Buna ziua,as avea o intrebare legata de momentul efectiv cand se plateste impozitul pe chirie in cazul persoanei fizice?in fiecare luna,la 3 luni,anticipat?..cum e?
Iar in cazul special in care se stipuleaza in contractul de inchiriere ca plata se face anticipat pe 1 an?
Impozitele se pot plati prin OP, dar nu cel obisnuit, in care intra si operatiunile de internet-banking, ci OP cu cod de bare, generat prin programul disponibil pe site-ul MF. Adica tot ajungi la banca sa depui OP-ul :)
daca esti persoana fizica, trebuie sa inregistrezi contractul de inchiriere la administratia financiara de unde ti se va da o decizie de impunere cu impozitul pe care-l ai de platit si scadentele.
Buna ziua! Ma numesc Balint Stefan si problema mea este urmatoarea: bunica mea a inchiriat un teren extravilan cu suprafata de 4 ha, printr-o firma imobiliara, pe o perioada de 3 ani.
1. Care este valoarea impozitului (procentul) pe care trebuie sa-l plateasca si termenele de plata?
2.Cum se procedeaza pentru inregistrarea contractului de inchiriere?
3.Plateste impozit si pentru comisionul firmei imobiliare, care este 50%+TVA din chiria pe o luna?
4. Se schimba cu ceva datele problemei, adica valoarea impozitului, avand in vedere ca bunica e vaduva de veteran de razboi si terenul a fost primit de bunicul-veteran de razboi?
Va multumesc si astept mesaje de raspuns!
Potrivit legii, veteranii de război şi văduvele de război beneficiază , printre altele, de scutirea de plata impozitelor şi taxelor locale, precum şi de plata impozitului corespunzător pentru terenurile arabile în suprafaţă de până la 5 ha. Aceste scutiri se aplică şi văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război.
Codul fiscal nu prevede in randul impozitelor si taxelor locale si impozitul pe venitului net din cedarea folosinţei bunurilor. In acest sens, bunica dvs este obligata sa plateasca impozit pe acest venit.
Impozitul pe venitul net anual impozabil/câştigul net anual datorat este calculat de organul fiscal, pe baza declaraţiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual impozabil/câştigul net anual din anul fiscal respectiv.
Acest impozit poate fi platit anticipat în 4 rate egale, până la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Multumesc pt promptitudine!Am citit, tot in acest forum, despre plata in cote forfetare, adica se deduce o suma de 25% pt cheltuieli de intretinere si se aplica cota de 16 % pe diferenta de 75 %, rezultand un procent final de 12 %. Nu ne incadram aici?