In aprilie 2008 am apelat la un cabinet de arhitectura care ne-a luat pentru inceput 1500 de euro, au dat in 2 saptamani planurile pentru constructie si ne-au spus: apucati-va de treaba pentru ca noi punem dosarul si in maxim o luna aveti autorizatia. Zis si facut. Am inceput constructia insa nici vorba de autorizatie. Arhitectul era din ce in ce mai greu de gasit. Intr-un final, dupa multe minciuni cum ca ar fi gata autorizatia, ne-a dat dosarul abia in octombrie 2008, pe care a trebuit sa il punem noi la primarie. Casa era deja gata... Abia atunci am aflat ca trebuie sa avem si avize... Am mai pierdut 2 luni cu avizele. Proiectul a fost respins de primarie pentru niste mici chitibusuri cum ar fi ca nu e desenat unde se scurge apa pliviala. Am facut si acele schite dupa ce am asteptat iar cateva luni la usa arhitectului neserios. Am depus iar dosarul in iunie 2009, fiind iar respins pentru alte chitibusuri, pe care nu inteleg de ce nu le-au vazut si prima data. Printre altele, ca referatele de specialitati nu sunt semnate de ingineri de specialitate ci de inginerul structurist.
Am dus iar dosarul acestui arhitect incompetent, i-am mai dat 500 de euro in speranta ca macar acum face 3 modificari minore mai repede... De atunci si pana acum a tinut dosarul la el, aproape jumate de an, iar acum ni l-a dat fara nicio modificare, sustinand ca ne trimite prin email...
Au trecut aproape 2 de colaborare si sincer ne-au iesit peri albi. Am renuntat demult sa ne straduim sa intelegem ce doreste acest arhitect ciudat.
Acum, ca sa scurtez din urmatoarele posturi... de ce nu il trag la raspundere pe arhitect? Pentru ca i-am dat banii pe promisiunea ca o sa facem contract... insa acesta nu a mai fost facut. Eram chiar fericiti cand vedeam o foaie de la el, daca ii ziceam sa faca contract, iar disparea 2 luni...
Am sunat la alti arhitecti, dar acetia spun ca nu vor sa se bage pe ce a facut alticineva :(
Acum, din alte posturi similare am observat ca sunt 2 variante.
1. Sa obtinem autorizatia cu orice chip.
2. Sa asteptam sa treaca 2 ani (care se implinesc imediat) pentru a nu mai fi amendabili si sa declaram casa la administratia financiara.
Varianta 2 ma blocheaza total, pentru ca nu mai pot colabora cu acel incompetent, asadar nu pot depune dosarul, in 2 luni imi expira pentru a doua oara certificatul de urbanism si avizele :((
... asa ca mai ramane varianta 2. Daca a apelat cineva la varianta asta, va rog sa imi spuneti ce inseamna '2 ani de la finalizarea constructiei'? pentru ca finisajele nu sunt facute nici acum. Casa e facuta la rosu, are geamuri si acoperis, dar cam atat...
Si daca o declar la adm financiara, cine imi da actul casei? Sau intru doar 50% in legalitate dar n-o sa pot face niciodata contracte de curent/gaze/apa si n-o sa pot sa vand casa?
Daca a trecut cineva printr-o experienta similara, va rog sa imi spuneti cum pot rezolva. Culmea e ca noi am vrut sa fie totul legal, ca la carte, si ce a iesit e tocmai invers :(
E delicata problema ta. Ai gresit de la inceput cand te-ai calicit ca sa nu inchei un contract cu arhitectul( nu ala, altul) si nu ai fost ferm in a obtine autorizatie de construire si toate celelalte care ti-ar fi asigurat executarea constructiei in deplina legalitate.
Nu faci nimic cu termenul ala de doi ani. Ai spus ca ai "bagat" totusi actele la primarie de doua ori si ti-au fost respinse, pentru "chitibusuri".Poate ca solutia ar fi sa dai in judecata primaria pe "obligatia de a face", adica de a emite autorizatia. In fond, ei nu te-au sanctionat contraventional atunci cand au primit acele acte.
La fel de bine si primaria te-ar putea chema in judecata ca sa te oblige sa demolezi si daca n-o faci , o fac ei si cheltuielile le recupereaza de la tine. "Unde nu-i cap, vai de picioare"
Din cate am inteles actele depuse la Primarie (si care au fost respinse de cateva ori) au fost pentru obtinerea autorizatiei de constructie. Avand in vedere ca deja este finalizata constructia vechea documentatie pentru autorizatia de constructie nu mai este adecvata situatiei concrete. Asa cum am mai aratat intr-un post anterior, recomand in continuare solutia depunerii unei documentatii noi pentru „Intrare in legalitate”. Sugerez contactarea unui arhitect nou care sa intocmeasca o astfel de documentatie. Ar trebui sa fie cu mult mai ieftin mai ales ca arhitectul nou poate folosi foarte multe acte din documentatia existenta (depinde si de negocierea efectiva cu arhitectul). Atentie totusi, incepeti aceasta procedura de intrare in legalitate cu Primaria numai dupa expirarea celor 2 ani de la finalizarea practica a constructiei. Lucrul acesta se va dovedi usor la Primarie cu cateva declaratii scrise ale unor martori (vecini, muncitori, etc.). Procedura aceasta se termina relativ repede (as estima 1 - 2 luni, in functie si de operativitatea lucratorilor de la Primarie). La final veti intocmi cu Primaria un proces verbal de finalizare a constructiei (cred ca asa se numeste) si veti avea si actele de proprietate pe casa. Eu m-am aflat intr-o situatie foarte asemanatoare acum cativa ani si aceasta a fost solutia pe care am adoptat-o. succes!
Mersi Bela Ispas pentru lamuriri.
Pt dl cazacoic: 1. nu m-am calicit cu arhitectul, i-am platit bani grei, nu am facut 'intelegere' ca sa-mi faca vreo reducere. Pur si simplu am avut incredere si in graba, am omis sa cerem contract, fiind siguri ca e firma serioasa. :(
2. La propozitia 'sa te oblige sa demolezi si daca n-o faci , o fac ei si cheltuielile le recupereaza de la tine' aproape ca am facut stop cardiac. Credeti ca e posibil asa ceva? Stiu ca e o tara pe dos dar cat de inuman sa fie cineva sa faca asa ceva? Nu vorbim de un chiosc facut pe domeniul public, vorbim de o casa facuta din agoniseala a 3 generatii (realmente). Casa e facuta dupa proiect, e pe proprietate privata, respecta CUT, POT si ce-o mai fii. Dovada ca respecta toate asta e insusi scrisoarea de respingere la primarie care se leaga doar de cateva nimicuri cum ar fi ca nu am facut schitele de coloane de scurgere.
Legile ar trebui sa fie ca sa ajute oamenii nu ca sa-i distruga, nu?
da, dar numai ca intrarea in legalitate se face numai pe baza unui proces verbal de constatare sanctionare a contraventiilor. vezi norme metodologice ord 839/2009 art.59
Iata textul din legea 50/1991 la care m-am referit atunci cand ti-am spus de suportarea cheltuielilor:
"Art. 32. - (1) In cazul in care persoanele sanctionate contraventional au oprit executarea lucrarilor, dar nu s-au conformat in termen celor dispuse prin procesul-verbal de constatare a contraventiei, potrivit prevederilor art. 28 alin. (1), organul care a aplicat sanctiunea va sesiza instantele judecatoresti pentru a dispune, dupa caz:
a) incadrarea lucrarilor in prevederile autorizatiei;
b) desfiintarea constructiilor realizate nelegal.
(2) In cazul admiterii cererii, instanta va stabili termenele limita de executare a masurilor prevazute la alin. (1). (3) In cazul nerespectarii termenelor limita stabilite, masurile dispuse de instanta, in conformitate cu prevederile alin. (2), se vor duce la indeplinire prin grija primarului, cu sprijinul organelor de politie, cheltuielile urmand sa fie suportate de catre persoanele vinovate