Buna ziua, In anul 2004 am inceput constructia unei case in Cluj. Terenul era, si este si in prezent al parintilor mei (ei avand casa pe acel teren). Parintii mei "ne-au dat acordul" (mie si sotului) sa ne construim o casa pe el, act completat la notar, si asa, cu actul, am putut incepe lucrarile. Actul Autorizatie de Constructie ni s-a eliberat pe numele nostru (al constructorilor casei), doar ca la terminarea lucrarilor, cand ne-a eliberat primaria actul de Luare in Folosinta (in 2007), am constatat ca este pe numele parintilor mei. Constatarea am facut-o abia acum, dupa 3 ani, cand am vrut sa intabulam casa (constructia noastra), am mers la cartea funciara si vrem sa facem si ceilalti pasi care trebuie pt a fi cu actele in regula. Si din pricina ca terenul nu e pe numele nostru nici Luarea in folosinta, ci pe al parintilor, nu am putut face nimic, asa ni s-a explicat la cartea funciara. Ce este de facut? Se poate schimba actul de luare in folosinta pe numele nostru, ne ajuta cu ceva?, se poate intocmi un act de superficie (nu prea am inteles bine ce este acela), se poate face ceva, oare ce? Noi vrem doar casa (cladirea) pe numele nostru nu si terenul, asta in caz ca se poate. Sau ar trebui si terenul de sub casa noua?
Mentionez ca nu sunt singura la parinti, asta ca sa stiti cum sta treaba cu terenul, in caz de o mostenire, pe viitor.
Va multumesc anticipat pt raspuns.
In Carte Funciara sa fiti trecuta proprietari in cota de 1/1 asupra constructiei,de ce superficie daca puteti fi proprietara dumneavoastara asupra terenului de sub casa daca sunt de acord parinti .Pentru a trece pamantul pe dumneavoastra o sa va coste parcelarea si taxele la notar care sunt destul de ridicate,mai bine acum decat mai tarziu.Vorbiti cu un expert topo, oricum pentru ca sa treceti casa in Cartea Funciara trebuie sa se intocmeasca o documentatie cadastrala.
Indiferent ce cale alegeti ternul trebuie parcelat de un expert topo si apoi mers la notar pt ca el finalizeaza parcelarea,si tot atunci puteti face mostenirea pe terenul respectiv cu parinti dumneavoastra.
"luare in folosinta" reprezinta cumva receptia constructiei edificate de dvs in baza autorizatiei eliberate pe numele dvs?
sau altceva..ex. actul terenului
in afara de acordul proprietarilor terenului si autorizatia de constructie ( care e pe numele dvs) aveti nevoie ca acte de "Proces verbal de receptie finala" un formular tip pe care, pt casele construite in regie proprie, il face primaria. Cautati un autorizat ocpi/ancpi pt a face o documentatie ( gasiti lista la OCPI din judetul dvs.)
Cand am spus "luarea in folosinta" m-am referit la acel act cu titlul "Certificat de atestare a lucuintei..." care ni l-a eliberat de Primaria Cluj. Procesul verbal de receptie a fost facut inaintea eliberarii acestui Certificat.
Multumesc anticipat pentru toate raspunsurile pe care o sa le primesc.