avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Acasă Subiect: gdpr angajatori
Subiect: gdpr angajatori
ACCES PREMIUM

Sustragerea unor dosare de personal de la angajator, amendată de ANSPDCP. Recomandări pentru angajatori și o perspectivă pentru 2023

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
12 Ianuarie 2023 | 0 | 601 | Timp de citire: 3 min.

Volumul de date personale pe care angajatorii ajung să le prelucreze pentru fiecare dintre angajații lor pare că este într-o continuă creștere, o arată o analiză sumară a celor mai recente modificări legislative aduse raporturilor de muncă, anul trecut. Printre acestea, inclusiv date ce privesc sănătatea unor apropiați ai angajaților, de exemplu. Ca atare, pierderea sau furtul unor dosare de personal poate însemna și o problemă mare de prelucrare a datelor personale. Un exemplu recent din practica autorității române de profil (ANSPDC): Citește articolul

ACCES PREMIUM

Solicitarea programului de lucru de la alți angajatori reprezintă o prelucrare excesivă de date personale ale angajaților

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
7 Noiembrie 2022 | 0 | 1483 | Timp de citire: 2 min.

Angajatorul nu poate considera sau pretinde că legea e cea care-l abilitează să ceară angajaților săi care e programul de lucru pe care aceștia din urmă îl au la alți angajatori. Chiar dacă unii angajați ar consimți la oferirea acestei informații, alții ar putea sesiza autoritatea de protecția datelor personale. Citește articolul

ACCES PREMIUM

De ce n-ai dreptul să le ceri angajaților să-ți comunice programul de lucru de la ceilalți angajatori ai lor

Simona Voiculescu în Resurse umane
Redactor-șef, avocatnet.ro
28 Octombrie 2022 | 0 | 4405 | Timp de citire: 3 min.

Poți să-i întrebi pe angajați ce fac în timpul programului de lucru atunci când lucrează pentru tine, dar linia se trage aici: la raportul tău de muncă cu angajatul și nu la eventualele alte raporturi pe care le are cu alți angajatori, iar discuția se centrează pe ideea prelucrării datelor personale. Deși există contexte și chiar prevăzute de lege prin care poți afla dacă mai există și alte contracte de muncă active ale angajatului tău (vezi suprataxarea part-time sau declararea funcției de bază pentru a primi tichete), nicăieri nu se cere în mod expres programul de lucru la ceilalți angajatori. În contextul nesuprapunerii programelor de lucru, angajatorii trebuie să fie atenți că nu despre ei este prevederea recent modificată din Codul muncii - ci ea este despre și pentru angajați. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Câteva repere de bază în prelucrarea datelor angajaților. La mai bine de patru ani de GDPR, angajatorii sunt încă prinși pe picior greșit de Autoritatea de Supraveghere

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
10 August 2022 | 0 | 1603 | Timp de citire: 5 min.

Supravegherea la locul de muncă ori prelucrarea datelor în baza temeiurilor greșite, în mod excesiv ori fără informare prealabilă sunt încă probleme cu care angajatorii se confruntă când vine vorba de respectarea GDPR în materia datelor personale ale angajaților. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Controale date personale: Pentru ce fel de încălcări ale GDPR-ului a sancționat ANSPDCP firmele și nu numai în 2021

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
26 Iulie 2022 | 0 | 1745 | Timp de citire: 3 min.

Deși Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) a intrat în vigoare în mai 2018, companiile încă întâmpină dificultăți în respectarea prevederilor acestuia, dacă se uităm la raportul de activitate al Autorității Naționale de Supraveghere a Protecției Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pe anul 2021. Autoritatea a aplicat mai multe sancțiuni anul trecut față de 2020, chiar dacă valoarea totală a amenzilor a fost mai mică. Printre cele mai notabile încălcări ale GDPR se numără divulgarea neautorizată, distrugerea sau chiar prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal. Citește articolul

ACCES PREMIUM

ANSPDCP obligă un angajator să-și instruiască salariații după ce imagini de pe camerele de supraveghere au ajuns pe Facebook

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
13 Mai 2022 | 0 | 5055 | Timp de citire: 2 min.

Pe lângă „clasicele” amenzi de câteva mii de euro pe care le dă Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) în general pentru încălcarea GDPR, aceasta poate aplica entităților investigate și măsuri corective - un exemplu dintr-o investigație recent concluzionată vizează instruirea angajaților, responsabili în multe cazuri de încălcări flagrante ale regulamentului european. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Firmele ar trebui să evite păstrarea pentru lungi perioade de timp a documentelor cerute angajaților și care cuprind date personale

Simona Voiculescu în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor-șef, avocatnet.ro
28 Februarie 2022 | 0 | 2904 | Timp de citire: 3 min.

Angajatorii cer adesea ori se văd nevoiți să ceară angajaților diverse documente care, fără să intre în dosarul personal al fiecăruia, sunt necesare pentru a încuviința anumite drepturi sau pentru a îndeplini anumite obligații. Strict din perspectiva prelucrării datelor personale, firmele trebuie să-și pună două întrebări: (1) chiar e nevoie de păstrarea acelor documente ori o simplă mențiune de luare la cunoștință e suficientă și (2) mai sunt realmente necesare acele date după un timp? Citește articolul

ACCES PREMIUM

Ghid util pentru angajatori în 2022: Ce sancțiuni în materie de GDPR pot fi atrase de acțiunile salariaților și cum pot fi ele evitate

Lucia Tozaru în Relații de muncă & Asigurări sociale
Redactor, avocatnet.ro
10 Ianuarie 2022 | 0 | 2750 | Timp de citire: 3 min.

Aproape 70 de amenzi, cu o valoare de peste 700.000 euro, au fost aplicate în România, de la intrarea în vigoare a Regulamentului General privind Protecţia Datelor (GDPR) și până la finalul anului trecut, de către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Numărul sancțiunilor cu amenzi plasează România pe locul trei în Europa, potrivit unei statistici ce vizează perioada dintre 25 mai 2018 și sfârșitul lui 2021. În acest context, reamintim cele mai importante sancțiuni aplicate angajatorilor din cauza acțiunilor propriilor salariați și cum pot fi ele evitate. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Nerespectarea GDPR de către salariați aduce amenzi angajatorilor. Companie, amendată pentru că un angajat a divulgat peste 11.000 de PIN-uri bancare

Lucia Tozaru în GDPR & Protecția datelor personale
Redactor, avocatnet.ro
29 Noiembrie 2021 | 1 | 2142 | Timp de citire: 1 min.

Cea mai recentă amendă dată de “arbitrul” aplicării regulilor privind respectarea Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR) a vizat o companie al cărui angajat a atașat, dintr-o eroare, către un client o listă cu peste 11.000 de date personale bancare ale unor persoane fizice. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Opt chestiuni de actualitate pe care orice angajator ar trebui să le știe: De la testarea celor nevaccinați la plata muncii suplimentare

Anca Cernat în Relații de muncă & Asigurări sociale
Redactor, avocatnet.ro
8 Iunie 2021 | 0 | 1846 | Timp de citire: 3 min.

În contextul noilor măsuri de relaxare anunțate la începutul acestei luni, există mai multe aspecte importante cărora angajatorii ar trebui să le acorde atenție: de la menținerea obligativității măștii de protecție la birou, plata orelor suplimentare în telemuncă, testarea angajaților și controalele anunțate în acest sens, la multitudinea de date cu caracter personal de gestionat conform prevederilor legale și alte asemenea chestiuni esențiale. Astfel, vă prezentăm, în continuare, opt lucruri care nu trebuie trecute cu vederea de niciun angajator. Citește articolul