avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Notarii au dreptul de a cita ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Notarii au dreptul de a cita ?

Buna ziua,

Am primit o CITATIE din partea unui NOTAR PUBLIC, in legatura cu dezbaterea unei mosteniri. Mentionez ca sunt singurul mostenitor al defunctei si ca decesul a survenit vara trecuta. Nu am facut dezbaterea ca urmare a lipsei unui act de proprietate care tine de o mica parte din masa succesorala.

Intrebarile mele sunt:
1. De cand trimit notarii CITATII ?!!!
2. In textul citatie mi se spune ca "neacceptarea in termen de 6 luni de la data deschiderii succesiunii (data decesului) atrage... prescriptia dreptului de acceptare, cf art 700 CC."

Pana ma lamuresc direct, fata in fata cu doamna notar, as aprecia orice lamuriri. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:39, 6 Aprilie 2010
noiklosa a scris:

sau e cu incredintare directa :-)

Cadrul legal vi l-am dat eu mai sus. Art 68 din Legea notarilor publici 36/1995.
Faptul ca orice ...cadru legal de pe la noi deschide unora si posibilitataea unor cardasii, e din povestea "Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul".

Aveti insa grija cum dovediti dvs. acceptarea mostenirii, daca tot nu traiti pe aici.
Banuiesc ca nu ati dat o declaratie expresa de acceptare a mostenirii.
Intradevar, nimeni nu e obligat sa primeasca o mostenire ce i se cuvine. Dar, banuiesc, ca nici nu ati vrea sa fiti considerat strain de ea (ca urmare a neacceptarii in termenul de 6 luni de la deces).
In lipsa declaratiei de acceptare expresa veti avea nevoie de 2 martori cu declarariile carora sa dovediti acceptarea tacita (in speranta ca ati fost pe-aici macar la inmormantare).
Ultima modificare: Marți, 23 Martie 2010
romascanu, moderator
1. Legea notarilor publici (36/1996).
2. Nu va obliga nimeni sa dezbateti succesiunea. Este suficient sa o acceptati. Dezbaterea o puteti face oricand.
3. Nu exista niciun contract. V-a raspuns la intrebare romascanu
Nu sunteti obligat sa strabateti cei 16.000 km. Este suficient sa-i strabata procura pe care o puteti da cuiva din Romania pentru a va reprezenta la dezbaterea succesiunii. Procura zboara mai usor :)
noiklosa a scris:

Multumesc, dar nu raspundeti la intrebare. Normal ca nimeni nu ma poate aresta daca nu ma prezint intr-o speta ce tine de civil, insa repet intrebarile:
1. care este, daca este, cadrul legal care permite unui anumit notar sa citeze spre dezbatere succesorala pe unicul mostenitor al unui defunct.
2. care este, daca este, cadrul legal care permite statului sa oblige o persoana la a dezbate mostenirea parintilor sai.
3. cadrul legal care sta la baza contractului dintre autoritati ale statului roman si anumit notari publici, din moment ce prin notar ziceti ca repzentanti ai statului pot sa citeze o persoana, in vederea dezbaterii unei succesiuni. Adica ma intereseaza cum anume sunt alesi notarii care inteleg ca sunt contactati de catre autoritati ca sa trimita citatii. Daca se face licitatie, sau e cu incredintare directa :-)

Sunt intrebari de principiu, si oricine a trait indeajuns de mult intr-o tara unde libertatile individuale sunt respectate, ar intelege tonul meu. Iar supararea vine si din faptul ca ma aflu la 16.000 de kilometri de Romania. Dumneavoastra v-ar conveni sa calatori 48 de ore cu avionul ca urmare a unei citatii notariale pe o speta care mi se pare absolut ridicola ?

Oi-vei !!! :stunned: Dar notarul de unde sa stie ca sunteti la 16.000 de km!!! Din cate stiu eu la admiterea in profesia de notar nu s-a introdus inca proba de clairvoyance.
Exista in toata lumea civilizata un sistem de impozite si taxe pe mosteniri iar faptul ca in USA mostenirile sub 1 milion de dolari nu se taxeaza este mai degraba o exceptie (unul dintre sustinatorii cei mai infocati ai impozitelor pe mosteniri nu este Fidel Castro, cum probabil va inchipuiti, ci amicul nostru comun, mr. Warren Buffett care afirma ca a nu taxa mostenirile este ca si cand am alege echipa olimpica din anul 2020 prin inscrierea automata in echipa a urmasilor celor din echipa anului 2000 :sorry: ... va dati seama ce ar iesi).
Acestea fiind scrise o sa va citez din legea nr. 36/1995 (legea notarilor publici) - daca veti scrie ca in tara in care va aflati notarii nu fac asa ceva o sa va scriu sa privit spre sistemele civil law nu common law pentru ca sunt diferite - asadar lex non verba!
Art. 1 alin. (3) Competenta teritoriala a notarului public se intinde in intreaga circumscriptie a judecatoriei in care isi are sediul biroul sau, cu exceptia municipiului Bucuresti, unde sunt aplicabile prevederile art. 114 din 1995 Legea notarilor publici si a activitatii notariale, denumita in continuare, lege. asta ca sa stiti cum de un anumit notar si nu altul este competent sa dezbata o anumita succesiune
Art. 75. - (1) Secretarii consiliilor locale, in aplicarea art. 68 din lege, vor trimite sesizarile pentru deschiderea procedurii succesorale notarului public care tine opisul de evidenta a procedurilor succesorale.
Art. 78. - (1) Notarul public va cita in cauza persoanele cu vocatie la mostenire si, dupa caz, legatarii, in conditiile art. 75 din lege, iar in caz de vacanta succesorala, autoritatea administratiei locale competente.
(2) Citarea mostenitorilor si, dupa caz, a legatarilor nu este obligatorie daca certificatul de mostenitor sau de legatar se intocmeste la cerere in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, in afara de cazurile in care notarul public o considera necesara pentru anumite lamuriri.

In cele din urma va scriu, repetand de fapt ce a scris distinsul meu coleg Themis, ca atitudinea asta de suparare si de superioritate fata de Romania nu va foloseste la nimic. Stim si noi multe hibe le si aratam uneori,dar acolo unde aratati dumneavoastra cu degetul nu e nici o problema si asta nu pentru ca, abrutizati de dictatura, nu le mai vedem ci pentru ca chiar nu sunt.

cu stima
rabbi Mordechai Buxbaum ;)
Multumesc, doamna
Multumesc, domnule

Continuand, insa... daca nu accept, adica nu particip la dezbatere (e o mare sansa faptul ca un vecin a luat citatia din casuta postala, dat fiind ca nu a fost trimisa recomandat), ce se intampla cu proprietatea asupra careia sunt unic mostenitor de drept ? O confisca statul ? O primeste notarul prin incredintare directa ? :-)
Domnule rabi, la buna vedere :-)

Nu exista vreo nota sau intentie de superioritate in aceste mesaje, doar sentimentul ca uneori, in unele locuri, lucrurile sunt facute parca special ca sa te doara capul. Nu va suparati daca in alte locuri, notarii sunt persoane absolut normale, am chiar un verisor care prin virtutea faptului ca face parte din Organizatia Inginerilor Profesionisti, are dreptul de a legaliza acte :-). Evident, daca ma duc la el, costa bani, dar macar stiu ca nu ma tine la coada. Pentru ca "legalizarile de acte" sunt chestii cu care te intalnesti o data pe deceniu...

Ma tem ca nu am sesizat impreuna problema care a derivat din intrebarea initiala. Eu am inteles si acceptat faptul ca statul vrea, ca orice stat, sa puna in ordine anumite chestiuni ce tin de masa succesorala a unei persoane defuncte. Nu de alta, dar pe cei dusi pe lumea cealalta, statul nu are cum sa ii mai chinuiasca.

Ceea ce ma interesa, in masura in care este un lucru interesant (pentru mine este), ar fi legat de ar 1 alin 3. Deci OK, inteleg, orice notar din localitatea unde defunctul isi avea domiciliul are dreptul sa actioneze in numele statului roman si sa trimita citatii nerecomandate,

Dar cum anume sunt alesi acesti notari de catre cel ce reclama dezbaterea, recte statul roman in acest caz ? De ce mi-a trimis citatie doamna notar X si nu domnul notar Y, care are si el dreptul sa faca treaba asta, activand si el in acea localitate ? Exista vreo relatie de colaborare intre stat si anumiti notari, colaborare financiara, ma gandesc, din moment ce dezbaterea implica taxe platite notarului, deci implicit profit pentru acesta ?

Daca este colaborare, ar fi normal sa existe o metodologie de alegere a notarilor alesi pentru asemenea situatii si contracte intre stat si aceste "pseudo-SRL-uri".

Repet: nu vad ce treaba are notarul X cu faptul ca eu nu am dezbatut o masa succesorala.

Si inca ceva, domnule rabi :-) America e mai aproape decat cei 16.000 de km citati. Adaug ca nu era vorba despre evaziune sau amanarea platii unor taxe catre tara de rezidenta. E o chestiune simpla, ce tine de un act pe care nu am avut vreme sa il fac rost, fiind emis acum vreo 50 de ani. Deci nimic "fishy".

Alte discuții în legătură

Mostenire MCMonica MCMonica Buna ziua. As dori sa stiu in cat timp daca nu se realizeaza o succesiune de la deces bunul trece in proprietatea statului ,daca trece?( asta in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii teo1980 teo1980 Buna ziua, Va rog mult sa ma sfatuiti in solutionarea unei probleme privind dezbaterea mostenirii. In august 2007 a decedat tatal meu. Mama este in ... (vezi toată discuția)