Modificări recente la legislația privind diminuarea risipei alimentare a transformat măsurile facultative de reducere a risipei în obligatorii pentru operatorii economici din sectorul alimentar. Legea nr. 217/2016 impune implementarea unui set minim de măsuri pentru reducerea risipei, indiferent de dimensiunea companiei, dar mai stabilește și obligații referitoare la informarea și responsabilizarea personalului, educarea consumatorilor cu privire la consumul responsabil, oferirea opțiunii de a lua mâncarea rămasă la pachet în sectorul ospitalității și elaborarea și raportarea anuală a planurilor de diminuare a risipei alimentare. Citește articolul
Legea privind diminuarea risipei alimentare impune operatorilor economici din sectorul agroalimentar să ia măsuri de prevenire a risipei, inclusiv adoptarea unor măsuri conform ierarhiei stabilite de lege. De asemenea, aceștia trebuie să prezinte autorităților rapoarte anuale cu planurile de diminuare a risipei, acțiunile întreprinse și rezultatele obținute. La nivel sancționatoriu, legea prevede câteva amenzi substanțiale, dar și o diferențiere importantă între întreprinderile mai mici și cele mari. Citește articolul
Una dintre măsurile propuse operatorilor economici pentru diminuarea risipei alimentare este donarea alimentelor - atâta timp cât se face în condițiile strice din lege, plătitorii de impozit pe profit beneficiază de unele facilități fiscale pentru transferul gratuit al alimentelor către operatorii receptori. Citește articolul
Printr-o lege aplicabilă de astăzi, s-au impus noi obligații pentru operatorii din industria alimentară. Mai exact, toți operatorii din sectorul agroalimentar, persoane fizice și juridice deopotrivă, au acum obligația de a aplica măsurile prevăzute de lege pentru prevenirea și diminuarea risipei alimentare. Citește articolul
„Diminuarea risipei alimentare este un obiectiv urmărit de toţi operatorii economici din sectorul agroalimentar”, prevede de câțiva ani Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Doar că măsurile pentru diminuarea risipei nu au fost niciodată până acum impuse, ci doar recomandate. Din 21 martie însă, diminuarea risipei alimentare este un obiectiv impus tuturor operatorilor din sectorul agroalimentar pentru că măsurile cuprinse în Legea nr. 217/2016, modificată începând de joi, vor deveni obligatorii. Citește articolul
Operatorii din industria ospitalității vor avea, începând de joi, de implementat în mod obligatoriu măsuri pentru diminuarea risipei alimentare, potrivit unei legi publicate luni în Monitorul Oficial. Alături de ierarhia de măsuri impuse prin lege, legiuitorul a stabilit în sarcina operatorilor din industria ospitalității și o obligație specifică ce presupune completarea meniurilor cu privire la dreptul clienților de a lua mâncarea rămasă la pachet. Citește articolul
Legea combaterii risipei alimentare prevede o serie de măsuri pe care le pot lua operatorii economici pentru a reduce acest fenomen, însă aceste măsuri au fost facultative până acum. Printr-o lege care intră joi în vigoare, mecanismele de prevenire a risipei urmează să devină obligatorii pentru firme, fiind introduse și o serie de obligații pentru autoritățile și instituțiile care pot ajuta la combaterea acestei risipe. Citește articolul
Azi este Ziua internațională de conștientizare asupra risipei alimentare, ocazie cu care reamintim că și în România există o lege care prevede măsuri recomandate pentru diminuarea risipei alimentare. Deși o bună parte din risipă, arată statisticile, provine din gospodării, sunt actori economici responsabili de un procent semnificativ din risipa alimentară. Un studiu recent, de pildă, arată că 73% dintre restaurantele din țara noastră se confruntă cu risipa alimentară. Bine de știut că legea română prevede câteva facilități fiscale pentru cei care iau măsuri în sensul reducerii acestui fenomen. Citește articolul
Risipa alimentară reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare la nivel global, fiind în atenția principalelor organizații mondiale, dar și a autorităților naționale, care monitorizează fenomenul și caută soluții pentru optimizarea consumului de alimente și accesul echitabil la hrană pentru țările care se confruntă cu dificultăți în această privință. Pandemia de COVID-19 a accentuat fenomenul, din cauza panicii care a indus un comportament irațional în rândul populației, respectiv constituirea de provizii exagerate care, în scurt timp, s-au transformat în deșeuri alimentare. Citește articolul
Ca să fie încurajați să aplice mecanismele Legii privind diminuarea risipei alimentare, firmele din sectorul agroalimentar pot beneficia de un avantaj fiscal destul de important, cu condiția să respecte cerințele din această lege. Citește articolul