avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Publicare corespondenta fara acordul meu
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Publicare corespondenta fara acordul meu

Am scris un mesaj e mail unei firme. Acea firma a considerat, fara sa ma intrebe nimic, sa retransmita mesajul meu catre un tert. Acel tert a publicat mesajul meu e mail pe internet ceea ce mi-a cauzat grave prejudicii. Deci, destinatarul mesajului meu a facut publica conversatia mea cu el, destinatarul mesajului lui a publicat acelasi mesaj al meu si cu comentarii negative la adresa mea pe linga mesaj.
Ce pot eu face ca sa-mi apar imaginea?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters138457 , utilizator 01:40, 2 Aprilie 2010
Domnilor nu observati acest lucru? "nimeni nu poate retine, deschide, citi distruge, da publicitatii o corespondenta ce nu-i este adresata, avand obligatia de a o restitui destinatarului daca din intamplare a intrat in posesia ei" este vorba de a doua persoana care a primit corespondenta care nu ii era adresata, chiar daca a fost putin modificata, este aceeasi corespondenta cu aceleasi date, nu a avut voie sa o comunice sa o dea publicitatii, pt ca nu ii era adresata.
Eu astfel interpretez speta.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2010
ContSters129512, utilizator
Da, in sfirsit a observat cineva.
Cum Dumnezeu sa primesti o scrisoare care nu-ti era adresata si dupa aceea s-o publici peste tot si sa fie si legal?
Nu activez in penal dar tare sunt curios sa aflu parerea unei peroane de gen.
Cum imi poti retine mie stimate coleg, cu sanse de reusita, infractiunea de care faci vorbire in conditiile in care nu sunt intrunite conditiile care constituie latura subiectiva a infractiunii!
!! "nimeni nu poate retine , deschide, citi distruge, da publicitatii o corespondenta ce nu-i este adresata, avand obligatia de a o restitui destinatarului daca din intamplare a intrat in posesia ei"
In cazul de fata infractiunea putea fi comisa numai de catre prima persoana! Celei de-a doua persoane i-a fost transmis un mesaj, atat!
Ce facem simtate coleg, daca va comunic un e-mail in care va explic cum clientul meu (exemplu exagerat) imi povesteste intr-o scrisoare faptul ca a comis o crima, inseamna ca daca mergeti la politie clientul va acuza de violarea secretului corespondentei??? (exceptand faptul ca aveti obligatia de a denunta fapta)

Terta persoana in acest raport, ce sa faca? sa restituie mesajul autorului acestui topic?

Reanalizati speta, va rog mult. Poate vor mai exista opinii, in orice caz eu nu vad ca aceasta cale sa fie una viabila
Aici ve-ti gasi alte pareri legate de un subiect asemanator.
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Joi, 11 Martie 2010
ContSters129512, utilizator
Domnule Detesan,

"Constitutia Romaniei: -TITLUL II - Drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale
-CAPITOLUL II - Drepturile şi libertăţile fundamentale
-ARTICOLUL 28 - Secretul corespondenţei"

Prevedere constitutionala.
Pentru a fi totusi sanctionat penal trebuie sa incalc si o prevedere penala, nu credeti?
Si atunci necesita a face trimitere la art. 195 Cod penal. Iar prin trimitere la acest articol nu putem discuta despre o infractiune.
De ce? simplu: textul de lege protejeaza secretul corespondentei pana ce corespondenta ajunge la destinatar. Din moment ce a ajuns la destinatar iar acesta a transmis informatia, art. 195 nu este aplicabil.
Ce spuneti dumneavoastra referitor la faptul ca nimeni nu are dreptul sa divulge continutul corespondentei nu are relevanta in contextul dat. Si asta deoarece, destinatarul nu poate sa fie subiect activ al infractiunii. Infractiunea face referire la deschiderea unei corespondente "adresate altuia". Destinatarul nu este un altul ci este chiar el, destinatarul :). Iar varianta alternativa de savarsire a faptei se coroboreaza cu prima rezultand identificarea aceluiasi subiect activ: altul decat destinatarul.

In concluzie, destinatarul nu se face vinovat din punct de vedere penal pentru faptul ca "a dat mai departe" scrisoarea din moment ce calitatea pe care o avea nu il obliga sa pastreze confidentialitatea continutului acelei scrisori. Daca avea o anumita calitate, discutam despre alta incadrare.
Totusi, nu am inteles foarte bine ce a facut terta persoana. S-a folosit de continutul scrisorii si v-a adresta cuvinte injurioase prin intermediul internetului?
Daca da...putem discuta despre insulta din partea tertului.

P.S: in civil se sanctioneaza orice fapta cauzatoare de prejudicii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E mail transmis abuziv Dana Marin Dana Marin Presedintele asociatiei de proprietari este suparat ca am adus prin e mail critici activitatii firmei de administrare adusa de el. Aceia au transmis copiind ... (vezi toată discuția)
Distrugere corespondenta afisata - nup 195 cp marilyn31 marilyn31 Am facut cu ceva timp in urma o plangere in baza unor infractiuni prev si ped de 195 Cod pen. - Violarea secretului corespondentei. In fapt am sesizat organele ... (vezi toată discuția)
Divulgarea unui mail unui tert neagudanion neagudanion Buna ziua O persoana X primeste un mail de la mine iar aceasta il trimite unui tert fara acordul meu . Acest tert imi creaza un prejudiciu folosind acest ... (vezi toată discuția)