avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Notarii au dreptul de a cita ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Notarii au dreptul de a cita ?

Buna ziua,

Am primit o CITATIE din partea unui NOTAR PUBLIC, in legatura cu dezbaterea unei mosteniri. Mentionez ca sunt singurul mostenitor al defunctei si ca decesul a survenit vara trecuta. Nu am facut dezbaterea ca urmare a lipsei unui act de proprietate care tine de o mica parte din masa succesorala.

Intrebarile mele sunt:
1. De cand trimit notarii CITATII ?!!!
2. In textul citatie mi se spune ca "neacceptarea in termen de 6 luni de la data deschiderii succesiunii (data decesului) atrage... prescriptia dreptului de acceptare, cf art 700 CC."

Pana ma lamuresc direct, fata in fata cu doamna notar, as aprecia orice lamuriri. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:39, 6 Aprilie 2010
indicat ar fi sa dati declaratie de acceptare a succesiunii in termenul legal . aceasta declaratie o dati in mod expres la notar /consulat .
mandatati un tert/avocat sa va reprezinte la notar . platiti impozitele si taxele aferente .
succesiunea o veti putea dezbate oricand veti dori .
Vreau sa multumesc, cu sinecritate, celor care au rupt din timpul lor si au tratat acst subiect cu mult mai multa adancime decat m-as fi asteptat. Nu ca avocatnet.ro nu este un sit fain, dar ma gandesc ca timpul fiecaruia este limitat, si de aceea, este mai simplu sa scrii ca si raspuns doar cateva cuvinte.

Asadar, multumesc. Am inteles fenomenul :-). Ce continui sa nu inteleg tine de rautatea mea nativa :-)), fatorata si zodiei ce ma indeamna sa complic lucrurile si sa vreau sa aflua toate amanuntele. Asadar, notarul X care m-a contactat... el cum anume a castigat acest contract cu statul ? Care este procedeul de obtinere, de catre un notar, a dreptului de a cita o persoana in vederea dezbaterii succesorale ?
O sa fac o speculatie si...din experienta...va spun ca exista posibilitatea/probabilitatea de a mai exista si alti mostenitori...(testamentari...de exemplu) care au presupus (dvs. fiind plecat mai mult de 6 luni din tara, probabil anterior/incepand cu data decesului autoarei dvs.) faptul ca nu ati acceptat in mod expres/tacit mostenirea in termenul legal de optiune succesorala, prevazut de art.700 C.civ.

Posibil/probabil/mai mult ca sigur ...ca mai exista un "tert direct interesat de mostenire"...care a mers la notar si a solicitat dezbaterea succesiunii.

Nu cred ca notarul a actionat in urma unui vis...sau "avand contract cu statul"...mai ales ca notarii "din provincie" sau din alte orase sunt foarte aglomerati...iar pentru genul acesta de servicii, sunt necesare in prealabil, programari...

Este o predictie destul de sumbra dar va spun ca exista teoretic, din modul in care ne-ati povestit cum "stau" lucrurile, posibilitatea sa nu fiti unicul mostenitor...

Este o simpla presupunere faptul ca statul...a considerat mostenirea vacanta!

Sfat:Contactati telefonic notarul in cauza si veti lamuri rapid orice dilema...eventual intrebati-l cu ce acte trebuie sa va prezentati si in ce scop, precizand faptul ca sunteti unic mostenitor (din punctul dvs. de vedere...)

P.S.Vorbeati despre rautatea dvs. nativa, sau mi s-a parut?:)
Absolut nicio suparare :-) la o adica, Romania este o tara latina, ca atare ma pot gandi la o gramada de telenovele ale caror scenarii par realiste, cand citesti ziarele de azi, din Romania... intelegeti la ce ma refer. Pe de alta parte, traim intr-o lume unde exista si familii normale, decente, in care a existat Dumnezeu si anumite principii relativ simple. Deci nu este cazul sa existe surprize. Am sa discut cu tovarasa notar si am sa lamuresc lucrurile. Multumesc inca o data pentru interesul dovedit in rezolvarea acestei probleme. Toate cele bune.
noiklosa a scris:

Absolut nicio suparare :-) la o adica, Romania este o tara latina, ca atare ma pot gandi la o gramada de telenovele ale caror scenarii par realiste, cand citesti ziarele de azi, din Romania... intelegeti la ce ma refer. Pe de alta parte, traim intr-o lume unde exista si familii normale, decente, in care a existat Dumnezeu si anumite principii relativ simple. Deci nu este cazul sa existe surprize. Am sa discut cu tovarasa notar si am sa lamuresc lucrurile. Multumesc inca o data pentru interesul dovedit in rezolvarea acestei probleme. Toate cele bune.

Toate bune doar ca nu ati citit ceea ce s-a scris mai sus ... adica notarii au o competenta teritoriala si nu e vorba de atribuire de contracte in mod fraudulos ori alte nazbatii ... pur si simplu daca se petrece in teritoriul lui e treaba lui sa o rezolve. Atat.

Alte discuții în legătură

Mostenire MCMonica MCMonica Buna ziua. As dori sa stiu in cat timp daca nu se realizeaza o succesiune de la deces bunul trece in proprietatea statului ,daca trece?( asta in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii teo1980 teo1980 Buna ziua, Va rog mult sa ma sfatuiti in solutionarea unei probleme privind dezbaterea mostenirii. In august 2007 a decedat tatal meu. Mama este in ... (vezi toată discuția)