Toți operatorii din sectorul agroalimentar, fie ei producători, restaurante ori magazine de distribuție, au acum noi obligații legate de gestionarea deșeurilor, inclusiv a celor alimentare, după cum stabilește noul regim legal al deșeurilor, care a fost înlocuit joi prin OUG. Printre altele, aceștia trebuie să ia măsuri pentru reducerea cantității de deșeuri alimentare pe care o generează și să încurajeze donațiile produselor alimentare. Citește articolul
Comercianţii au scăpat, în acest an, de o serie de obligaţii pe care le aveau, făcându-le viaţa mai uşoară. Totuşi, nu toate modificările din acest an au fost unele pozitive, unele măsuri anunţate în 2020 vor fi intra în vigoare de la anul şi vor aduce noi îndatoriri. Citește articolul
Ca să fie încurajați să aplice mecanismele Legii privind diminuarea risipei alimentare, firmele din sectorul agroalimentar pot beneficia de un avantaj fiscal destul de important, cu condiția să respecte cerințele din această lege. Citește articolul
Legea care obligă comercianții din sectorul agroalimentar să vândă alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum la un preț redus, iar ulterior să le doneze anumitor entităţi, a intrat în vigoare la finalul săptămânii trecute, iar Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) lansase recent, în dezbatere publică, normele de aplicare pentru noile prevederi. Totuși, documentul care detalia practic procedura prin care produsele alimentare vor fi donate sau sponsorizate a fost retras de pe site-ul instituției, ministrul de resort explicând recent în presa centrală că prevederile trebuie reanalizate, iar punerea în aplicare a legii, amânată. Citește articolul
Alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum ar trebui vândute cu un preţ redus, iar ulterior donate anumitor entităţi, dacă nu se reușește vânzarea lor. Măsurile sunt cuprinse într-un act normativ deja în vigoare şi care vizează toţi operatorii economici din sectorul agroalimentar, fără a se face vreo distincţie întra marile lanţuri de magazine şi micii comercianţi. Totuși, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat recent că prevederile nu se pot aplica, în lipsa un norme concrete. Citește articolul
De duminică, operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi, cel puțin teoretic, să ia anumite măsuri de prevenire a risipei alimentare, potrivit unui act normativ publicat cu ceva timp în urmă în Monitorul Oficial. Concret, alimentele aflate aproape de expirarea datei-limită de consum ar trebui vândute la un preţ redus, iar ulterior donate anumitor entităţi, dacă nu sunt vândute. Totuși, punerea efectivă în aplicare a noilor prevederi nu se va produce prea curând, în condițiile în care normele metodologice lansate recent în dezbatere publică au fost retrase de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR). Citește articolul