avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 125 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Proiect de lege cum comentati?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Proiect de lege cum comentati?

[ link extern ]

[ link extern ]

si legea ghiseului unic la MF

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2010
ccfccf, utilizator
Cel mai recent răspuns: MALAMUT , Consultant fiscal 19:40, 14 Martie 2010
florinsavu a scris:


@vidiva : "nu vad de ce doar membrii CECCAR sau consultantii fiscali ar fi profesionisti." Raspunsul este simplu : sunt membri ai unui organism PROFESIONAL care le-a recunoscut valoarea. Dv. - ce organism profesional v-a recunoscut valoarea ? quot]

De ce, dumnu Savu, "raspunsul este simplu"? ASE-ul, de exemplu, ce recunoaste? "Organismele profesionale" recunosc valoarea? Ele, "organismele", prin apartenenta la ele, dau drept de practica? Peste invatamantul superior? De unde asa competente?

Cand citesc stiri de acest gen ma cuprinde asa un sentiment de zadarnicie in sensul ca in Romania orice se poate intampla, oriunde te poti plange, dar de rezolvat nu te rezolva nimeni decat din intimplare.

Sunt membru CECCAR si mi se pare aberanta propunerea. Cred ca un economist indiferent de numarul de ore din contractul de munca poate sa isi faca treaba profesionist. Nu timpul din contractul de munca determina profesionalismul cu care lucreaza, dupa cum nu aderarea la un organism profesional inseamna si profesionalism. Sunt membru CECCAR pentru ca am ales sa intru in acest organism constrans cumva sa lucrez pe cont propriu. Ani la rand am fost membru inactiv pentru ca eram angajat la stat si am respectat normele.

CECCAR-ul este doar un alt organism de colectat "taxe", nu se pot impune atunci cand apar aberatii legislative, nu isi sprijina membri cu nimic.

Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2010
MALAMUT, Consultant fiscal
complet de acord cu dl.gigelin si dl. malamut. daca am ASe-ul si nu cotizez la unul din cele 2 organisme nu sunt profesionista ? am de asemenea si 13 ani vechime ca inginer , dar nu sunt impuneri de a adera la un organism care sa ne certifice un anume grad de profesionalism . am lucrat si in privat , ca inginer, si am considerat ca e mai avantajos sa tin evidenta contabila pt firma sotului, bineinteles in urma studiilor. poate nu stiti ca sunt multi dintre cei care ne certifica si habar nu au de probleme si spete particulare intalnite in contabilitate. ei au un atestat si sunt mai bine vazuti decat noi
si pt dl savu: eu primesc o leafa din bani publici-corect- dar stiti cat muncesc pt acesti bani? iar pt firmele pe care am inceput sa tin -stiu prea bine deoarece eu intocmesc statele de salarii.nu cred ca a-ti inteles esenta vorbelor mele: de ce aceste ingradiri. in privat munciti cat puteti duce, la STAT muncesti cat este nevoie si primesti aceeasi leafa.eu am net 1287 ron . vi se pare corect?astept un raspuns
Cand ajungem sa abordam relatia dintre munca si salariu - deja totul este foarte obiectiv. Mi-este greu sa va raspund daca este corect sau nu ? @vidiva.
Corect este - indraznesc sa afirm - atunci cand cel care munceste este multumit de felul in care este apreciat (evident, in primul rand material).

Sa abordam problema cu "recunoasterea valorii" prin prisma specificului profesiei.
Un economist lucreaza ca economist. Valoarea sa este "data" de diploma pe care a primit-o. Un inginer - s-a mentionat si acest lucru - are o calificare care ii este recunoscuta tot de diploma. Universitatile asta recunosc prin diploma acordata : ca ai urmat anumite cursuri pe un anumit domeniu. Intrebati ce valoare recunoaste ASE-ul - Ce valoare vreti sa va recunoasca ? Experienta in domeniu, cand in momentul obtinerii diplomei cronometrul este pus pe zero ?
NU. Experienta este recunoscuta de organismele profesionale.
Un expert contabil / un consultant fiscal / un auditor financiar - toti au in comun aceleasi domeniu : al contabilitatii. Si pot fi - ca pregatire de baza - atat economisti, cat si ingineri. Ceea ce ii deosebeste insa si de economisti si de ingineri este faptul ca profesiile carora li s-au dedicat au intrat deja in categoria profesiilor liberale.
Si CECCAR - si CCF - si CAFR - cer cotizatii si cer participarea (contra-cost) la cursuri de pregatire profesionala. Aceste cheltuieli nu pot fi acoperite doar dintrun salariu. De aceea nu cere nimeni contabilului - angajat cu carte de munca si care tine contabilitatea acolo unde este salariat - sa fie si membru CECCAR (pentru bilant se cer studii superioare si nu calitatea de expert contabil). Dar daca - in calitate de salariat (subordonat , deci dependent ) vrei sa tii contabilitati si pentru alte firme , atunci singura solutie este sa-ti manifesti independenta si sa lucrezi ca atare - adica liber de toate constrangerile ce deriva din raportul de munca , care este unul de subordonare. Iar pentru a putea acest lucru trebuie sa te afiliezi la unul din organismele de profil. Ca de multe ori apartenenta la aceste organisme profesionale este neparticipativa - aceasta este vina noastra, a membrilor.

Deocamdata nu s-a rezolvat problema firmelor care tin contabilitati sub diverse acoperiri - care presteaza servicii de genul intocmirii actelor contabile, indosarieri, arhivari etc. - dar care (nefiind avizate de CECCAR) nu vor putea niciodata sa-si asume raspunderea pentru tinerea contabilitatii. Daca reusesc sa-si coopteze vreun expert contabil - au rezolvat problema semnarii bilantului. Daca nu, cauta doritori care sa "avizeze" bilantul.

Nu aratati mereu spre cei care fac parte din organismele profesionale - exista si printre ei lipsiti de experienta. Dar acest lucru se datoreaza in buna masura si celor care au preluat contabilitati si le tin in continuare in afara cadrului legal. Cel putin daca ii intrebati pe ei - asa va vor raspunde.

A fost o vreme cand contabilitatea era ca fotbalul si politica : toata lumea se pricepea la ea. Vremea aceea a apus. Acum contabilitatea se tine de profesionisti, iar ca sa fii profesionist iti trebuie 2 conditii : sa fii independent si sa apartii unui organism de reglementare. Perspectiva profesiei de contabil aceasta este.

Cei cu vechime au experienta - dar nu sunt profesionisti, pentru ca nu lucreaza ca profesionisti. Se poate spune despre lucrarile lor ca sunt facute cu profesionalism, dar nu ca sunt facute de profesionisti. Poate veti vedea jucatori foarte buni de fotbal. Dar daca nu sunt legitimati la vreun club de fotbal, nu sunt profesionisti.

Alte discuții în legătură

Expert contabil cretziella cretziella de 2 ani tin contabilitatea catorva societati avand la baza un cur s de contabilitate(tot de la nir la bilant). anul acesta am absolvit finante banci. ma ... (vezi toată discuția)
Certificare declaratii Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Dragi colegi ce parere aveti? 2014-02-22 | Comunicat de presă-Ministerul de Finante \\"Începând cu data de 1 ianuarie 2014, ca urmare a încetarii ... (vezi toată discuția)
Contabilitate primara AvaSquare Consult Srl AvaSquare Consult Srl Ma poate ajuta cineva, pe acest cod caen 7022-Consultanta si management in afaceri, se poate face contabilitate primara? aveti idee cum arata contractul de ... (vezi toată discuția)