avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot intabula casa noastra care este construita pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot intabula casa noastra care este construita pe terenul parintilor mei?

Buna ziua, In anul 2004 am inceput constructia unei case in Cluj. Terenul era, si este si in prezent al parintilor mei (ei avand casa pe acel teren). Parintii mei "ne-au dat acordul" (mie si sotului) sa ne construim o casa pe el, act completat la notar, si asa, cu actul, am putut incepe lucrarile. Actul Autorizatie de Constructie ni s-a eliberat pe numele nostru (al constructorilor casei), doar ca la terminarea lucrarilor, cand ne-a eliberat primaria actul de Luare in Folosinta (in 2007), am constatat ca este pe numele parintilor mei. Constatarea am facut-o abia acum, dupa 3 ani, cand am vrut sa intabulam casa (constructia noastra), am mers la cartea funciara si vrem sa facem si ceilalti pasi care trebuie pt a fi cu actele in regula. Si din pricina ca terenul nu e pe numele nostru nici Luarea in folosinta, ci pe al parintilor, nu am putut face nimic, asa ni s-a explicat la cartea funciara. Ce este de facut? Se poate schimba actul de luare in folosinta pe numele nostru, ne ajuta cu ceva?, se poate intocmi un act de superficie (nu prea am inteles bine ce este acela), se poate face ceva, oare ce? Noi vrem doar casa (cladirea) pe numele nostru nu si terenul, asta in caz ca se poate. Sau ar trebui si terenul de sub casa noua?
Mentionez ca nu sunt singura la parinti, asta ca sa stiti cum sta treaba cu terenul, in caz de o mostenire, pe viitor.
Va multumesc anticipat pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: delo , utilizator 10:23, 5 Martie 2010
Avocat Valentin a scris:
puteti sa va intemeiati actiunea pe 111 C.proc.civ.....in constatare a dreptului de proprietate asupra constructiei in patrimoniul dvs. Pe acest capat de cerere va judecati in contradictoriu cu parintii si primaria. ................

Buna ziua,
Dupa opinia mea prev. art. 111 CpCiv nu sunt aplicabile in speta.
Vezi propozitia a II-a a art.: -"Cererea nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului".
Ori, in cazul in speta, dereptul de proprietate al partii asupra constructiei este un drept ce se poate proba si nu este contestat de un tert.
Mai mult, din punct de vedere juridic, inscrisul numit "acordul parintilor de a construi" este un inceput de dovada scrisa pentru cedarea unui drept de superficie.
Cred ca, in lipsa dorintei partilor de a face o lotizare cu transfer de drept de proprietate asupra terenului, cedarea doar a dreptului de superficie pe durata de existenta a cladirii este o varianta acceptabila si suficient de asiguratorie in timp.
Cu stima,
Certificatul de atestare si edificare a constructiei este actul de baza care sta la baza unei notari de constructie in cartea funciara,am inteles ca certificatul este din 2007 acela nu mai este valabil,trebuie unul din anul curent,totul se rezolva daca mergeti la un expert topo,ar fi recomandat la expertul care va facut " Planul pentru autorizare construire" el detine toate datele despre terenul dumneavoastra.In certificatul de atestare si edificare trebuie trecut cel care este in autorizatia de construire,mergeti la primarie cu actele doveditoare si ar trebui sa se rezolve,sau daca cautati un expert topo s-ar putea sa rezolve el problema dar nu este obligat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate fara act de vanzare-cumparare Elena-Valentina Matei Elena-Valentina Matei Buna ziua, Tatal meu detine un teren pe care vreau sa imi construiesc o casa. Detine cadastru si intabulare pentru acesta. Cum insa este in proces pentru o ... (vezi toată discuția)
Se poate construi pe proprietatea altcuiva cu acordul sau? bugsy_io bugsy_io Buna ziua! Am o parcela de teren pe numele meu si doresc sa le construiesc socrilor o locuinta. Normal dupa bunul mers al lucrurilor ar trebui sa fac ... (vezi toată discuția)
Sa cumpar imobil fara autorizatie de constructie / sau certificat de edificare a constructiei ? dana2017 dana2017 Buna ziua, vreau sa cumpar o casa ridicata in anul 2000 fara autorizatie de constructie si fara p-v de receptie. Proprietarul a reusit de curand sa faca ... (vezi toată discuția)