avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare contract vinzare-cumpärare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare contract vinzare-cumpärare

Bunä Ziua !Sint cäsätoritä si am domiciliu stabil in Germania.Tatäl meu a murit de citiva ani,räminind doar mama si o sorä.Anul trecut mama mea a fäcut un act de vinzare-cumpärare pe casa pärinteascä in favoarea ficei mele färä a avea acordul meu s-au al sorei mele,a fost trecutä o sumä de bani in contract,sumä ce nu a fost primitä(asta o stiu de la maicä-mea),fica mea neavind sä pläteascä aceastä sumä,nici mäcar taxele cuvenite nu le-a plätit,a plätit tot mama.Mentionez cä dupä moartea lui tatäl meu s-a incheiat actele de mostenire si succesiune.Mama mea a fäcut acest lucru in ideea cä nepoata ei(fica mea) o v-a ajuta,lucru care nu s-a realizat.Pot acum eu si sora mea sä anulez acest contract ?Vä multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:55, 20 Martie 2010
in contractele comutative intodeauna cauza unuia reprezinta prestatia celuilalt..
lipsa cauzei, la speta nu poate conduce decat la nulitate absoluta ( fie ca vb de neplata pretului, fie ca vb de iunstrainarea unei cote parti ce nu se afla in patrimoniul vanzatorului :)
NANOMAX a scris:

in contractele comutative intodeauna cauza unuia reprezinta prestatia celuilalt..
lipsa cauzei, la speta nu poate conduce decat la nulitate absoluta ( fie ca vb de neplata pretului, fie ca vb de iunstrainarea unei cote parti ce nu se afla in patrimoniul vanzatorului :)

Teoretic, corect. Sa ne aplecam insa asupra cazului concret.

Unde e lipsa de cauza? Daca afirmam ca nu s-a platit pret (iar partile au avut in vedere ca nu se va plati niciun pret, chiar daca l-au stipulat in act), inseamna ca avem de-a face cu un act simulat. Vointa reala a celei care a instrainat a fost aceea de a-si gratifica nepoata. Lipseste aici cauza? Ma indoiesc teribil. Iar faptul ca partile au imbracat actul de donatie intr-un act cu titlu oneros nu face sa dispara cauza actului secret, singurul care sta in picioare intre parti.

Apoi, neplata pretului nu constituie o lipsa de cauza, temeiul desfiintarii actului pentru neplata pretului fiind cu totul altul decat cel pentru nulitatea pentru lipsa de cauza. Discutam despre lucruri diferite.

:bow:

sau poate am gresit si e cauza falsa
Poate. Asa cum poate gresiti si cu privire la cauza falsa.

Ceea ce ne spune userul duce la o concluzie clara. Bunica a transmis nepoatei un imobil. Cu titlu gratuit, imbracand actul intr-un contract de v/c. Poate ca a sperat ca nepoata va fi recunoscatoare. Nu a fost asa. Fiicele bunicei nu au calitatea de a cere desfiintarea actului nici anularea lui. Doar daca ar exista temeiuri de nulitate absoluta ar putea sa intervina. Deocamdata trebuie sa-si convinga mama sa atace actul (greu de crezut ca vor reusi, cu atat mai greu de crezut ca, reusind sa o convinga, vor avea succes in instanta) sau trebuie sa astepte decesul acesteia pentru a invoca simulatia, apoi incalcarea rezervei si in final reductiunea donatiei.

Oricum, bunica nu va putea invoca gratuitatea actului ca temei al desfiintarii acestuia.

Ultima modificare: Vineri, 12 Martie 2010
themis, utilizator
prin urmare, in opinia dvs, contractul ... oneros, comutativ, daca nu se probeaza caracterul oneros si comutativ, este liberalitate

bunul descris este dobandit in timpul casatoriei, iar "bunica" nu avea in proprietate intregul imobil..

atunci care-iu cauza contractului de v/c incheiat de parti..
sau sa acuz notarul de grava neglijenta si incapacitate!

Alte discuții în legătură

Clauza de dezheredare haiducu31 haiducu31 Imi poate spune cineva cum ar trebui compusa o clauza de dezheredare intr-un testament? (vezi toată discuția)
Donatie sau act de vanzare cumparare maria1956 maria1956 Buna ziua, va rugam sa ne ajutati in urmatoarea situatie ; dupa moartea bunicului cei 3 copii la succesiune au cedat fiecare cota sa parte in favoarea ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare ionut_alex ionut_alex Buna ziua as dori sa trec casa de pe numele parintilor pe numele meu dar nu stiu ce act sa fac ca in caz in care una di surori lar ataca sa nu aiba castig de ... (vezi toată discuția)