avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozit pe chirii
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozit pe chirii

Buna ziua,as avea o intrebare legata de momentul efectiv cand se plateste impozitul pe chirie in cazul persoanei fizice?in fiecare luna,la 3 luni,anticipat?..cum e?

Iar in cazul special in care se stipuleaza in contractul de inchiriere ca plata se face anticipat pe 1 an?

Multumesc anticipat
Daniela
Cel mai recent răspuns: badela , utilizator 13:45, 3 Iunie 2009
agos a scris:

Am si eu o intrebare...o pensionara care-si inchiriaza camere din locuinat prprie (casa la curte) trebuie sa declare sumele?Plateste impozit?

Da!...... trebuie sa declare la AFP inchirierea, plateste impozit si contributia de asigurari de sanatate.
Ultima modificare: Vineri, 9 Ianuarie 2009
ContSters42967, utilizator
Am o intrebare referitoare la aceste declaratii de impunere: eu am venituri din drepturi de autor pe care le declar la circa financiara. Din acest an, am si un venit provenit din chirie, inregistrat la circa financiara. la anul va trebui sa declar, alaturi de mdrepturile de autor, si acest venit din chirii?!inca odata, pe langa faptul ca l-am declarat oricum la circa si ca am platit banii in avans(impozitul)?!Multumesc!
Cine trebuie să depună declaraţia 200?

Trebuie să depuneţi formularul 200 dacă :

- aţi avut venituri din activităţi independente, adică :

- comerţ, servicii, meserii …

- profesii libere: avocat, notar, contabil, arhitect …

- drepturi de proprietate intelectuală: invenţii, drepturi de autor ...

- aţi avut venituri din cedarea folosinţei bunurilor, adică aţi închiriat/cedat un apartament, o casă, un teren, un utilaj, un vehicul ...(bunuri imobile şi mobile)

- aţi avut venituri din activităţi agricole (legume, pepiniere etc.) determinate în sistem real, adică ţineţi contabilitate în partidă simplă

- aţi avut venituri din tranzacţii cu titluri de valoare,

Raspunsul concret la intrebarea dvs. este:
Trebuie sa depuneti pana la data de 15 mai a anului urmator Declaratia 200 - privind veniturile realizate in anul anterior din drepturi de autor si din chirii, chiar daca pentru veniturile din chirii ati platit un impozit anticipat ("in avans " cum spuneti dvs.). Se declara ("inca odata") deoarece, s'ar putea ca venitul realizat efectiv (din chirii) fata de acela declarat prin Declaratia 220 - privind venitul estimat sa difere (in sensul ca s-ar putea sa fi reziliat contractul de inchiriere mai inainte de 31 decembrie...)
Va multumesc, sunt edificata!Nu intelegeam logica declararii de 2 ori, dar e clar...intre estimat si realizat pot exista diferente(ma refer la venit).

Alte discuții în legătură

chiria apartament iulica2009 iulica2009 buna ziua, dau in chirie un apartament si as dori sa stiu cat este impozitul care trebuie sa-l platesc la Finante pe chiria incasata (vezi toată discuția)
Cum aflu/calculez impozitul pe venitul global? apollo apollo M-ar interesa modalitatea de calcul a impozitului pe venitul global. Dominiciliul este in strainatate si singurul venit este cel din inchirierea apartamentului ... (vezi toată discuția)
Închiriere apartament noriszah noriszah Vreau sa inchiriez un apartament intre luna decembrie 2017 si iunie 2018 . Este necesar completare declaratie anaf pentru inchiriere apartament daca am sub un ... (vezi toată discuția)