Buna ziua am si eu o intrebare , am mai deschis subiectul dar nu mi-a raspuns nimeni inca. Pot cere rezolutiounea unui contract de inchiriere ptr un spatiu din cauza ca mi-au fost ascunse niste fapte. Ex. nu stiam ca mama proprietarului sta practic in acelasi spatiu - ne desparte un geam( mentionez ca spatiul respectiv este la casa), bucataria nu este bucatarie cu o " chestie " cu o chiuveta desi in contract nu mentionam despre asta, dar eu nu vazusem ascea parte a casei ptr ca mi-a spus ca are fostul chirias marfa, unul din vecini care este cu casa la 1 m si jumatate de spatiu- asa zisul spatiu este pe hat nu mai il desparte nici un gard nu este de acord sa functionez ca bar si mi-a mentionat asta in scris. Plus ca eu am facut contractul de inchiriere ca pers fizica deci nu pot folosi spatiul cu destinatie comerciala si nici nu am mai mers mai departe cu infiintarea societatii cand dupa ce vecinii mi-au comunicat in scris ca nu sunt de acord. Si apoi si propr este un dobitoc care dorea sa ma prinda pe un an de zile...ptr ca dupa incheirea contractului pe pers fizica a inceput cu telefoanele ca doreste sa facem contractul fara clauze de reziliere ..eu impusesem o clauza de reziliere - ma refer la cel care urma sa il facem pe pers juridica dupa ce finfiintam societate, ca a gasit alt chirias cu o suma mai mare...intimidari de tot felul.
Va rog mult dati-mi si mie o solutie sa desfiintez acest contract....nu mai vreau sa mai aud de acel om. Am facut contractul in 08.02.2010 iar intr-o sapt cand mi-a dat o cheie si am vazut ceea ce v-am spus mai sus plus faptul ca se infiltra apa din tavan si putea fi afectata instalatia electrica . Pe 17.02.2010 ne-am intanlit la spatiu si i-am dat o notificare prin care refuzam sa iau spatiul in primire si ca doresc banii inapoi - chiria pe 3 luni pe care o platisem. Nu mi-a semnat acea notificare , i-am lasat-o asa cu cumnata mea ca martor si i-am trimis si prin posta cu confirmare de primire dar bineinteles ca nu s-a dus sa o ia. I-am dat un termen pana pe 05.03.2010 dar bineinteles ca nu s-a sinchisit. Ce ma sfatuiti sa fac...contractul trebuia sa inceapa de la 01.03.2010 deci practic el nu incepuse sa isi produca efectele in momentul notificarii.
Va rog mult dati-mi un sfat vreau sa introduc actiunea in instanta zilele astea, nu imi mai permit sa mai pierd nici un ban, nu ma bani nici de avocat. Si cat ar fi taxa de timbru ptr suma de 3600 Ron + chelt de judecata. Multumesc anticipat.
Nu conteaza ce scrie despre reziliere, dv. nu faceti rezilierea ca asa vi s-a nazarit, ci pentru culpa celeilalte parti, anume: spatiul nu este propriu pentru a locui etc.
Pe asta va bazati, asa incat pentru culpa celeilalte parti il reziliati imediat, fara sa mai tineti cont de termene etc.
Rezilierea trebuia facuta cu data de 1.03, data la care ati gasit spatiul inca impropriu locatiunii... data pana la care proprietarul putea face amenajari, reparatii etc; ba chiar avea obligatia legala.
Valoarea contractului e nr. de luni pe care e incheiat * chiria lunara plus garantii etc.
:offtopic: Va rog nu mai redactati mesaje consecutive, va rog sa-l editati pentru completare pe cel anterior.
Topicul tinde altfel sa devina greu de parcurs.
Multumesc pentru intelegere.
In regula pentru asta il si actionez in instanta ptr ca ma grabea cu procesul de predare primire si tot restul , a fost foarte grabit si evaziv desi el nu facuse lucrarile de reparatii si nici nu dorea sa le faca pentru ca in contractul de inchiriere prin experienta si pregatirea lui de viata "devin obligatiile chiriasului". In principiu mi-am cam terminat de redactat actiunea dar nu stiu pe ce articole din codul civil sa o intemeiez??
Este in regula sa o intemeiez pe disp. art. 953, 960 şi 961 C. civ. ?? Eu cer rezilierea. In acele articole este vorba de anulare si nulitate.
Art. 1420. - Locatorul este dator, prin insasi natura contractului, fara sa fie trebuinta de nici o stipulatie speciala:
1. de a trada*) locatarului lucrul inchiriat sau arendat;
2. de a-l mentine in stare de a putea servi la intrebuintarea pentru care a fost inchiriat sau arendat;
3. de a face ca locatarul sa se poata folosi neimpiedicat in tot timpul locatiunii.
________________
*) Sa predea.
Art. 1421. - Locatorul trebuie sa tradea*) lucrul in asa stare, incat sa poata fi intrebuintat.
In cursul locatiunii, trebuie sa se faca toate acele reparatii ce pot fi necesare, afara de micile reparatii (reparatii locative) care prin uz sunt in sarcina locatarului.
Art. 1422. - Locatarul trebuie sa fie garantat pentru toate stricaciunile si viciile lucrului inchiriat ori arendat, ce-i impiedica intrebuintarea, chiar desi nu au fost cunoscute locatorului la timpul locatiunii.
Daca din aceste vicii si defecte deriva pentru locatar o dauna oarecare, locatorul este dator de a-l dezdauna.
Art. 1423. - Daca in timpul locatiunii, lucrul inchiriat ori arendat se strica in totalitate prin caz fortuit, contractul este de drept desfacut. Daca insa se distruieste*) in parte, locatarul poate, dupa imprejurari, sa ceara o scadere din pret, ori desfiintarea contractului.
In amandoua cazurile nu i se da nici o dezdaunare.
Luati 1421 si urm, dar treceti la temei: locatiunea in general si contractul de inchiriere locuinte in special; ca temei de drept nu inseamna num ere de articole, inseamna principii, categorii de norme etc.
Daca vreti temeiuri in nr. de art., treceti 1421 si urm. precum si legea 114/1996.
Poate fi si dol, nu spun ca nu, dar sunt prea putine elemente de fapt ca sa poti face o incadrare juridica in sensul asta.
Despagubiri poate cere daca dovedeste pagubele si ma tem ca ii va fi foarte greu.
Multumesc, o sa inaintez actiunea de reziliere a contractului de inchiriere asa fara nr de articole doar prezentand faptele.
Apropo nu am introdus actiunea de la 01.03.2010 ptr ca in notificarea trimisa am trecut termenul de 15 zile in care ne puteam impaca amiabil. Si asta insemna pana pe 3-4 martie. Nu am primit nici un raspuns in consecinta il actionez in instanta .