avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Notarii au dreptul de a cita ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Notarii au dreptul de a cita ?

Buna ziua,

Am primit o CITATIE din partea unui NOTAR PUBLIC, in legatura cu dezbaterea unei mosteniri. Mentionez ca sunt singurul mostenitor al defunctei si ca decesul a survenit vara trecuta. Nu am facut dezbaterea ca urmare a lipsei unui act de proprietate care tine de o mica parte din masa succesorala.

Intrebarile mele sunt:
1. De cand trimit notarii CITATII ?!!!
2. In textul citatie mi se spune ca "neacceptarea in termen de 6 luni de la data deschiderii succesiunii (data decesului) atrage... prescriptia dreptului de acceptare, cf art 700 CC."

Pana ma lamuresc direct, fata in fata cu doamna notar, as aprecia orice lamuriri. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:39, 6 Aprilie 2010
Exista un notar la cinci metri de locuinta unde a fost facuta citatia. In schimb, notarul care a trimis citatia are bioroul la vreo cativa kilometri buni. Pana sa ajungi la acel birou unde ar trebui sa ma prezint, mai dai peste alte cel putin cinci, daca nu zece birouri de notar.

Deci, cum ramane cu "competenta teritoriala" ?
In materie succesorala, competenta "teritoriala" a dezbaterii notariale a succesiunii apartine notarului/notarilor din "raza" ultimului domiciliu al defunctului...Daca in acea "raza" se incadreaza cateva zeci de birouri...nu mai are importanta cativa km....in plus/minus...:) :) dar...nu exclud posibilitatea ca sa aveti dreptate!Depinde si de alte aspecte pe care nu le cunoastem, pentru ca nu ni le-ati spus.
Mai nou, problema dvs. a devenit "competenta teritoriala"?:)
In urma unei discutii telefonice avute cu doamna notar care m-a CITAT si amenintat in fitzuica trimisa pe cale postala obisnuita, precum ca daca nu ma prezint, mi se prescrie dreptul de acceptare a mostenirii... individa mi-a comunicat ca daca nu ma prezint la in data stabilita de tovarasia ei, oricum tot la ea o sa fac actele de s, pentru ca asa spune legea. Asa a declarat doamna respectiva. A mai adaugat ca se bazeaza pe CODUL FISCAL (?!!) si ca statul roman, pentru ca este criza, cauta sa incaseze taxele pe mostenire in mod cat mai rapid.

Precizez, din nou, ca nu am apelat niciodata la aceasta doamna si ca exista notari aflati mult mai aproape de domiciliul unde am fost citat.

Vreo opinie despre raspunsul notaritei ?:stunned:
...daca 2 notari competenti teritorial sunt legal sesizati(primul de primarie al 2-lea de mostenitori) competenta revine primului notar sesizat care si inregistreaza cauza...daca insa acesta doreste poate sa cedeze dosarul celui de-al 2-lea notar ales de parti...
Multumesc.

Sunt sigur ca raspunsul dat de dumneavoastra se bazeaza pe prevederi ale legii.

Ma intreb si eu daca este constitutional sau se respecta dreptul european, ca statul sa imi impuna la ce notar ma ducca sa fac un act despre care legea nu imi spune ca este obligatoriu sa il fac, ci doar ca pot suporta penalizari daca nu il fac intr-o anumita perioada de timp. Asta in contextul in care din raspunsurile primite pe aceasta speta, nu am dedus nicaieri ca exista o procedura legala de alegere, prin concurs sau licitatie, a notarului ce se va ocupa de citarea si restul ce mai tine de o dezbatere a unei mosteniri. Kafka era mic copil fata de realitatea de azi.

Alte discuții în legătură

Mostenire MCMonica MCMonica Buna ziua. As dori sa stiu in cat timp daca nu se realizeaza o succesiune de la deces bunul trece in proprietatea statului ,daca trece?( asta in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii teo1980 teo1980 Buna ziua, Va rog mult sa ma sfatuiti in solutionarea unei probleme privind dezbaterea mostenirii. In august 2007 a decedat tatal meu. Mama este in ... (vezi toată discuția)