avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... incompatibilitate Presedinte Asociatie de Proprietari?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

incompatibilitate Presedinte Asociatie de Proprietari?

Speta: In urma unei hotarari definitive de divort, o femeie ramane titular al dreptului de proprietate asupra unui apartament., dupa care ea se recasatoreste si noul sot este ales presedinte al asociatiei de proprietari in blocul unde este situat apartamentul respectiv, avand doar calitatea de locatar, fara a figura in titlul de proprietate al aparatamentului sotiei sale. Exista incompatibilitate?
D-na " ynocentta", recititi va rog legea( si normele de aplicare) si veti gasii singura concretul.....
Presedintele este ales in adunarea generala, dintre proprieterii asociati in acea asociatie de proprietari.
Etc .......
Cu multumiri pentru raspuns,care nu solutioneaza tema in discutie ,va rog sa precizati concret norma in vigoare care elimina dreptul unei persoane care domiciliaza cu forme legale in imobil,in calitate de fiu/fiica/,nora/ginere cu proprietarul spatiului cu destinatia de locuit,sa participe la adunarea generala si sa fie ales in calitatea de presedinte de asociatie de proprietari .
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2010
ynocentta, utilizator
cu forme legale stau si chiriasii (acolo unde este cazul), dar acestia nu au dreptul de a fi alesi si nu pot reprezenta proprietarul decit in baza unei procuri. faptul ca fiul/fiica, nora/ginerele nu sint proprietari ai imobilului cu pricina nu le da dreptul sa aiba functii in asociatie. asa prevede clar legea 230 si hg 1588
Chesu Petre are dreptate dupa parerea mea. Cred ca ne pierdem in notiuni al caror sens ne scapa. Legea spune ca o conditie "sine qua non" pentru a dobandi calitatea de presedinte este ca persoana sa fie din randul proprietarilor, deci cei care detin un titlu de proprietate, excluzandu-i "sine die" pe ceilalti care nu intrunesc aceasta conditie. Acesta e sensul prohibitiv. Membrii de familie care nu figureaza pe actul de proprietate devin proprietari fie “mortem causa” dupa decesul proprietarilor in functie de vocatia succesorala (ex.sotul cu rezerva ce i se cuvine etc), sau prin acte “inter vivos” (vanzari-cumparari etc). Pana atunci ei sunt doar locatari cu sau fara mutatie.Domiciliu legal (cu mentiune in actul de identitate) nu are implicatii asupra dreptului de proprietate. Invers da.. Locatarii (membri de familie neproprietari, chiriasii, sau alti detentori precari, etc) aveau toate drepturile de a fi alesi in legistatia veche, care guverna numai asociatiile de locatari, dar in conditiile noului sistem social, odata cu intarirea proprietatii private, s-au legiferat asociatiile de proprietari, unde numai proprietarii au privilegiu de a fi alesi in functia de presedinte.. Locatarilor li se acorda, prin art. 24 din Legea 230/2007, doar drept de reprezentare si implicit de vot in adunarile generale, ca reprezentanti legali ai proprietarilor, si numai atat. Aceasta a urmarit legiuitorul. Bineinteles ca membrii familiei care nu sunt proprietari beneficiaza de unele atribute ale dreptului de proprietate (usus, fructus, usufructus), dar nu de toate (dispozitia - jus abutendi). In speta, raportul juridic este guvernat de dreptul de proprietate si nu de codul familiei. Prin casatorie, care poate fi un act vremelnic, sotul nu devine automat si coproprietar al bunurilor pe care celalalt le-a dobandit anterior, ci numai a celor realizare impreuna cu acesta pe durata casatoriei.. In concluzie cred ca legiuitorul a urmarit in mod explicit sa permita accesul la conducerea asociatiilor numai a celor care intrunesc calitatea de proprietari, pentru a nu permite neproprietarilor sa poata incheia acte juridice si reprezinte asociatia fata de terti.. Poate ne ajuta cineva sa aflam ce spune jurisprudenta. O exista autoritate de lucru judecat in aceasta speta?
Pe contractul de vanzare cumparare al apartamentului meu figureza numai numele meu la proprietar.
Cand am facut demersurile pentru sediul social al SRL-ului meu, notarul mi-a cerut sa ma prezint cu sotia sa-si dea acordul. Sotia nu era trecuta nici in actele apartamentului nici ca asociatt in SRL
Cand am vandut un apartament unde figuram numai eu ca proprietar, notarul a solicitat semnatura sotiei mele pe contract la "vanzator" ca si mine.
Cand am facut un imprumut la banca aceeasi situatie: sotia a trebuit sa semneze la fel ca mine, ca proprietar, pentru ipoteca pe apartament, chiar daca in actele de proprietate nu figuram decat eu.
Si exemplele pot continua.
Eu cred ca daca in atatea situatii cei doi soti sunt considerati proprietari, oare nu-i firesc sa fie proprietari si in asociatie?
Avem la asociatie multe acte de proprietate dar niciodata nu am facut caz de faptul ca in comitet este ales unul din soti care este sau nu este consemnat ca proprietar in actul de proprietate.
Dupa parerea mea toti membrii familiei sunt proprietari.

Alte discuții în legătură

Probleme cu presedintete asociatiei cristianZ cristianZ Buna ziua, Sunt reprezentantul dezvoltatorului unui proiect imobiliar , am ajutat la constituirea asociatiei de poprietari si acum ne confruntam cu o problema ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie proprietari chinook chinook Buna seara! Am citit un mesaj si raspunsurile la acesta referitor la presedintele unei asociatii de proprietari care este chirias. La mine in asociatie, in ... (vezi toată discuția)
Este necesar ca presedintele asociatiei de proprietari sa locuiasca in blocul asociatiei? alertbrain alertbrain Presedintele asociatiei de proprietari nu mai locuieste in bloc de mai bine de 4 ani. [b]Este legal sa mai detina aceasta functie?[/b] Precizez ca nu se ... (vezi toată discuția)