Filtrează articole după
Explicăm Legislația

Act normativ: ORDIN nr 111/2008

ACCES GRATUIT

Îndrumar de bune practici: Cum trebuie organizate și operate punctele gastronomice locale

Cristina Iacob în Redactor, avocatnet.ro
1 Decembrie 2025 | 292 | Timp de citire: 3 min.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat un ghid de bune practici pentru punctele gastronomice locale, un document unde explică cum trebuie organizată, autorizată și operată o unitate de tip punct gastronomic local, astfel încât activitatea să respecte cerințele legale de igienă și siguranță alimentară. Citește articolul

ACCES GRATUIT
Parteneriat media

Privileg Catering primește titlul de Superbrand: o recunoaștere a excelenței în gastronomie și organizarea de evenimente la scară largă

Superbrands România în 2 Iulie 2025 | 509 | Timp de citire: 2 min.

Privileg Catering, unul dintre cei mai apreciați furnizori de servicii premium de catering din România, a fost distins cu titlul de Superbrand, o recunoaștere a calității constante, a inovației și a încrederii de care se bucură în rândul clienților și partenerilor din mediul de afaceri.

Citește articolul

ACCES PREMIUM

Controale ANSVSA: Inspectorii sanitari își intensifică verificările la firme până la începutul lunii ianuarie

Alexandru Boiciuc în Redactor-șef, avocatnet.ro
7 Decembrie 2020 | 1335 | Timp de citire: 2 min.

Inspectorii sanitari din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au început să-și intensifice controalele la companii, conform unui anunț de vineri. Verificările suplimentare vin în contextul intensificării comerțului specific sărbătorilor de iarnă și sunt programate să țină până la începutul lunii ianuarie 2021. Citește articolul

ACCES PREMIUM

UPDATE Stare de alertă: Regulile oficiale pentru restaurantele care livrează mâncare sau o dau la pachet

avocatnet.ro în 29 Mai 2020 | 3194 | Timp de citire: 4 min.

În timpul stării de alertă, restaurantele pot funcționa numai dacă fac livrări de mâncare sau dacă dau mâncarea la pachet. Prin urmare, autoritățile au stabilit un set de reguli pe care trebuie să le respecte aceste companii, se arată într-un ordin comun emis de Ministerul Sănătății (MS) și de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Citește articolul

ACCES PREMIUM

Firmele din sectorul alimentar care se închid trebuie să anunțe ANSVSA de ce, printr-o notificare specială

Simona Voiculescu în Director Editorial, avocatnet.ro
17 Octombrie 2019 | 1971 | Timp de citire: 1 min.

Firmele din sectorul alimentar sunt obligate, mai nou, să anunțe încetarea activității și motivul celor de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Un model de notificare este cuprins și el în recente modificări cuprinse într-un ordin al Autorității. Citește articolul

ACCES GRATUIT

Atenție la consumul de ciuperci. Pericolele la care se expun cei care cumpără de pe stradă

StirileProTV.ro în 19 Iulie 2018 | 2159 | Timp de citire: 1 min.

Atenţie când şi de unde cumpăraţi ciuperci. Ploile puternice din ultima vreme au afectat în anumite situaţii, spun specialiştii, şi ciupercile comestibile. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Controale ANSVSA 2018: Ce șanse sunt ca inspectorii sanitari să-ți verifice firma

avocatnet.ro în 2 Februarie 2018 | 2681 | Timp de citire: 4 min.

Companiile ce se ocupă de produsele alimentare ce ajung, în principal, la cetățeni sunt verificate anual de către inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Astfel, firmele ar trebui să se aștepte la controalele autorităților dacă au ferme de la care pleacă materiile prime pentru produsele alimentare, dacă au unități pentru procesarea acestora, dacă le importă din alte țări sau dacă le vând direct populației. Vorbim, în principiu, de fermieri sau importatori și de comercianți sau restaurante și pensiuni. Citește articolul

ACCES GRATUIT

Funcționarea legală a unei firme nou-înființate: Autorizațiile de care ai nevoie pentru a demara activitatea

Marian Dumitrache în Consultant și Trainer Fonduri Europene,
30 Noiembrie 2017 | 5 | 16753 | Timp de citire: 6 min.

Deschiderea unei afaceri presupune, de multe ori, și obținerea unor autorizații pentru desfășurarea activității de la una sau mai multe instituții publice. În multe situații, nu este suficientă înregistrarea la Oficiul Registrului Comerțului și înscrierea în actul constitutiv al societății a codurilor CAEN dorite. În condițiile în care firmele nou-înființate vor putea cere și anul viitor diverse fonduri nerambursabile, prezentăm astăzi de ce autorizații de funcționare ar putea avea nevoie companiile înainte de demararea activității, în funcție de domeniul vizat. Citește articolul

ACCES PREMIUM

Idee de afacere: Automatele de lapte, o soluție profitabilă pentru micii fermieri

Marian Dumitrache în Consultant și Trainer Fonduri Europene,
8 Iunie 2017 | 5276 | Timp de citire: 5 min.

Vânzarea laptelui prin intermediul unor dozatoare amplasate în piețe sau în vecinătatea unor centre comerciale reprezintă cea mai bună variantă prin care micii producători agricoli își pot comercializa laptele obținut în fermele proprii. Deși garantează obținerea unor venituri mai mari, această afacere necesită o investiție de cel puțin 10.000 de euro și respectarea unor condiții stricte în ceea ce privește autorizarea și desfășurarea activității. Citește articolul