Legea combaterii risipei alimentare prevede o serie de măsuri pe care le pot lua operatorii economici pentru a reduce acest fenomen, însă aceste măsuri sunt facultative în prezent. Printr-o propunere legislativă ce a primit luni votul senatorilor se urmărește ca mecanismele de prevenire a risipei să devină obligatorii pentru firme și să fie introduse și o serie de obligații pentru autoritățile și instituțiile care pot ajuta la combaterea acestei risipe. Citește articolul
Risipa alimentară reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare la nivel global, fiind în atenția principalelor organizații mondiale, dar și a autorităților naționale, care monitorizează fenomenul și caută soluții pentru optimizarea consumului de alimente și accesul echitabil la hrană pentru țările care se confruntă cu dificultăți în această privință. Pandemia de COVID-19 a accentuat fenomenul, din cauza panicii care a indus un comportament irațional în rândul populației, respectiv constituirea de provizii exagerate care, în scurt timp, s-au transformat în deșeuri alimentare. Citește articolul
Ca să fie încurajați să aplice mecanismele Legii privind diminuarea risipei alimentare, firmele din sectorul agroalimentar pot beneficia de un avantaj fiscal destul de important, cu condiția să respecte cerințele din această lege. Citește articolul
Legea privind diminuarea risipei alimentare le propune operatorilor agroalimentari luarea unor măsuri bine stabilite pentru a se reduce pe cât posibil acest fenomen îngrijorător. Adoptată în 2016, legea a intrat în vigoare de puțin timp și are, în sfârșit, norme de punere în aplicare, oficializate de curând. Legea risipei alimentare a fost modificată semnificativ vara trecută însă, într-atât încât s-a ajuns, de la un mecanism obligatoriu, la unul facultativ pentru operatorii economici din sectorul agroalimentar. Citește articolul
Legea care obligă comercianții din sectorul agroalimentar să vândă alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum la un preț redus, iar ulterior să le doneze anumitor entităţi, a intrat în vigoare la finalul săptămânii trecute, iar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) lansase recent, în dezbatere publică, normele de aplicare pentru noile prevederi. Totuși, documentul care detalia practic procedura prin care produsele alimentare vor fi donate sau sponsorizate a fost retras de pe site-ul instituției, ministrul de resort explicând recent în presa centrală că prevederile trebuie reanalizate, iar punerea în aplicare a legii, amânată. Citește articolul
O serie de prevederi referitoare la diminuarea risipei alimentare vor intra în vigoare duminica aceasta și se vor aplica tuturor operatorilor economici din zona agroalimentară. Cei vizați de aceste prevederi vor trebui să ia, înainte de toate, o serie de măsuri de responsabilizare, potrivit unui proiect de act aflat în dezbatere publică. Aceștia vor fi nevoiți să întocmească un plan de prevenire, pe care să-l afișeze în magazine și pe paginile de internet proprii. Citește articolul