avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere magistratura noiembrie 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere magistratura noiembrie 2010

salut, m-am hotarât să învaţ şi eu pentru examenul din toamnă....... sper să fac faţă efortului intelectual........FELICITARI TUTUROR CELOR CARE AU PARTICIPAT.....ªI SUCCES ÎN CONTINUARE CELOR CARE AU TRECUT ACEASTÃ ETAPA.
nathalie01 a scris:

Imi cer scuze ca ma amestec, dar Neagu spune ca incheierea prin care s-a respins cererea de recuzare se ataca odata cu fondul, ca si in practica, de altfel...

Dimpotriva, scrie ca se ataca cu recurs catre trebuie sa se judece separat si imediat
Am gasit intr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti, pe care culmea, tot neagu o da in codul de procedua penala comentat.
Asa, ca nu stiu ce sa mai cred.
larrysa121@yahoo.com a scris:

:help:
Incheierea de respingere a cererii de recuzare in pr.penala se ataca cu fondul sau separat?
Neagu zice in tratatul lui ca se ataca separat.
Practica zice ca se ataca cu fondul
Voi cum o vedeti?

codul spune in art. 52 alin 6:"incheierea prin care s-a admis sau respins abtinerea ca si aceea prin care s-a admis recuzarea nu sunt supuse niciunei cai de atac."
PER A CONTRARIO, incheierea prin care s-a respins recuzarea este supusa cailor de atac....
Acum se pune problema carei cai de atac?
Si conform principiului unde legea nu distinge nici interpretul nu distingeX-(#-o....doar stiti motivarea data la examenul din martie...

Dupa cod, ai zice ca poate fi atacata odata cu fondul.
uite un citat dintr-o hot:
"S-a retinut ca potrivit art. 385 ind. 1 alin. 2 C.proc. pen., ,, Încheierile pot fi atacate cu recurs, numai o data cu sentinta sau decizia recurata, cu exceptia cazurilor când, potrivit legii, pot fi atacate cu recurs, ” iar potrivit art. 52 alin. 6 C.p.p. „Încheierea prin care s-a admis sau s-a respins abtinerea, ca si aceea prin care s-a admis recuzarea, nu sunt supuse nici unei cai de atac”
Pentru aceste considerente s-a apreciat ca este inadmisibila atacarea încheierii de respingere a cererii de recuzare, cu recurs separat, deoarece nu exista nici un text de lege care sa prevada expres aceasta posibilitate, motiv pentru care în baza art. 38515 pct.1 lit. a Cod pr.penala, s-a dispus respingerea recursului ca inadmisibil."
camicris a scris:

larrysa121@yahoo.com a scris:

:help:
Incheierea de respingere a cererii de recuzare in pr.penala se ataca cu fondul sau separat?
Neagu zice in tratatul lui ca se ataca separat.
Practica zice ca se ataca cu fondul
Voi cum o vedeti?

codul spune in art. 52 alin 6:"incheierea prin care s-a admis sau respins abtinerea ca si aceea prin care s-a admis recuzarea nu sunt supuse niciunei cai de atac."
PER A CONTRARIO, incheierea prin care s-a respins recuzarea este supusa cailor de atac....
Acum se pune problema carei cai de atac?
Si conform principiului unde legea nu distinge nici interpretul nu distingeX-(#-o....doar stiti motivarea data la examenul din martie...

Dupa cod, ai zice ca poate fi atacata odata cu fondul.
uite un citat dintr-o hot:
"S-a retinut ca potrivit art. 385 ind. 1 alin. 2 C.proc. pen., ,, Încheierile pot fi atacate cu recurs, numai o data cu sentinta sau decizia recurata, cu exceptia cazurilor când, potrivit legii, pot fi atacate cu recurs, ” iar potrivit art. 52 alin. 6 C.p.p. „Încheierea prin care s-a admis sau s-a respins abtinerea, ca si aceea prin care s-a admis recuzarea, nu sunt supuse nici unei cai de atac”
Pentru aceste considerente s-a apreciat ca este inadmisibila atacarea încheierii de respingere a cererii de recuzare, cu recurs separat, deoarece nu exista nici un text de lege care sa prevada expres aceasta posibilitate, motiv pentru care în baza art. 38515 pct.1 lit. a Cod pr.penala, s-a dispus respingerea recursului ca inadmisibil."

eu cred ca interpretarea corecta e in sensul ca incheierea prin care a fost repinsa recuzarea se ataca odata cu fondul.
Apreciez asta intrucat, in Tratatul lui Neagu, editia 2010, la pag.416-417, autorul apreciaza doar ca s-ar impune de lege ferenda ca incheierea mentionata sa fie atacata separat cu recurs, tinand seama de consecintele pe care le-ar putea produce rezolvarea cauzelor de catre judecatori aflati in situatii de incompatibilitate in cazul in care controlul judiciar asupra incheierii prin care s-a respins recuzarea ar fi amanat pana la sesizarea instantei de control.
in mapa lui Neagu nu scrie nimic referitor la aceasta situatie.
in codul adnotat cu legislatie si jurisprudenta al lui Neagu + Damaschin, la art. 52 e data solutia invocata anterior de Camicris, respectiv ca aceasta incheiere se ataca numai odata cu fondul.

[ link extern ]

in practica, la instanta la care lucrez, incheierea prin care e respinsa recuzarea se ataca odata cu fondul.

P.S. eu, unul, consider ca in MEGATRATATUL lui Neagu e multa vorbarie (abordare istorica, etc)., aspecte ce pot fi folosite, eventual, in alte contexte,cum ar fi elaborarea lucrarilor de diploma, masterat ori chiar in practica judecatoreasca, dar la aprecierea legii penale aplicabile in cazul succesiunii legilor in timp.

Eu citesc CPP adnotat cu RIL/urile la zi, jurisprudenta ICCJ de pe site, iar corelarea dintre texte o fac, pe cat posibil folosind mapa lui Neagu.

Sa avem spor
:training:
:luck:
Este adevarat ca in "Drept procesual penal - Tratat" de Neagu din anul 2002 ( pag.318 ) se arată că incheierea de respingere a cecerii de recuzare "face parte din categoria încheierilor care pot fi atacate cu recurs separat, care se judeca imediat, insă în mapa scrisă tot de Neagu "Sinteze de teorie - Drept procesual penal" din anul 2005, precizează că încheierea prin care s-a respins cererea de recuzare se atacă odată cu fondul cauzei ( pag.77 ).
Din practică îţi spun sigur că toate încheierile de acest gen care au fost atacate imediat ( de procesomani sau din dorinţa de a tergiversa cauza ), au fost înaintate, ce-i drept, instanţei superioare, însă au fost respinse ca inadmisibile.
Ultima modificare: Luni, 8 Noiembrie 2010
nathalie01, utilizator

Alte discuții în legătură

Carti pentru admitere in inm alisun alisun Buna. As dori sa dau examenul din august pentru INM...2011 :sorry:. Imi puteti recomanda niste carti dupa care sa invat? si niste carti pentru grile? Am una ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2011 ContSters89182 ContSters89182 Stiu ca e cu o zi mai devreme, dar....;) hai sa-l demaram. Topicul, adica. De postat, eu zic ca de maine:) , dupa afisarea baremului din inm 2010. (vezi toată discuția)
Carti admitere magistratura! djems304 djems304 Sunt nou pe acest forum, proaspat absolvent de drept, si m-ar interesa si pe mine ce carti as avea nevoie pentru a invata in vederea sustinerii examenului la ... (vezi toată discuția)