavoastra la cerere de la Sanador, si sa o duceti la spitalul de stat.