avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... "analize medicale la angajare" retroactiv?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

"analize medicale la angajare" retroactiv?

Am si eu o intrebare. Daca am lucrat intr-o societate fara sa mi se faca contract de munca si am castigat procesul civil in urma caruia firma este obligata sa-mi intocmeasca contract de munca si sa-mi plateasca salariul cuvenit, poate firma sa- mi conditioneze incheierea contractului de o adeverinta medicala? Se mai ia in considerare retroactiv? Eu nu mai lucrez in aceasta societate. In Hot.Civ. se specifica faptul ca sunt suficiente documentele pe care le-am adus firmei la data respectiva, pentru intocmirea contractului de munca. Cine ar trebui sa plateasca ( in caz ca n-am de ales) aceste analize medicale " la angajare"?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ionion2000 , utilizator 16:04, 4 Noiembrie 2011
octavia59 a scris:

Cred ca nu m-am facut inteleasa , am vrut sa spun ca de la doctorul de familie se elibereaza doar o adeverinta se SANATATE , adica pacientul nu sufera de o afectiune care sa nu-i permita sa lucreze 8 ore /zi. - afectiuni grave cardiace, psihiatrice, cancer, face dialize etc., etc.
Cu aceasta adeverinta si documentele personale se completeaza CIM, si se repartizeaza locul de munca in functie de meserie.
Acum intervine med. muncii care da apt sau inapt.



Pentru a fi mai clar voi apela la litera legii:

1. In Codul Muncii (Legea 53 / 2003 actualizata) se specifica:

"Art. 27 [Certificatul medical; testele de graviditate; teste medicale specifice]
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
(3) Competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
(4) Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisa.
(5) La angajarea in domeniile sanatate, alimentatie publica, educatie si in alte domenii stabilite prin acte normative se pot solicita si teste medicale specifice.

Art. 28 [Situatii in care certificatul medical este obligatoriu ]
Certificatul medical este obligatoriu si in urmatoarele situatii:
a) la reinceperea activitatii dupa o intrerupere mai mare de 6 luni, pentru locurile de munca avand expunere la factori nocivi profesionali, si de un an, in celelalte situatii;
b) in cazul detasarii sau trecerii in alt loc de munca ori in alta activitate, daca se schimba conditiile de munca;
c) la inceperea misiunii, in cazul salariatilor incadrati cu contract de munca temporara;
d) in cazul ucenicilor, practicantilor, elevilor si studentilor, in situatia in care urmeaza sa fie instruiti pe meserii si profesii, precum si in situatia schimbarii meseriei pe parcursul instruirii;
e) periodic, in cazul celor care lucreaza in conditii de expunere la factori nocivi profesionali, potrivit reglementarilor Ministerului Sanatatii;
f) periodic, in cazul celor care desfasoara activitati cu risc de transmitere a unor boli si care lucreaza in sectorul alimentar, zootehnic, la instalatiile de aprovizionare cu apa potabila, in colectivitati de copii, in unitati sanitare, potrivit reglementarilor Ministerului Sanatatii;
g) periodic, in cazul celor care lucreaza in unitati fara factori de risc, prin examene medicale diferentiate in functie de varsta, sex si stare de sanatate, potrivit reglementarilor din contractele colective de munca.

Art. 57 [Nulitatea contractului individual de munca]
...(3) Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.
..."

2. In HG 355 / 2007 (modificata de HG 37 /2008) privind supravegherea sanatatii lucratorilor se specifica:

"Art. 4. — (1) Supravegherea sănătății lucrătorilor este asigurată de către medicii specialiști de medicina muncii.
(2) Până la data de 31 decembrie 2010, medicii specialiști în medicină generală ori în medicină de familie, care au obținut, potrivit legii, atestat în specialitatea medicină de întreprindere, pot desfășura activități în domeniul supravegherii sănătății lucrătorilor, cu excepția încheierii fișei de aptitudine prevăzute la art. 16 alin. (6).

Art. 8. — (1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, promovarea sanatii la locul de munca.
...

Art. 9. — (1) In sensul prezentei hotarari, aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical.
(2) Pentru stabilirea aptitudinii in munca, medicul specialist de medicina muncii poate solicita si alte investigatii si examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevazute la art. 8.

Art. 13. — Examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/ aptitudinea conditionata/ inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru
profesia/functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze privind:
a) compatibilitatea/incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si viitorul loc de munca;
b) existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol sanatatea si securitatea celorlalti lucratori de la acelasi loc de munca;
c) existenta/inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol securitatea unitatii si/sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
d) existenta/inexistenta unui risc pentru sanatatea populatiei careia ii asigura servicii.

Art. 15. — Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.

Art. 16. — (1) Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut in anexa nr. 2, si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut in anexa nr. 3.
...
(6) Medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul
de munca respectiv.

Art. 17. — Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.

Art. 44. — Medicul specialist de medicina muncii si medicul de familie al lucratorului se vor informa reciproc si operativ referitor la aparitia unor modificari in starea de sanatate a lucratorului."

3. Anexa nr. 4 (Dosarul medical) din HG 355 / 2007

"Declar pe propria raspundere ca nu sunt in evidenta cu epilepsie, boli psihice, boli neurologice si nu sunt sub tratament pentru boli neuropsihice, diabet: ......................"


CONCLUZIE:

Angajatorii ar trebui sa fie informati in legatura cu faptul ca medicul de familie nu are voie sa elibereze adeverinte medicale care sa ateste aptitudinea in munca a viitorului angajat, ci ar trebui doar sa respecte art. 44 din HG 355 /2007.

Doar medicul specialist de medicina muncii are voie sa elibereze un certificat medical (fisa de aptitudine), care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci (art. 17 din HG 355 /2007).

Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin eliberarea ulterioara a unui certificat medical (fisa de aptitudine), care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci (art. 57 din Codul Muncii).


Astept orice alte opinii documentate, conform legislatiei in vigoare.
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2011
ionion2000, utilizator
Art. 44. — Medicul specialist de medicina muncii si medicul de familie al lucratorului se vor informa reciproc si operativ referitor la aparitia unor modificari in starea de sanatate a lucratorului."


Aceasta informare , reciproca, nu poate fi acel certificat cerut de angajator, cu celelalte doc. la angajare ? Primul informeaza med. de familie ! Tot insist ca este o practica curenta treaba asta . Eu am inteles, mai ramane sa inteleaga si angajatorii !

Vedeti de ce e bine sa vorbeasca specialistul?
Multumesc ptr. precizari !
=D>
1. Din pacate mai sunt angajatori care fie nu cunosc prevederile legale fie din alte motive dar prefera numai o adeverinta de la medicul de familie ca este apt de munca, ceea ce este ilegal.
2. Si medicii de familie ar trebui sa stie ca nu pot da asemenea adeverinte pentru angajare (se pot da numai pentru inregistrare la Agentia de somaj).
Informarea reciproca (art. 44 din HG 355 /2007) trebuie (sau ar trebui) facuta in cazurile lucratorilor cu anumite afectiuni, nu si la cei sanatosi. Pe de alta parte legislatia nu prevede cine plateste aceste informari si ce sanctiuni se aplica daca nu sint facute.
Deci angajatul nu e obligat prin lege sa vina cu nicio adeverinta medicala de la medicul de familie catre medicul specialist de medicina muncii, in vederea angajarii, ci doar trebuie sa semneze delaratia pe proprie raspundere din dosarul medical ce se afla la medicul specialist de medicina muncii (din Anexa nr. 4 din HG 355 / 2007)

Dar, angajatul poate veni, daca doreste, cu adeverinta medicala de la medicul de familie catre medicul specialist de medicina muncii, in vederea angajarii sau in timpul desfasurarii activitatii, daca are anumite afectiuni medicale din cauza carora nu poate desfasura anumite ocupatii (functii sau meserii) la anumite locuri de munca ce prezinta anumite riscuri profesionale.
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2011
ionion2000, utilizator
ghiocclaudia a scris:

Da ok dar respectivul angajat dupa ce ii plateste angajatorul analizele de angajare se razgandeste si pleaca pana sa inceapa aici in alta parte cu rezultatul acelor analize nu e corect.Eu cred ca primele analize de angajare le plateste angajatul deoarece in noul cod al muncii spune clar ca nu ai voie sa angajezi fara sa aduca de la medic ca e apt de munca deci in momentul cand se prezinta pentru angajare el trebuie sa aiba acele analize ca e apt deci le pateste el angajatul.


In Codul Muncii nu scrie ca trebuie "sa aduca" de la medic ca e apt de munca, ci:

"Art. 27 [Certificatul medical; testele de graviditate; teste medicale specifice]
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci."

iar in HG 355 / 2007 scrie ca:

"Art. 7. - Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

Art. 16. — (1) Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut in anexa nr. 2, si fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut in anexa nr. 3.
...
(6) Medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.

Art. 17. — Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator."


Deci viitorul angajat nu trebuie sa aduca nicio adeverinta de la medic, ci trebuie doar sa se prezinte la cabinetul medical de medicina muncii cu care angajatorul are contract, in vederea efectuarii examinarilor medicale necesare la angajare, in functie de riscurile din anexa nr. 3.
Dupa ce angajatul primeste fisa de aptitudine (fara niciun cost, acesta fiind suportat de catre angajator conform art. 7 din HG 355 /2007) si se incheie contractului individual de munca, el poate incepe activitatea la noul loc de munca sau in noua ocupatie.
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2011
ionion2000, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa aptitudini daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca fisa de aptitudini este obligatorie, cand se elibereaza si daca trebuie sa fie pastrata la dosarul personal sau in alta parte. (vezi toată discuția)
Adeverinta de aptitudini AlbertMiru AlbertMiru La angajare , nu este suficienta adeverinta de la medicul de familie? Obligatoriu e nevoie de adeverinta de la un medic in \"medicina muncii\"? multumesc! (vezi toată discuția)
Angajatorii si medicina muncii Octavia Turbatu Octavia Turbatu http://www.legislatiamuncii.manager.ro Potrivit art. 6 din Legea securitatii si sanatatii in munca 319/2006, angajatorul are obligatia de a asigura ... (vezi toată discuția)