avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata

Bună ziua,

Vă scriu pentru a vă cere o părere în legătură cu pensionarea mamei mele.
Am găsit adresa dumneavoastră pe site-ul www.avocatnet.ro .

Mama mea are 51 de ani (n. 12 octombrie 1959).
Are o vechime de 33 de ani, zi de zi (data angajării: 1976, Contactoare S.A. Buzău; şomaj 2008¬–ian. 2010).
În perioada 1976–2001 a beneficiat de grupa a II, deci la aceşti 33 de ani s-ar mai adăuga aproximativ 6 ani, dacă am înţeles eu bine.
(A făcut şi schimbul III, dacă are importanţă...)
Are patru copii.

Aş vrea să ştiu dacă în baza acestor date există şanse să se poată pensiona anticipat mai devreme de 55 de ani. Am înţeles că s-ar scădea nişte ani în funcţie de numărul de copii, conform unei OUG recente.

Sau, dacă nu, la ce vârstă se va putea pensiona.

Vă mulţumesc foarte mult.

CMV
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:12, 28 Martie 2010
Ca date generale, mama dvs. poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la 60 de ani; stagiul complet de cotizare este de 30 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Intrucat a realizat si depasit stagiul complet de cotizare de 30 de ani, mama dvs. poate beneficia de pensie anticipata partiala atunci cand va implini 55 de ani.

Intrucat a lucrat 24 de ani in grupa II de munca, are dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani si 6 luni, respectiv la 54 ani si 6 luni.

Reducerea varstei standard de pensionare pentru numarul de copii nascuti si crescuti se aplica numai in cazul pensiei pentru limita de varsta si nu se cumuleaza cu alte reduceri. In general, reducerile varstelor standard prevazute in Legea nr. 19/2000 pentru activitatea realizata in grupe de munca, pentru numarul de copii etc., nu se cumuleaza.

Concluzie: Mama dvs. indeplineste conditia privitoare la stagiu pentru a beneficia de orice categorie de pensie dar nu indeplineste conditia referitoare la varsta standard de pensionare.

Raspunsurile sunt date in functie de actualele prevederi legale. Reveniti in vara, dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial viitoarea lege a pensiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata ContSters42179 ContSters42179 Pe \"Legislatia muncii.ro\" a aparut editorialul din care redau un citat : La implinirea varstei standard de pensionare [b]sau, dupa caz, la implinirea ... (vezi toată discuția)
Pot iesi la pensie? alinabad alinabad IN MAI IMPLINESC 55 DE ANI. AM 3 COPII. CEI DE LA CASA DE PENSII MI-AI-U CALCULAT VECHIMEA SI MI-AU SPUS CA AM 35 DE ANI SI 2 LUNI. CAND POT IESI LA PENSIE? (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? Marius58 Marius58 Buna ziua! Tatal meu (n. 15.04.1956) lucreaza la o societate comerciala si a cotizat peste 35 de ani la Casa de Pensii, poate iesi anticipat la pensie? Ce ... (vezi toată discuția)