Nu e vorba de confiscare.
Dar, in lipsa de mostenitori legali sau testamentari, statul "devine mostenitor" (culege mostenirea vacanta).
In acest moment, cercetand registrele succesorale, autoritatile ...nu vad un mostenitor al defunctului (nu exista o declaratie expresa de acceptare a mostenirii, dar, in egala masura, nu vad nici ca ati fi renuntat expres la mostenire)... vad mai degraba la orizont o posibila mostenire vacanta.
Va mai "vad" insa si pe dvs. (din actele de stare civila) ca posibil mostenitor (ruda in grad succesibil cu defunctul). Si in aceasta calitate ati fost citat/invitat (ca sa afle daca ati vrut/ati acceptat sau, dimpotriva, n-ati vrut mostenirea asta/ n-ati facut nici un act de acceptare).
Dezbaterea unei mosteniri se poate face oricand (procedura care se finalizeaza cu emiterea certificatului de mostenitor sau cu o hotarare judecatoreasca) cu mentiunea ca, daca au trecut 2 ani de la deces, fara sa se fi finalizat acesta procedura, atunci statul mai percepe si un impozit care, in acest moment, este de 1% din valoarea masei succesorale, iar pe viitor ...ne lasam surprinsi (asupra cuantumului impozitului).
Dar, in termen de 6 luni de la deces (termen de prescriptie), succesibilul trebuie sa-si exprime optiunea:
- accepta mostenirea? (expres, prin declaratie, sau tacit, prin savarsirea unor acte sau fapte ce lasa se se inteleaga, neechivoc, intentia de acceptare. Plata impozitelor este un act de acceptare)
- o accepta sub beneficiu de inventar? (cand are indoieli ca s-ar alege cu ceva si nu doar cu un munte de datorii)
- renunta la ea prin declaratie expresa? (cu efectul de a fi considerat strain de mostenire)
- nici nu renunta expres, dar nici nu o accepta in vreun fel, expres sau tacit? (cu acelasi efect - e considerat strain de ea).
Nu e suficient sa fiu fiica tatalui meu ca sa fiu si mostenitoarea lui. Mai trebuie sa si vreau. Dupa ce va ...da coltul, voi renunta expres la mostenirea lui (sau nu voi face nimic /nici un act sau fapt prin care sa las sa se presupuna intentia de acceptare). Daca voi renunta expres, se va gasi declaratia mea in registru si nu se va mai deranja nimeni sa ma invite. Daca nu voi face nimic, ma vor invita (teoretic :), practic ...ne lasam surprinsi) pentru a-mi da posibilitatea sa fac dovada ca am acceptat tacit.