avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate ataca un contract de vânzare cumpărare cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate ataca un contract de vânzare cumpărare cu uzufruct viager ...

Bună seara și tot respectul pentru toate persoanele implicate în procesul de lămurire a persoanelor "de față".
Întrebare: se poate ataca un contract de vânzare cumpărare cu viageră făcut de tatăl meu cu 17 zile înainte de moartea sa, către o concubină?
Menționez că tatăl meu era într-o situație precară de sănătate: cancer cu metastaze multiple: plămâni, oase ficat craniu.....
Vă mulțumesc anticipat pentru implicarea și devotamentul dumneavoastră în a ajuta oamenii aflați în situații diverse de incertitudine legală
Cu respect, DIANA
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 15:44, 13 Noiembrie 2025

Art 1205 Lipsa discernământului | Codul Civil

Discernământul este o condiţie de valabilitate a consimţământului care, atunci când lipseşte, atrage nulitatea relativă a contractului.

Potrivit art.1205 alin.1 C.civ., „Este anulabil contractul încheiat de o persoană care, la momentul încheierii acestuia, se afla, fie şi vremelnic, într-o stare care o punea în neputinţă de a-şi da seama de urmările faptei sale”, iar alineatul al doilea al textului reglementează o ipoteză distinctă particulare de anulare pentru lipsa discernământului, respectiv dacă la data încheierii actului de către o persoană pusă ulterior sub interdicţie cauzele punerii sub interdicţie existau şi erau îndeobşte cunoscute.
Vă rog să vă imaginați că înainte de deces, vânzătorul trebuia să facă o operație de, să zicem, 100.000 euro. Nu e imposibil. A fost sfătuit să încheie un astfel de contract. De asemenea, ar trebui văzut cănd a fost întocmit cadastrul. Etc., etc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termeni de prescripție în anularea cvc- lui cu clauză viageră DIANA MARIA B DIANA MARIA B Bună ziua. Cu tot respectul pentru ajutorul dumneavoastră vă adresez următoarea întrebare: în cât timp se poate ataca un act de vânzare cumpărare cu ... (vezi toată discuția)
Cum pot intra in legalitate pentru a administra pensia tatalui meu care este bolnav jlvera jlvera Cum pot intra in legalitate pentru a administra pensia tatalui meu care este bolnav? Buna ziua, Am o intrebare va rog mult, Tatal meu locuieste in ... (vezi toată discuția)
Procura notariala persoana muribunda erhabe erhabe Buna seara! Este normal ca un notar sa intocmeasca o imputernicire in cazul in care mandantul este o persoana trecuta de 80 de ani si aflat intr-o stare ... (vezi toată discuția)