avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Actionarea in instanta a restantierilor, fara avocat?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Actionarea in instanta a restantierilor, fara avocat?

Buna ziua,
In asociatia noastra avem mai multi restantieri la plata intretinerii,deci nu avem bani pentru a angaja un avocat.As vrea sa stiu care sunt pasi pentru ai actiona in judecata
pentru recuperarea datoriilor si daca o putem face fara avocat ?
Mentionez ca s-au facut doar notificari prin posta .
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 12:27, 6 Decembrie 2010
Dar cine sa-i actioneze in instanta ? Normal ca presedintele care este reprezentantul legal al asociatiei , sau o alta persoana imputernicita de acesta .
Domnule Adrian, eu sunt in momentul de fata de cealalta parte a baricadei. Asociatia m-a somat, in nume propriu, pentru achitarea pana pe 10 noiembrie, a unei restante de pana in 3000 lei, defalcata pe 2009 si 2010. Imediat dupa primirea somatiei, m-am oferit verbal sa sting debitul pe 2009, urmand ca restantele pe 2010 sa le achit in patru rate lunare. Administratorul m-a refuzat, precizand ca doreste intreaga suma. In caz contrar, ar urma sa ma dea in judecata in contenciosul administrativ. 1. Este cazul sa trimit in scris oferta mea de esalonare a restantei ?
2. Ma poate actiona in contenciosul administrativ ? 3. Daca recunosc restanta si prezint instantei oferta mea de esalonare, se poate ajunge totusi la executari silite ? In cazul in care voi fi actionat in contencios administrativ, aveti cunostinta cam ce termene se mai dau in prezent ? Multumesc !
1. Administratorul nu are niciun drept dat de vreo lege sa va refuze. Planul de stingere a datoriei il faceti cu comitetul executiv, cu presedintele asociatiei deoarece ei sunt reprezentantii dv. si ai celorlalti proprietari. Tot ei va pot actiona in judecata, nu administratorul care este un angajat al dv.....nu stapanul dv. sa decida el ce primeste si ce nu primeste la plata.
Daca nu va puteti intelege cu cei din comitet, cu presedintele asociatiei, atunci trimiteti propunerea prin posta si pastrati recipisa ca dovada pentru un proces viitor ca ati facut diligentele necesare pentru stingerea debitului.

2. Nu va executa nimeni daca va luati angajamentul de plata si realizati acest angajament. Stati linistit si platiti-va datoria, indiferent de cat ar dura procesul.

stati linistit si lasati-l pe administrator sa va roage el sa-i dat banii.. .eu ma judec de aproximativ 4 ani cu o asociatie de PROPIETARI a unui bloc in care am mostenit un ap de 2 camere . nu mi-am platit intretinerea de 7 ani.(inclusiv anii duratei procesului) . art 28 din lg 230 da de inteles clar ca administratia n-are dreptul sa va actioneze in instanta ei doar intermediaza.
.
Art. 28. - (1) Asociaţia de proprietari poate intermedia
servicii între furnizori şi proprietarii consumatori, în special cu
privire la serviciile publice de utilităţi, pe baza unor contracte de
prestări de servicii sau de furnizare cu caracter individual. Pentru
contractele de furnizare cu caracter individual, drepturile şi
obligaţiile cu privire la serviciul furnizat aparţin, pe de o parte,
furnizorului şi de cealaltă parte, proprietarului.
(2) Pentru recuperarea debitelor cu privire la serviciile
publice de utilităţi, furnizorul serviciului va acţiona împotriva
proprietarilor restanţieri.
(3) Serviciul de intermediere din partea asociaţiei de
proprietari constă în: repartizarea facturilor către proprietari prin
lista de plată lunară, încasarea şi plata sumelor reprezentând
contravaloarea consumului facturat, înştiinţarea furnizorului cu
privire la debitori.
Cititi toata legea si de mai multe ori pana o veti intelege!
Art. 28 nu are legatura cu marea majoritate a proprietarilor dintr-un bloc.
Restantierii sunt dati in judecata de asociatia de proprietari.
Nu stiu de ce stati de 4 ani intr-un proces, dar in mod sigur nu din cauza art.28 al legii 230/2007

Alte discuții în legătură

Cum recupereaza furnizorii de utilitati datoriile de la asociatia de proprietari? merepere merepere pe scurt: am patit-o cu administratora. asociatia are datorii mari la RADET. am facut esalonari insa nu toti proprietarii platesc pe motiv ca vor gasi metode ... (vezi toată discuția)
Oprirea apei la asociatia de proprietari lenny lenny Buna, In blocul in care stam sunt foarte multi restantieri si am primit deja a doua notificare ca se va taia apa la tot blocul daca nu se recupereaza ... (vezi toată discuția)
Datorii intretinere grigorevasile grigorevasile Poate furnizorul de energie termica sa ia masuri impotriva datornicilor la intretinere,nevand incheiat un contract individual? (vezi toată discuția)