avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Dividende 2011
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Dividende 2011

Se poate stii care va fi prima zi din anul 2011 in care as putea sa imi accesez dividendele corespunzatoare anului 2010? Firma va fi creata anul asta - voi fi unica actionara si administrator.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 18:50, 30 Aprilie 2010
Corect. La Registru se depune pentru a fi opozabil tertilor. Dar asociatii/actionarii nu sunt terti. Lor hotararile proprii le sunt opozabile din momentul aprobarii.

NB : Nu gasesc postarea lui fat frumos.
pe prima pagina a acestui subiect, a sasea interventie
Legea 31/1990
Art. 67

(1) Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.

(2) Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati daune-interese pentru perioada de intarziere, la nivelul dobanzii legale, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.

Deci AGA hotaraste data la care se vor plati dividendele.

(3) Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.

Conform legii profitul se determina ca diferenta intre venituri si cheltuieli.

(4) Dividendele platite contrar dispozitiilor alin. (2) si (3) se restituie, daca societatea dovedeste ca asociatii au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, in imprejurarile existente, trebuiau sa o cunoasca.

Deci dupa ce hotararea AGA se publica in MO si devine opozabila tertilor, acestia o pot contesta in instanta. Daca se dovedeste ca dividendele nu au fost corect distribuite (ex.: nu au respectat prevederile actului constitutiv; profitul nu a fost determinat conform legii, etc), acestea se restituie.

(5) Dreptul la actiunea de restituire a dividendelor, platite contrar prevederilor alin. (2) si (3), se prescrie in termen de 3 ani de la data distribuirii lor.
Aaaaa .... credeam ca am inteles ceva, dar m-ati bagat din nou in ceata ...

"Monitorul Oficial", "opozabila tertilor".... toate astea se aplica la cazul meu? Sau topicul a evoluat la discutarea principiilor generale ale acordarii dividendelor? #-o
Magda Staicu a scris:

pe prima pagina a acestui subiect, a sasea interventie



Multumesc. Nu vedeam numaratoarea paginilor.

Alte discuții în legătură

Repartizare profit Cstrut Cstrut Buna, am o nelamurire: am profitul aferent anului 2008 nerepartizat, il pot repartiza in decembrie 2009 si plati impozitul pana in 25.01.2010? multumesc (vezi toată discuția)
Distributie dividente Emiliap Emiliap Daca AGA a unui SRL hotaraste cu ocazia aprobarii bilantului in Martie distribuirea profitului anului precedent in procent de 40 %, restul de 60 % ramane ... (vezi toată discuția)
Profit nerepartizat sonya33 sonya33 buna ziua, am la 31.12.08 un profit de 45221lei la 31.12.09 ar trebui sa repartizez dividendele si sa fac plata impozitului pe dividende va rog sa ma ... (vezi toată discuția)